Hardware serveru 5.4.20151 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Hardware Skříně počítačů
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Jak si vybrat notebook? Veronika Nýdrlová Listopad 2008 Didaktická technologie 1.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
ZÁKLADNÍ DESKA.
Základní klasifikace serveru - je nedílnou součástí každé počítačové sítě - jsou na něm uchovávána všechna cenná data na síti - zprostředkovává většinu.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
SOLID STATE DISK - SSD.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Datová úložiště Zdroj: IBM.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťová média.
Diskové systémy.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Základy počítačových sítí HW požadavky na server
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Identifikátor materiálu: EU
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Počítače IV - PC Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-13.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systém Windows
SKLADBA PC 2 OP VK VYT 2.2 Zdroj PC
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy - úvod
Software počítače 2 - opakování
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

Hardware serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:

Síť klient - server Rozeznáváme sítě – Klient server – v síti je server, který nabízí své služby, aby mohl služby nabízet musí zde běžet síťový operační systém Linux Windows Server (Novell NetWare) – Peer to peer – rovný s rovným, každý je sluha (neboli server) a zároveň klient

Hardware Serveru - předpoklady Serverem může být téměř každý počítač, ale je limitován: – Musí zde běžet síťový operační systém, který má větší hardwarové nároky – Počtem klientů (počítačů v síti) – Počet skutečně používaných síťových služeb

Hardware Serveru Důležité parametry – Skříň – Mikroprocesor – Paměť – Základní deska – Pevné disky – Síťová karta – co nejrychlejší nejlépe pro rychlost 1GB/s – Zdroj – Zálohovací zařízení Nedůležité parametry – Grafická karta – Zvuková karta

Skříně serverů Jsou 2 základní varianty: – Provedení věžové (tower) – velký prostor pro několik procesorů, větší paměť a hlavně pro větší množství pevných disků. - > dobré chlazení, silný zdroj – Do racků – umísťují se přímo do skříní se síťovými prvky, mají normované rozměry, tak aby se do skříní vešly

Hardware Serveru - mikroprocesor Používají se speciální serverové mikroprocesory – Intel Xeon – AMD Opteron Vícejádrové mikroprocesory, základní desky pro několik procesorů U levných serverů se používají také špičkové desktopové procesory např. Intel Core

Hardware Serveru – operační paměť Co největší kapacitu v GB V provedení ECC (s kontrolou chyb) Registrované (s bufferem pro zrychlení práce)

Provedení DIMMů Paměťové moduly se vyrábějí v několika provedeních: ECC (hlavně pro servery) častější ne ECC (Non ECC) provedení, používaném v běžných PC. (ECC - Error Checking and Correcting je samoopravný kód, který dokáže zjistit, a opravit chybu v paměti.) ECC musí být podporován paměťovým řadičem Registered moduly se liší použitím speciálních vstupně - výstupních bufferů, které zvyšují stabilitu a spolehlivost přenosu dat. Také registrované moduly musejí být podporovány paměťovým řadičem. Většina paměťových modulů je však bez bufferů – v provedení unbuffered.Provedenímodulů Mají buffer? unbuferedregistrovaný Používají samoopravný kód ECC ? kód ECC ? ECC Non ECC

Hardware Serveru – pevný disk Požadavky na: – Velká kapacita – Rychlost – je dána rozhraním SATA – používá se u levnějších a menších serverů SAS – je standardem u běžných serverů. Jde o sériovou variantu SCSI. Pracuje sériově, ale zachovává všechny příkazy SCSI a samo řídí komunikaci. Je rychlejší a je možné sem připojit podstatně víc zařízení, konfigurace je jednodušší. Je možné připojovat i disky SATA. – Spolehlivost- použitím některé z metod RAID RAID 0, striping RAID 1, mirroring RAID 5, striping s redundancí Kombinace – např. RAID 10 = RAID 1 + RAID 0

Disková pole RAID (pevný disk) RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) – Diskové pole – složené z více pevných disků – Část kapacity disků je nadbytečná (redundantní), nepoužívá se k ukládání primárních dat, ale k ukládání redundantních (nadbytečných dat) – V případě havárie některého z disků, jsou prostřednictvím redundantních záznamů obnovena zhavarovaná data

RAID 0 - striping Data rozdělí na oba disky nezvyšuje bezpečnost Není žádná redundance -> jako jediný RAID nezvyšuje bezpečnost Pouze zvyšuje rychlost práce s daty!!!! Jestliže jeden z disků zhavaruje, jsou ztracena jeho data a není možné přečíst data ani z nezhavarovaného disku

RAID 1 – mirroring, zrcadlení Jeden disk je originál, druhý je jeho zrcadlem Na obou jsou stejná data, při havárii jednoho máme 100% zálohu na druhém disku Nevýhoda: potřebujeme 2x větší kapacitu disků Disky jsou dnes levné – použití u levnějších serverů, případně na desktopech

RAID 5, striping s redundancí Data jsou rozdělena mezi více disků Nadbytečná (paritní) data jsou rozprostřena mezi všechny disky Při havárii jednoho disku se z redundantních (paritních) údajů data dopočítají Jsou potřeba minimálně 3 disky Ztráta kapacity je menší než u RAID 1 U serverů hodně používané

Kombinované RAID, RAID 10 Data se rozdělí mezi dvě zrcadlené soustavy Výhoda – rychlost a redundance Zrcadlo 0Zrcadlo 1

Vytvoření RAID Hardwarově – prostřednictvím programu, který je dodán s řadičem – Na úrovní BIOSu – Jako doplněk do Windows Softwarově - ovladač pro RAID je součástí síťového operačního sytému a ovládá se odsud Při konfiguraci RAID – řadič RAID si formátuje disky -> hrozí ztráta zde uložených dat !!!

Nepřerušitelné zdroje napájení - UPS Záložní zdroje, napájené z vlastních baterií – Čas po který jsou schopné dodávat energii je omezený – Závisí na kapacitě baterií a na velikosti odběru (výkonu serveru) – Běžně se navrhují výkony UPS schopné zálohovat asi 10 ÷ 20 minut – Výkon UPS se snižuje se stářím baterií – po 2 až 4 letech se baterie musí měnit – Při vybití baterií musí UPS správně vypnout počítač, k UPS je nutné instalovat software, který toto zajistí! (ve Windows XP, Vista a Server je rozhraní pro komunikaci s UPS obsaženo.

Zálohovací zařízení - požadavky Před čím chrání: – Nešikovnost uživatele – Před havárií hardware (už chrání RAID) – Před živelnou katastrofou (požár, povodeň…) – Před krádeží Zálohovaná data je nutné odnést minimálně z budovy kde je uložen server !!!

Zálohovací zařízení Požadavky: – Velká kapacita (odpovídající velikosti zálohovaných dat) – Přenosnost Možnosti – Přepisovací CD – malá kapacita – Přepisovací DVD – zvážit kapacitu – Další disk – velká kapacita, ale není možné přenášet – Přenosný HD – malá spolehlivost – Pásková jednotka – standardní řešení

Cvičení Navrhněte nákup serveru tak aby obsahoval všechny prvky, navrhněte k němu UPS, nezapomeňte na zálohování – Půjde o střední síť s 20 uživateli – Velikost ukládaných dat bude okolo 100 GB – Velikost dat k záloze asi 15 GB – Operační systém Windows Server HP Hewlett Packard Fujitsu - Siemens Dell

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Jaroslav Horák: Počítačové sítě pro začínající správce