TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Advertisements

Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
PRÁCE VYKONANÁ PLYNEM.
Zákon zachování hybnosti - příklady
Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Skalární součin Určení skalárního součinu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Mechanika kapalin a plynů
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
IDEÁLNÍ PLYN.
Plynné skupenství Podmínky používání prezentace
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
2) Dynamika – Problémy Tomáš Vlasák, VIII.A Gymnázium Rumburk 2011
Struktura a vlastnosti plynu
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Ideální plyn Michaela Franková.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_375 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Vlastnosti plynů.
PRVNÍ TERMODYNAMICKÝ ZÁKON.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Ideální pružná a nepružná srážka
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
Směsi plynů Rozdělení výpočtu plynů :
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU HYBNOST - příklady
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Struktura a vlastnosti plynů
Skládání kmitů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_689.
Rovnováha a rázy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_694.
IDEÁLNÍ PLYN Rozměry molekul IP jsou ve srovnání s jejich střední vzdáleností od sebe zanedbatelné. Molekuly IP na sebe vzájemně silově nepůsobí mimo vzájemné.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_453_Vlastnosti plynů Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_07 Název materiáluIdeální.
Zákony plynů (Boyleův – Mariottův)
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Přípravný kurz Jan Zeman
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
Struktura a vlastnosti plynu
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
PaedDr. Jozef Beňuška
Izotermický a izochorický děj s ideálním plynem
IDEÁLNÍ PLYN.
Vnitřní energie plynu, ekvipartiční teorém
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
STAVOVÉ ZMĚNY IDEÁLNÍHO PLYNU.
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Fyzika 2.E 12. hodina.
Transkript prezentace:

TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY

Tlak plynu Nárazy molekul plynu na stěnu o obsahu S se projevují jako tlaková síla F. Tlak plynu v daném okamžiku je určen podílem velikosti tlakové síly F a obsahu S.

Fluktuace tlaku Počet dopadajících molekul a jejich rychlosti se mění. (čas) Tlak plynu není konstantní, ale mění se kolem střední hodnoty ps.

Hustota molekul číselně udává počet molekul v jednotkovém objemu. Nádoba s objemem V obsahuje N stejných molekul s hmotností mo.

Tlak plynu Směry rychlosti pohybu molekul jsou náhodné.

Tlak plynu Za čas t dopadnou na plochu S všechny molekuly z objemu V, které se pohybují v kladném směru osy x.

Tlak plynu V prostoru o objemu V je N molekul. Z počtu N molekul se 1/6 pohybuje ve směru osy +x.

Tlak plynu Změna hybnosti molekuly při kolmém dopadu: před nárazem po nárazu Srážky molekul se stěnami nádoby jsou dokonale pružné, rychlost pohybu molekuly před a po nárazu je stejná.

Změna hybnosti Nx molekul dopadajících na plochu S Střední tlaková síla působící na plochu S Pro střední hodnotu tlaku p potom platí

Základní rovnice pro tlak ideálního plynu NV - hustota molekul m0 - hmotnost molekuly vk - střední kvadratická rychlost pohybu molekul

Řešte úlohu: V nádobě s objemem 1,0 l je oxid uhličitý o hmotnosti 0,001 g. Určete hustotu molekul Nv v nádobě. Jaká je hustota tohoto plynu? Nv = 1,4.1022 m-3 r = 10-3 kg.m-3

Řešte úlohu: Molekula kyslíku se pohybuje kolmo ke stěně nádoby rychlostí 461 m.s-1. Určete velikost změny její hybnosti po dokonale pružném odrazu od stěny nádoby. Dp = 4,9.10-23 kg.m.s-1

Řešte úlohu: Jaký je tlak kyslíku v uzavřené nádobě při teplotě 0 oC, je-li jeho hustota 1,41 kg.m-3. Střední kvadratická rychlost molekul kyslíku při teplotě 0 oC je 461 m.s-1. p = 0,01 MPa

Test 1 Fluktuace tlaku plynu je: a) kolísání tlaku plynu vlivem neuspořádaného pohybu molekul, b) pokles tlaku plynu vlivem změny jeho objemu, c) nárůst tlaku plynu vlivem změny jeho teploty, d) kolísání tlaku plynu vlivem změny jeho objemu a teploty. 1

Test 2 Hustota molekul číselně udává: a) podíl hmotnosti plynu a jeho objemu, b) rozložení počtu molekul v celém objemu plynu, c) počet molekul v jednotkovém objemu plynu, d) počet molekul v celém objemu plynu. 2

Test 3 Jednotkou hustoty molekul je: a) [ Nv ] = kg.m-3, b) [ Nv ] = m-3, c) [ Nv ] = kg.m-1, d) [ Nv ] = m-3. 3

Test 4 Tlak plynu je způsoben: a) nárazy částic na píst v uzavřené nádobě, b) uzavřením plynu do nádoby, c) vzájemnými srážkami částic, d) nárazy částic na stěny nádoby. 4

Test Základní rovnice pro tlak ideálního plynu je: 5