Vnější dimenze energetické politiky EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Regionální dimenze sítě TEN-T
Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Pracovní program předsednictví ČR v Radě EU v oblasti energetiky Martin Říman Ministr průmyslu a obchodu ČR 26. ledna 2009, Senát PČR.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
EU a Rusko – konkurence či strategické partnerství?
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Energetická bezpečnost EU
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
EXTERNÍ DIMENZE EEP Mgr. et Mgr. Veronika Zapletalová MEB 402 a MVZ442 MEB KMVES FSS MU.
Seminář Nástroje vnější spolupráce EU Odbor politik Evropské Unie, MZV ČR 8. prosince 2014 Praha.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Aktuální problematika - Energetika
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Energetická politika EU, stanoviska ČR a vazba na SEK ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Jižní Kavkaz a EU Michal Thim Praha Angažmá EU v regionu  Program TACIS  344,4 z mil. € ( )  „velké“ rozšíření EU (2004) 
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Společná obchodní politika EU
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Sociální zabezpečení v EU
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Rozvoj inovací v EU.
Transkript prezentace:

Vnější dimenze energetické politiky EU Lukáš Tichý Ústav mezinárodních vztahů

Osnova Úprava vnější energetické politiky EU v základních dokumentech Bilaterální a multilaterální rozměr vnější energetické politiky EU Diversifikační vektory vnější energetické politiky EU

Úprava vnější energetické politiky EU v základních dokumentech V současnosti je energetická politika EU stále limitována řadou faktorů, které jsou politické i ekonomické povahy. Spíše než o existenci konsolidované a konsensuální energetické politiky EU lze hovořit o kontinuálním procesu jejího vytváření, který přirozeně ovlivňuje i vztahy EU s klíčovým dodavatelem ropy a plynu.

Úprava vnější energetické politiky EU v základních dokumentech 1) Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii (2006) 2) Energetická politika pro Evropu (2007) 3) Druhý strategický přezkum energetické bezpečnosti a solidárního akčního plánu (2008) 4) Smlouva o fungování EU, která je součástí Lisabonské smlouvy (2009) - vnější dimenze energetické politiky není v LS přímo zmíněna 5) Energie 2020. Strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou a bezpečnou energetiku (2010)

Úprava vnější energetické politiky EU v základních dokumentech 6) Sdělení Komise o zabezpečení dodávek energie a mezinárodní spolupráci - Energetická politika EU: jednání s partnery za našimi hranicemi (2011) 7) Návrh na rozhodnutí o zřízení mechanismu pro výměnu informací o mezivládních dohodách v oblasti energetiky mezi členskými státy a třetími zeměmi (2011) 8) Závěry Rady: Vnější energetické politiky EU a posílení této dimenze (2011)

Bilaterální rozměr vnější energetické politiky EU Energetický dialog EU-Rusko Energetický dialog EU-OPEC Energetický dialog EU-Norsko

Multilaterální rozměr vnější energetické politiky EU Iniciativa z Baku Energetické společenství Černomořská synergie

Energetika v EPS a směřování vnější energetické politiky EU 1) Unie pro Středomoří - zahájena v polovině roku 2008, projekty: Středomořský solární program Dii GmbH – Obnovitelná energie spojující kontinenty Medgrid, projekt společného rozvoje zaměřený na obchod s elektřinou ve Středomoří

Energetika v EPS a směřování vnější energetické politiky EU 2) Východní partnerství – zahájeno v roce 2009 "Platforma 3 - Energetická bezpečnost" - podpora rozvoje infrastruktury, podpora energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů, etc. - podpora diversifikačních projektů

Diversifikační vektory vnější energetické politiky EU - Východní diversifikační směr

Diversifikační vektory vnější energetické politiky EU - Středomořská dimenze diverzifikace

Děkuji za pozornost