2.1.2 Graf kvadratické funkce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Advertisements

* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Kružnice Sečná rovina je kolmá k ose kuželové plochy.
Lineární funkce - příklady
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Lineární funkce a její vlastnosti
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Kvadratické nerovnice
Základy infinitezimálního počtu
Úplné kvadratické rovnice
určení vrcholu paraboly sestrojení grafu
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 11 Kvadratická funkce 3.
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
MATEMATIKA I.
Kvadratická funkce Lukáš Zlámal.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Opakování.. Práce se zlomky.
 y= ax 2 + bx + c  a,b,c jsou koeficienty kvadratické funkce  a  0  ax 2 kvadratický člen  bx lineární člen  c absolutní člen - číslo.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Neúplné kvadratické rovnice
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
2.1.1 Kvadratická funkce. Kvadratická funkce se nazývá každá funkce, daná ve tvaru kde je reálné číslo různé od nuly, jsou libovolná reálná čísla. Definičním.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Parabola VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Vzájemná poloha Paraboly a přímky
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vrchol paraboly.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Parabola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
VY_32_INOVACE_RONE_08 Rovnice a nerovnice Kvadratická funkce.
Rozcvička Urči typ funkce:
7.6 Doplnění na čtverec Mgr. Petra Toboříková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Graf, vlastnosti - výklad
GRAF LINEÁRNÍ LOMENÉ FUNKCE
2.1.1 Kvadratická funkce.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
VY_12_INOVACE_Pel_III_10 Funkce – průsečíky s osami
Lineární funkce a její vlastnosti
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Příklady s lineární funkcí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Grafy kvadratických funkcí
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_103.MAT.02 Vrchol paraboly.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Lineární funkce 2 šestiminutovka
Grafy kvadratických funkcí
Kvadratická funkce Matematika – 9.ročník VY_32_INOVACE_
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

2.1.2 Graf kvadratické funkce

Grafem každé kvadratické funkce je plynulá nepřerušovaná křivka, nazývá se parabola, a je osově souměrná podle osy rovnoběžné s osou y.

Sestrojování grafů kvadratických funkcí Sestrojit graf kvadratické funkce není tak triviální jako u lineární funkce, kde stačilo spojit dva body. Před samotným kreslením bychom měli vědět, jak přesnou informaci o průběhu funkce potřebujeme.

U kvadratických funkcí můžeme zjišťovat několik vlastností: Natočení Polohu vrcholu Průsečík s osou y Průsečík s osou x Odvození jednodušších grafů Skládání grafů y = ax2 y = ax2 + c y = ax2 + bx

Natočení Pokud je parabola natočena otevřeným koncem nahoru, říkáme, že funkce je konvexní. Na obrázku je znázorněna funkce y = x2 , tato funkce je konvexní a splňuje podmínky konvexnosti ( a > 0 ).

Pokud je parabola natočena otevřeným koncem dolů, říkáme, že funkce je konkávní. Na obrázku je znázorněna funkce y = -x2 , tato funkce je konkávní a splňuje podmínky konkávnosti ( a < 0 ).

Poloha vrcholu V [x0; y0] Abychom získali souřadnice vrcholu V musíme si převést zápis funkce z tvaru na tvar . Této úpravě se říká úprava na čtverec.

Příklad 1: Sestrojte graf funkce Vytvoříme třetí člen mocninného rozvoje (a+b)2. Odečteme vytvořený člen mocninného rozvoje tak, aby se druhý řádek rovnal řádku prvnímu. Upravíme Vzorec (a+b)2

Porovnáme upravený zápis se vzorcem x0 y0 Konstanta k = 1, parabola bude konvexní, což bylo jasné už na začátku, kde a = 1.

Souřadnice vrcholu paraboly lze počítat také dle vzorce Souřadnice vrcholu paraboly lze počítat také dle vzorce. Vrchol paraboly, která je grafem kvadratické funkce má souřadnice , .

Průsečík s osou y Zjištění průsečíku paraboly s osou y, provedeme tak, že dosadíme do zápisu funkce x = 0 a dopočítáme y. Pro ukázku použijme tutéž funkci. u které jsme zjišťovali vrchol V.

Průsečík s osou x Zjištění průsečíku paraboly s osou x, provedeme tak, že dosadíme do zápisu funkce y = 0 a dopočítáme x. Je třeba počítat s tím, že můžeme najít buď dva průsečíky s osou x, nebo pouze jeden dotykový bod a nebo nemusíme najít žádný společný bod. Více podrobností najdeme v kapitole kvadratické rovnice.

Příklad 1: Sestrojte graf funkce . Řešení: Pokračujeme v řešení tohoto příkladu, nyní vypočítáme průsečíky s osou x. (Řešení na interaktivní tabuli).

Odvození z jednodušších grafů použijeme u těch funkcí, kde konstanta b = 0, případně c = 0. Obecný tvar funkce: 1. 2. 3.

Vliv konstanty na natočení grafu Grafy kvadratických funkcí, kde a kde mají tu vlastnost, že vždy procházejí středem soustavy souřadnic.

Čím je absolutní hodnota větší, tím je graf strmější

Vliv konstanty c na posunutí grafu Grafy kvadratických funkcí, kde   mají tu vlastnost, že jejich vrchol leží vždy na ose y. Konstanta c posouvá parabolu buď nahoru (c > 0), nebo dolů (c < 0).

Vliv konstanty b na posunutí grafu ( graf takové funkce prochází vždy počátkem soustavy souřadnic )

Skládání grafů Grafy funkcí typu:

Graf funkce je parabola s osou rovnoběžnou s osou y a s vrcholem která se otvírá nahoru ( konvexní ) pro > 0 a dolů ( konkávní ) pro < 0. Příklad 2: Sestrojte graf funkce . Řešení: Graf funkce vznikne z grafu posunutím o tři jednotky ve směru kladné poloosy x. Graf funkce vznikne z grafu posunutím o tři jednotky ve směru záporné poloosy x.

Grafy funkcí:

Cvičení 2.1.2.4 Nakreslete grafy kvadratických funkcí: Nakreslete grafy kvadratických funkci, určete definiční obor, monotónnost funkcí:

Graf funkce je parabola s osou rovnoběžnou s osou y a s vrcholem která se otvírá nahoru ( konvexní ) pro > 0 a dolů ( konkávní ) pro < 0. Příklad 3: Sestrojte graf funkce . Řešení: Ve zvolené souřadnicové soustavě načrtneme graf funkce a tuto parabolu posuneme tak, aby její vrchol byl v bodě a její osa byla rovnoběžná s osou y.

Graf funkce

Cvičení 2.1.2.5 1. Sestrojte grafy kvadratických funkcí:

Postup při sestrojování grafu funkce 1. Upravíme nejprve výraz doplněním na druhou mocninu dvojčlenu ( doplněním na čtverec ): 2. Sestrojíme graf funkce 3. Sestrojíme graf funkce a to z grafu pomocí posunutí: o jednotek ve směru osy x, o jednotek ve směru osy y.

Příklad 4: Sestrojte graf funkce Řešení: Sestrojíme graf funkce .

Sestrojíme graf funkce a to z grafu pomocí posunutí: o jednotek ve směru osy x, o jednotek ve směru osy y. Dále můžeme vypočítat průsečíky s osami, určit monotónnost funkce, Určit maximum nebo minimum funkce, definiční obor.

f: y = 0,5x2 +2x -1 Graf funkce

Cvičení 2.1.2.6 Cvičení 2.1 ( opakování ) Načrtněte graf funkce dané rovnicí: Zobrazte graf funkce: Cvičení 2.1 ( opakování )