Karolina Světlá 8. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Realistický román.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Romantismus.
Český spisovatel, novinář,
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
František Josef I. Lenka Ertlová.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Osobnosti národního obrození
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Povídání o Bachovi.
EDUARD BASS 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Antonín Dvořák a jeho život
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Reálie - bankovky.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
DÁVNÉ ŽENY V EGYPTĚ nejen obyčejné ale také slavné, posvátné, panující
Božena Němcová ( – ) BABIČKA.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Vítězslav Hálek Jakub Arbes Karolína Světlá 8. ročník.
Marie Majerová 9. ročník.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
B ožena N ěmcová 8. ročník B ožena N ěmcová Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení K. Světlé a jejího díla Ročník.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_11 Název Karolína Světlá Téma hodiny Skupina.
GUSTAV PFLEGER-MORAVSKÝ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Karolína Světlá
Karolina Světlá CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Božena Němcová.
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Karolina Světlá (1830 – 1899) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Božena Němcová (1820 – 1862).
Májovci.
Spisovatelé a ilustrátoři
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Karolina Světlá 8. ročník

česká spisovatelka, autorka próz z venkovského i pražského prostředí

- narodila se 24. 2. 1830 v pražské obchodnické rodině - rodné jméno Johanna Rottová

- rodiče ji dali do soukromého vychovatelského ústavu pro vybrané dcerky, učila se dvorským mravům, zažila ústavní přísný režim….podlomené zdraví a odpor ke společnosti, která to trpí

- provdala se za profesora kreslení Petra Mužáka a jeho rodnou ves Světlou pod Ještědem převzala do svého uměleckého příjmení - tuto vesničku si oblíbila natolik, že se stala dějištěm mnoho jejích románů - letní sídlo

- celý život žila pro vlastenectví, podle vzoru svého otce i manžela - usilovala také o emancipaci ( zrovnoprávnění žen) a o možnost každé ženy rozhodovat o vlastním osudu

- během života ji potkaly dvě velké tragédie – rok po svatbě se narodila dcerka Boženka (za kmotru jí šla Božena Němcová), děvčátko však za pár měsíců zemřelo ( klid potom nacházela Světlá právě v kraji v Podještědí) - asi 20 let před svou smrtí onemocněla Světlá oční chorobou, téměř oslepla a musela romány diktovat své neteři Anežce

- velký vliv na Světlou měla Božena Němcová a také Jan Neruda, jejich platonická láska v dopisech, vzájemné přátelství a obdiv - dodnes je dochovaná krabička s popelem z jejich dopisů, když je prof. Mužák objevil a donutil Světlou, aby je zničila

- do literatury vstoupila oficiálně v roce 1858 v almanachu Máj - velkou přítelkyní byla Světlé její mladší sestra Sofie Podlipská, také česká spisovatelka

DÍLO : pečlivě vykreslené postavy hlavní hrdinky bývají ženy schopné vysokých obětí romány jsou dějově silné a bohaté často zařazovala zvyky a život obyčejných lidí z Podještědí

ROMÁNY První Češka Frantina

Kantůrčice Na úsvitě Nemodlenec

Vesnický román o tragédii manželství bez lásky hl. hrdina Antoš se vzdal vztahu k milované Sylvě, byl ženatý s panovačnou rychtářkou - i Světlá odmítla opustit kvůli vztahu k Nerudovi obdivovaného, ale nemilovaného muže

Antošův statek dnes

Kříž u potoka - zahrnuje osudy několika generací na statku rodu Potockých v pol. 19. stol. - hl. hrdinka Evička překonala svou láskou a obětavostí rodovou kletbu nevěry

Pomník v Praze na Karlově náměstí

Pomník ve Světlé pod Ještědem

Karolina Světlá zemřela 7. září 1899 v Praze OLŠANSKÝ HŘBITOV

Ulrichová, L. : Obsahy z děl české literatury Použitá literatura : Ulrichová, L. : Obsahy z děl české literatury