Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
ECVET v Programu celoživotního učení
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Spolupráce s firmami – cesta k partnerství školy a praxe Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
ÚŘAD PRÁCE V JIHLAVĚ partner projektu „Budování rozvojového partnerství…“
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
PRAXE PRO ŽIVOT PRAXE PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.00/ Projekt určený gastro oborům.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Hotelnictví a gastronomie zblízka (vzdělávací program se stážemi) Zpracovala: Tvrdoňová Anna Datum: 2013.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Projekt „Modernizace vzdělávání – šance lepšího pracovního.
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. MODERNIZACE VZDĚLÁVÁNÍ – ŠANCE LEPŠÍHO PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ CZ.1.07/1.2.33/
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Kariérové poradenství a podnikavost
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová

Hodnocené projekty mobilit střední a vyšší odborné školy – 18 projektů mobilit Struktura oborového zaměření projektů mobilit

Hlavní přínosy projektů mobilit pro účastníky rozšíření odborných znalostí a dovedností rozvíjení klíčových kompetencí: komunikačních dovedností (odborná terminologie v cizím jazyce) schopnosti pracovat v týmu (často mezinárodního složení) schopnosti řešit problém adaptability a flexibility žáků středních a vyšších odborných škol

zvýšení podílu praxe žáků v reálném pracovním prostředí (příležitost seznámit se s novou organizací práce, zapojení do komunikace v podniku) lepší šance budoucích absolventů na dobré uplatnění na trhu práce (možnost uplatnění v malých a středních podnicích, rozvoj vlastních podnikatelských záměrů) výrazná motivace k sebevzdělávání Hlavní přínosy projektů mobilit pro účastníky

Hlavní přínosy projektů mobilit pro překladatele a partnerské organizace v projektu seznámení se vzdělávací systémy jiných evropských zemích srovnání obsahu vzdělávání (úpravy tematických plánů) získání nových odborných znalostí, obohacení obsahové stránky výuky odborných předmětů osvojení nových forem a metod výuky nové metodické materiály pro výuku zlepšení koordinace odborného teoretického a praktického vyučování zvýšení zájmu o doplňování nové techniky rozvoj nových kompetencí pedagogů - především projektového managementu

Hlavní přínosy projektů mobilit pro rozvoj obsahů, metod a postupů odborného vzdělávání možnost srovnání profilu absolventů odpovídajících oborů odborného vzdělávání inspirace k obsahovým inovacím ve vzdělávání vliv na prohloubení spolupráce v rámci oborových skupin NÚOV, spolupráce v rámci asociace či spolupráce s profesními, sektorovými a nadřízenými orgány

Hlavní přínosy projektů mobilit pro vzdělávací strategie, pro oblast spolupráce s podniky a dalšími aktéry odborného vzdělávání hodnocené projekty často součástí dlouhodobé strategie spolupráce partnerství participace organizací různého typu - optimalizace vazeb školy se sociálními partnery zatraktivnění spolupráce se nestátních i státních subjektů

Bariéry rozvoje mobilit na úrovni předkladatelů, krajů, na národní úrovni a jiných úrovních nedostatek konkrétních zkušeností předkladatelů s podáváním projektů problémy se zajištěním pedagogického dozoru v případě, že se projektu účastní nezletilí žáci problémy při potvrzování pracovních povolení pro účastníky stáže

Bariéry rozvoje mobilit na úrovni programu Leonardo da Vinci školení o povinnostech předkladatele, organizačních záležitostech, termínech, způsobu čerpání finančních prostředků a ekonomickém vyhodnocení po schválení projektu - administrativní a finanční příručka pro předkladatele nestačí

Cesty k rozšíření účinků projektů na systém odborného vzdělávání širší zapojení pedagogů do realizace projektu důsledná aplikace získaných zkušeností i odborných znalostí při inovaci vzdělávacího obsahu, včetně využívání nových metodických a didaktických postupů při realizaci výuky vhodně zvolená diseminační strategie - lepší informovanost dalších škol stejného oborového zaměření, sociálních partnerů optimalizace vazeb mezi vzdělávací sférou a trhem práce