EGYPT Země faraonů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Egypt Pyramidy.
Advertisements

6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Egyptské božstvo a mumifikace
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Starověký EGYPT.
EGYPT.
Konec římské republiky
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověký Egypt Náboženství
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Starověký Egypt.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
Egypt – historický vývoj
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
Gaius Iulius Ceasar.
Silvie Ullmannová Opava
Starověký EGYPT.
Sakkára Autor: Titul. Jméno Příjmení Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
II. triumvirát Petr Machala.
7 starověkých divů světa
Egypt Země bohů.
Egyptští bohové.
Pyramidy.
Pohřbívání.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
STAROVĚKÝ EGYPT Pavel Trtílek, 2010 TAPDV /
NAKLONĚNÁ ROVINA A JEJÍ MODIFIKACE. Pumprlová, Komínková, Gremlica, Pospíšilová, Poláchová
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Téma: ŘECKO 8, HELÉNOSTICKÉ STÁTY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: říše Seleukovců, ptolemaiovský Egypt a antigonovská Makedonie Škola: ZŠ Náklo.
4.-3.tis. až r.30.př.n.l.. ● monumentální většinou kamenná, světské stavby a chrámy (paláce) staví ze dřeva a hlíny ● projev náboženských idejí, kultu.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
STAROVĚKÝ EGYPT Pavel Trtílek, 13. října 2016.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
TUTANCHAMON.
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Nefertiti.
UMĚNÍ STARÉHO EGYPTU.
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Starověký Egypt - politika
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
EGYPT VE STAROVĚKU.
Visuté zahrady Semiramidiny
Staroegyptské božstvo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

EGYPT Země faraonů

Vznik Egypta Vše začalo kolem roku 3000 př. n. l., kdy neznámý dobyvatel spojil různé oblasti údolí řeky Nil do jednoho státu.

Proč zrovna Nil Egypťané jej nazývali jednoduše „řeka“. Každé jaro a léto vystoupil Nil z břehů a rozlil své vody s úrodným bahnem na pole. I dnes se země zelená a plodí jen do vzdálenosti, kam zavodňovací kanály přivádějí jeho životodárnou vodu.

Egyptští vládci Narmer Menkaure Hatšepsut Kleopatra Stál u vzniku egyptského státu. Je to první historicky doložení vládce říše. Menkaure Vládl během údobí nazývaném Stará říše. Byl jedním z hlavních stavitelů pyramid. Mentuhotep Po letech vnitřních bojů na konci Staré říše opět sjednotil Egypt. Ustanovil jako hlavní město Théby. Hatšepsut Na konci Střední říše byl Egypt obsazen cizinci. Po krvavých válkách se moc vrátila do rukou této jediné ženy-faraona. Kleopatra Byla z rodu Ptolemaiovců, který dosadil na trůn Alexandr Veliký. Milenka Julia Caesara a Marka Antonia.

Egyptské božstvo Anupev - je to bůh balzamování zobrazovaný se šakalí hlavou, staral se o těla mrtvých Hor - má sokolí hlavu, faraon byl jeho žijícím pozemským protějškem Usirev - bůh znovuzrození a věčného života, panoval jako nejvyšší soudce mrtvých. Eset - neboli Isis, Usirevova manželka, chránila mrtvé v roli dokonalé manželky a matky, okřídlená bohyně byla často zobrazována na rakvích. Hathor - často zobrazovaná s kravskou hlavou nebo s korunou z kravských rohů, bohyně prosperity, plodnosti, mládí a krásy.

Volný čas Lidé často hrávali senet. Vypadala podobně jako naše člověče nezlob se, používaly se vyřezávané figurky a místo kostek se házelo hůlkami. Stolní hry pro vládnoucí vrstvu se vyráběly ze slonoviny, ebenu nebo drahých kovů. Kromě nich patřila ke královské zábavě ještě hudba, tanec a vyprávění příběhů.

Lehké jako peříčko Egypťané věřili, že po smrti člověka musí jeho duše cestou do záhrobí podstoupit několik zkoušek. Např. bůh Anupev vážil jejich srdce na mincíři. Protiváhou bylo „peříčko pravdy“. Vedl-li zesnulý poctivý život, bude jeho srdce lehké a Usirev ho odmění věčným životem.

Pyramidy – žebříky do nebe Asi roku 2600 př. n. l. postavil stavitel Imhotep pro faraona Džosera první pyramidu. O šesti obrovských stupních pyramidy se tvrdilo, že jsou žebříkem do nebe, po němž faraon po smrti vystoupí. Stupně pyramidy se zvedají do výšky 62 metrů.

Dětské hry Nikdo z dnešních lidí nezná pravidla míčové hry, při níž si hráči seděli na ramenou – možná si po upadnutí míče navzájem vyměnili místa. Chlapci a děvčata si obvykle hrávali odděleně. Hoši z bohatých rodin se učili lukostřelbě a jízdě na koni. Ostatní závodili ve skoku do výšky, v přetahování lanem nebo házeli na terč klacíky podobné šípům.