Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Návrh národních deskriptorů pro úroveň VOV a Bc studia Seminář Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Michal Karpíšek Praha, 2. prosince.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Český rámec kvalifikací Podmínky, souvislosti a možnosti vývoje Jiří Nantl , Praha, MŠMT Diskusní seminář na téma „Proč zavádět ČRK“? Projekt.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
e-learning Lucie Rohlíková
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání (Q-RAM) Projekt, stav řešení, výhled.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Projekt Impuls / Seminář
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Projekt Impuls / Seminář
Vysoké učení technické v Brně
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Kurikulum: obsah školní edukace
Organizační struktura
Transkript prezentace:

Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání

Kvalifikační rámec Rámec kvalifikací je druhové vymezení výstupů z učení (znalostí, dovedností a dalších způsobilostí), které musí student prokázat, aby mu byla udělena kvalifikace určité úrovně Nástroj pro klasifikaci kvalifikací podle sdílených znaků vztahujících se k úrovni náročnosti učení se Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Typy kvalifikačních rámců Národní kvalifikační rámce Regionální kvalifikační rámce Sektorové (disciplinární) kvalifikační rámce Transnacionální kvalifikační rámce Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Funkce kvalifikačních rámců Komunikační funkce – usnadňují porozumění významu a obsahu kvalifikací mezi (zejm. národními) vzdělávacími systémy (a jejich subsystémy) Regulativní funkce – nástroj kurikulární politiky uvnitř vzdělávacího systému Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kvalifikační rámce ve světě Pouze 68 z 201 zemí světa nemá zavedený kvalifikační rámec alespoň pro některé úrovně vzdělávacího systému Pouze 8 zemí světa však má kvalifikační rámec zavedený na velmi pokročilé úrovni 185 zemí světa (vč. ČR) v současné době nějaký kvalifikační rámec zavádí, z toho 83 národní kvalifikační rámec (South African Qualifications Authority. „Global Distribution of Qualifications Frameworks.“ 2008) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kvalifikační rámce v ČR Na ČR se t.č. vztahují dva transnacionální kvalifikační rámce: - Rámec kvalifikací Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání (Boloňský proces, 2005) - Evropský rámec kvalifikací pro celoživotní učení (EU, 2008) IPn Národní rámec kvalifikací terciárního vzdělávání (2009 – 2011) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Pojetí národního kvalifikačního rámce terciárního vzdělávání Dvě úrovně kvalifikačního rámce zahrnující úrovně 5 – 8 EQF (tři cykly včetně „krátkého cyklu“ dle boloňského systému) Národní deskriptory – generické vymezení požadovaných výstupů z učení na jednotlivých úrovních terciárního vzdělávání Deskriptory oblastí vzdělávání (34) – specifikace „jádra kurikula“ pro širší skupiny studijních programů se společnými obecnými cíli vzdělávání Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Povaha národního kvalifikačního rámce terciárního vzdělávání Národní deskriptory budou závazné pro instituce terciárního vzdělávání, pokud jde o druhy výstupů z učení a stupeň náročnosti, který má být na dané úrovni vzdělávání dosažen Deskriptory oblastí vzdělávání vyjádří relativně nezávazný standard (benchmark), od něhož se jednotlivý studijní program může svými výstupy odchýlit, pokud to instituce je schopna zdůvodnit Vysoká míra autonomie a odpovědnosti institucí při stanovení předpokládaných výstupů z učení ve studijních programech Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výstupy z učení Klíčový pojem současné vysokoškolské pedagogiky Rozvíjí se pod vlivem behaviorální psychologie od 70. let 20. století: Instructional objectives → learning objectives → (student/intended/desired/expected …) learning outcomes Learning outcomes jsou (pod různými názvy) používány i v systémech, které nepoužívají kvalifikační rámce (hl. USA) Pro zavedení a používání kvalifikačního rámce jsou však základním prvkem (St. Adam: „building blocks“) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kategorie výstupů z učení v národním kvalifikačním rámci terciárního vzdělávání Tři základní kategorie výstupů z učení podle připravovaného národního kvalifikačního rámce: - znalosti (faktické, teoretické…) - dovednosti (schopnost použít znalosti při řešení uceleného problému) - obecné způsobilosti (kompetence) (schopnost používat znalosti a dovednosti v určitém kontextu/prostředí a s určitým stupněm samostatnosti a odpovědnosti):  tvorba úsudku  komunikace (vč. cizích jazyků)  schopnost dalšího vzdělávání Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Otázky Uplatnění výstupů z učení v terciárním vzdělávání otevírá řadu důležitých a užitečných otázek, například: Mají studijní programy formulovány srozumitelné a ověřitelné výstupy z učení? Odpovídají výstupy programu náročnosti předpokládané pro danou úroveň vzdělávání kvalifikačním rámcem? Mají jednotlivé předměty/moduly apod. výstupy naplňující stanovené výstupy programu? Jsou používány formy a metody výuky, které jsou vhodné pro dosahování stanovených výstupů („constructive alignment“)? Jsou studenti hodnoceni způsobem, který umožňuje zjistit, zda skutečně stanovených výstupů dosáhli? A mnoho dalších Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Odpovědi Hledání odpovědí na tyto otázky – a hledání dalších relevantních otázek – je podstatou dobře fungujícícho systému zabezpečení kvality na instituci terciárního vzdělávání Kvalifikační rámce a výstupy z učení vnáší do vzdělávání potřebu strategického řízení, orientace na výsledky a jejich empirické ověřování Nové pojetí zabezpečení kvality a akreditací (kap. 1.3., 1.4, 1.5. DZ MŠMT )DZ MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Děkuji za pozornost. Jiří Nantl metodický garant Národního kvalifikačního rámce terciárního vzdělávání Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.