Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské božstvo a mumifikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské božstvo a mumifikace"— Transkript prezentace:

1 Egyptské božstvo a mumifikace
balzamovači a jejich nástroje posvátné předměty a zvířata

2 Víra v posmrtný život Staří egypťané věřili, že smrtí člověka život nekončí. Naopak. Věřili, že smrt je pouze přechod do jiného světa. Pro posmrtný život však muselo být tělo zemřelého náležitě připraveno. Proces mumifikace a balzamování používali v Egyptě již před 5000 lety. Aby mohl mrtvý žít věčně, muselo být jeho tělo zcela neporušené i po smrti. Nebožtík  (jeho duše Ka) musel dostat majetek, který ho měl zajistit v posmrtném životě. Tomu se říkalo pohřební výbava.

3 ANUBIS Bůh mumifikace a pohřebišť, uctívaný ve formě černého šakala
ANUBIS Bůh mumifikace a pohřebišť, uctívaný ve formě černého šakala. Jelikož Egypťané přikládali mumifikaci a posvátnosti hrobek velký význam, byl Anubis jedním z nejdůležitějších (i když ne nejdůležitějším) bohů.

4 Co je to mumifikace? Mumifikace byl způsob, jak zachovat tělo mrtvého po dlouhou dobu v neporušeném stavu. Mumifikace je vlastně umělé vysušování těla, aby se zabránilo jeho přirozenému rozkladu. Mrtvá těla se měla původně potírat jen pryskyřicí a olejem. Postupem času se ale balzamování těl zdokonalovalo a stávalo se stále složitějsím procesem, jak připravit zemřelého na věčný život.

5 vysušené, ale zachovalé tělo

6 Loučení s mumií pod dohledem Anúpa

7 Balzamovači a jejich pověst
Balzamování bylo jen pro ty nejbohatší vrstvy, protože bylo velmi nákladné. Ostatní se museli spokojit s laciným pohřbem do pouště, do žhavého písku. I písek dokonale zakonzervoval jejich těla. V Egyptě byli dokonce vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří se na balzamování těl specializovali - balzamovači. Balzamovači byla zvláštní společnost lidí, nikoliv však vyvrhelů. 

8

9 Technika mumifikace a balzamování
Balzamovači otevřeli levý bok zesnulého, aby mohli z těla vyjmout vnitřnosti - střeva, plíce, játra a žaludek pak umístili do zvláštních nádob - kanop. Kanopy byly u těch nejbohatších ukládány do kanopické skříňky vedle sarkofágu. Potom balzamovači vyčistili břicho pomocí palmového vína a aromatických látek. Mozek byl vyjmut pomocí bronzového háčku, který se zaváděl nosem. Srdce bylo buď ponecháno na svém místě a nebo bylo nahrazeno posvátným skarabem. Tělo pak bylo napuštěno antiseptickou látkou, řezy zaceleny pryskyřicí a nosní dírky ucpány kuličkami pepře. Následovala fáze vysušování těla, která trvala 70 dní.

10 nůž, medový plást, háček, obinadlo, cibule, lišejník, piliny, pryskyřice, nádoba na balzamovací olej

11 kanopy Kanopy byly čtyři: játra, žaludek, střeva a plíce.

12 kanopy v British Museum v Londýně

13 další ukázka kanop – nádob na vnitřnosti

14 pohřební rakev (British Museum, Londýn)

15 mumie posvátných koček

16 posvátný skarabeus Srdce pečlivě obalili do jemných obinadel, mohli na něj také položit posvátného brouka, kterým byl skarabeus.

17 další příprava těla Delší dobu než 70 dní nebylo dovoleno balzamovat. Po uplynutí této doby celé tělo znovu omyli. Za vůně kadidla, odříkávání kouzelných modliteb a magických formulí kněz boha Anubise pečlivě zavinoval tělo do bílého plátna nařezaného na úzké pruhy. Obvazy mohly být prokládány magickými amulety, zlatem, stříbrem nebo symboly, které měly mrtvého chránit v Západní zemi. Plátno mohlo být až stovky metrů dlouhé.

18 Uložení těla do rakve a do hrobky
Nyní bylo tělo připraveno pro pohřeb. Nebožtík byl vrácen rodině, uložen do dřevěné schránky ve tvaru postavy a neprodišně uzavřen. Schránka s tělem byla uložena v hrobce tím způsobem, že byla opřena o stěnu. I hrobka byla neprodišně uzavřena.

19 rakev a sarkofág

20 Pohřební maska faraona

21 Kam ukládali tělo faraona?

22 egyptské Knihy mrtvých
Obyčejně psány hieroglyfickým písmem na papyrové svitky. Obsahovaly představy Egypťanů o posmrtném životě v tzv. Západní říši. Obsahuje například magické formule, které mohly být použity v různých situacích, aby byla duše uchráněna před zkázou.

23 vážení srdce První část obsahovala proces „vážení srdce“ před soudcem mrtvých bohem Usírem. Srce bylo váženo na vahách proti „pírku pravdy“. Pokud bylo srdce lehčí, duše mohla pokračovat. V opačném případě byla okamžitě pozřena Ammitem. Proti tomu, aby srdce mluvilo proti duši zemřelého mohla být vyřčena posvátná formule.

24 vyobrazení vážení srdce

25 Ammit ztělesnění božské odplaty


Stáhnout ppt "Egyptské božstvo a mumifikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google