Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení K. Světlé a jejího díla Ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení K. Světlé a jejího díla Ročník."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení K. Světlé a jejího díla Ročník / obor studia:2. ročník / Hotelnictví a turismus Vypracoval:Mgr. Jan Nedbal Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Ověřeno: 2. pololetí školního roku 2012/2013 III/2 VY_32_INOVACE_DUM 284 Klíčová slova:Karolína Světlá, májovci, emancipace Anotace: Výkladová prezentace představující autorku Karolínu Světlou a její literární dílo.

2 K AROLÍNA S VĚTLÁ 1830 - 1899

3 K AROLÍNA S VĚTLÁ Vedle Jana Nerudy největší umělecká osobnost májovců Pocházela ze zámožné pražské rodiny Rottových – vlastním jménem Johana Rottová Její manžel Petr Mužák v ní probudil velké vlastenecké cítění, ale její tvorbu nikdy nepochopil Velký vliv na její dílo měla Božena Němcová a George Sandová, která prosazovala emancipaci žen Její sestra byla spisovatelka Sofie Podlipská

4 K AROLÍNA S VĚTLÁ Obr. 1 Obr. 2

5 K AROLÍNA S VĚTLÁ Svůj pseudonym si zvolila podle vsi Světlá pod Ještědem, rodiště svého muže Velkou část jejího díla tvoří vesnická póza, námětově umístěná vesměs do Podještědí – tzv. ještědské romány Pomník Karolíny Světlé ve Světlé pod Ještědem (Obr. 3)

6 K AROLÍNA S VĚTLÁ K. S. udržovala vztah s Janem Nerudou Tomuto intimnímu přátelství udělal přítrž až její manžel Světlé umírá roku 1853 její dcera a ona odjíždí na venkov, kde hledá klid, psychickou pohodu a protiváhu k měšťanskému způsobu života Měla veliký rozhled, kterým působila na nejbližší okolí jako geniální žena, jaká se v tehdejší společnosti běžně nevyskytovala

7 P OETIKA DÍLA K. S VĚTLÉ Zaměření hlavně na vesnickou prózu Nešlo jí o zachycení realistického obrazu společenských poměrů, zpodobovala typy, v nichž byl zachycen nejvěrněji mravní, náboženský a sociální ráz doby Často se zaměřovala na emancipované ženské hrdinky Na počátku své umělecké kariéry píše také prózy z městského prostředí (První Češka, Černý Petříček)

8 D ÍLO K. S VĚTLÉ Vesnický román (1867) Jeden z ještědských románů Pojednává o lásce dvou mladých lidí, kteří spolu nemohou být kvůli dobovým konvencím Děj : Antoš Jírovec, který pracuje na statku, si po rychtářově smrti vezme rychtářku. Rychtářka se snaží Antošovi líbit, ale ten na ni kvůli práci na statku nemá čas. Rychtářka pojme podezření, že má jinou ženu. Najme si služku Sylvu, která se s Antošem velmi sblíží. Když rychtářka odejde ze statku, aby se od svých dětí nenakazila neštovicemi, Sylva se o ně i o Antoše stará. I když rychtářka umírá, Sylva si Antoše vzít nemůže, protože rychtářce před smrtí slíbila, že Antoš zůstane jejím. Nakonec Sylva ze statku odchází.

9 D ÍLO K. S VĚTLÉ Kříž u potoka (1868) Další z řady ještědských románů Pojednává o prokletí a mravním konfliktu, ale také síle lásky, jež osvobozuje člověka od neovladatelných vášní Jeden z nejsložitějších, ale také nejkvalitnějších románů K. Světlé Hlavní hrdinka opět žena, Eva – Tato dívka se rozhodne zlomit kletbu rodu Potockých a provdá se za člena této rodiny, Štěpána. Přes různé útrapy se jí to povede a sejme kletbu z rodiny. Dokazuje, že pravá láska je silnější než veškeré zlo.

10 D ÍLO K. S VĚTLÉ Další romány a povídky Kantůrčice (1869) – hlavním tématem tohoto románu je zušlechťující moc lásky Frantina (1870) – román o ženě Frantině, ta byla zvolena rychtářkou, ve vůdci loupežníků pozná svého vyvoleného, stojí před vnitřním sporem (rychtářka × její osobní přesvědčení) nakonec přemůže svoje city a vůdce loupežníků zabije Kresby z Ještědí (1880) – ještědské povídky

11 Z DROJE OBRÁZKŮ Obr. 1 – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karolina_Svet la_02.jpg Obr. 2 – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karolina_Svet la.jpg Obr. 3 - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karsvetla.jpg

12 Z DROJE Havlíčková, I. a kolektiv: Odmaturuj z literatury 2. Brno, Didaktis 2004. Prokop, V.: Literatura 19. a počátku 20. století (od romantiků po buřiče). Sokolov, O. K.-Soft Sokolov 2000. Lehár, J.: Česká literatura do počátku k dnešku. Praha, Nakladatelství Lidové noviny 2008. Bauer, A.: Literatura na dlani – Přehled světové a české lit. Olomouc, Rubico 2001. Sochorová, M.: Literatura v kostce. Havlíčkův Brod, Fragment 1996. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení K. Světlé a jejího díla Ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google