Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Přehled orgánů Evropské unie
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Instituce v EU Vypracovaly: Robenková Pavlína Šmírová Lucie
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Vývoj evropské spolupráce a integrace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Jsme v EU, buďme v obraze. Metodologie výuky a práce s materiály a zdroji Eva Pluskalová.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
I NSTITUCE EU Veřejná správa v EU. Na konzultace s právníkem po celou dobu trestního řízení, ale také třeba na možnost informovat rodinu o svém zatčení,
Jsme v EU, buďme v obraze. Metodologie výuky a práce s materiály a zdroji Eva Pluskalová.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Evropská unie - instituce
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Instituce Evropské unie
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Přehled orgánů Evropské unie
Digitální učební materiál
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová

EU jako politický organismus Základní principy Instituce EU Legislativní proces Politiky EU Doporučené materiály Jsme v EU, buďme v obraze

Základní principy Supranacionalita delegování části výlučných pravomocí na EU Proporcionalita v oblastech které nejsou určené jako výlučné, zasahovat jen v nezbytně nutné míře Subsidiarita rozhodování na úrovni státu/regionu

Instituce EU Hlavní aktéři rozhodovacího procesu (Evropská rada, Evropská Komise, Rada EU, Evropský parlament) Soudní a kontrolní orgány (Soudní dvůr ES, Soudní dvůr I. Instance, Evropský účetní dvůr) Orgány se specifickými úkoly (Hospodářský a sociální výbor, Výbor regionů, Evropská centrální banka, Evropský ombudsman, atd.)

Hlavní aktéři rozhodovacího procesu Evropská rada – prezidenti/premiéři členských států – strategická rozhodnutí – Společná zahraniční a bezpečnostní politika

Hlavní aktéři rozhodovacího procesu Evropská Komise – zástupci prosazující zájmy EU – návrhy právních norem – kontrola rozpočtu dodržování práva EU pravidel hospodářské soutěže

Hlavní aktéři rozhodovacího procesu Rada EU (Rada ministrů) – ministři relevantních resortů – zastupují zájmy své země – tvorba nařízení, směrnic, rozhodnutí, další legislativy

Hlavní aktéři rozhodovacího procesu Evropský parlament – zastupují zájmy občanů – podílí se na tvorbě sekundární legislativy – rozpočtové pravomoci

Legislativní proces (občanská iniciativa) Evropská komise Evropský parlament + Rada ministrů (většina)(kvalifikovaná většina, jednomyslně)

Politiky EU Společné politiky – zemědělská, obchodní, dopravní, měnová Koordinované politiky – např.: ochrana životního prostředí, sociální politka, ochrana spotřebitele, atd.

Společné politiky Členské země se zcela vzdaly své suverenity v rozhodování o těchto politikách Jaký je Váš názor?

Koordinované politiky Unijní orgány pracují na vzájemné koordinaci na úrovni států Přináší tento princip pozitiva nebo negativa?

Doporučené materiály pro studenty Jsme v EU, buďme v obraze. – Užitečné učební materiály o Evropské unii – – členěné i podle věku Prezentace o EU – Politiky EU – Hry od EU pro děti –

Jsme v EU, buďme v obraze Proč se zajímat o Evropskou unii? Geografické vymezení Evropy. Integrační proces v západní Evropě. Instituce a politiky Evropské unie Česká republika v Evropské unii Evropská unie v globálních souvislostech Aktuální problémy Evropské unie Doporučené informační zdroje Bariéry konkurenceschopnosti

Ukázka práce s materiálem

Shrnutí Aktéři politického procesu? Politiky? Zdroje informací? Ověření aktuálnosti informací.

Zdroje Jsme v EU, buďme v obraze. – Smlouva pro Evropu 21. století – Orgány a ostatní instituce EU – Další zdroje viz. „Jsme v EU, buďme v obraze“

Děkuji za pozornost Dotazy?