IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
1 Výsledky analýzy a hodnocení systémů podpory informačního vzdělávání Petr Očko a pracovní tým Komise IVIG při AKVŠ ČR Seminář IVIG, 22. září 2005 Filosofická.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
3. Životní cyklus a procesy projektu
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Studijní IS a e-learning Patrícia Eibenová
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
GNU/Linux a bezpečnost v akademických sítích České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Katedra softwarového inženýrství.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
Konference škol vyučujících IT a IE
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Evropské jazykové portfolio v praxi
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Informační vzdělávání: téma pro adepty knihovnictví na ÚISK FF UK Hana Landová ÚISK FF UK & ČZU v Praze IVIG 2006,
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Databáze projektových výstupů OP VK
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Intenzivní podpora škol
Transkript prezentace:

IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v ČR (Podpora informačního vzdělávání online = P.I.V.O.) Jakub Štogr, ÚISK FF UK

Fáze projektu: 1. Idea (začátek roku 2005) 2. Studentský seminář na ÚISK FF UK s názvem: "Systém podpory informačního vzdělávání" (letní semestr 2004/2005) 3. Konsolidace výsledků semináře studenty (červen 2005) 4. Podrobnější externí analýza výsledků semináře; vytvoření detailní koncepce P.I.V.O. (léto 2005) 5. Zajištění zdrojů a podpory (průběžně; výsledek znám na podzim 2005) 6. Realizace (od přelomu roku 2005/2006)...

Hlavní milníky: 1. Vznik ideje, obecného záměru 2. Zpracování přehledových materiálů studenty 3. Upřesnění trendů a možností 4. Vytyčení konkrétních cílů P.I.V.O. + metod/postupů k jejich dosažení 5. Nalezení způsobů a možností, jak financovat/zaopatřit projekt 6. (Vývoj a spuštění)...

Idea: 1. Cílem systému je shromažďovat, organizovat a zpřístupňovat na Webu výukové, studijní a informační materiály pro informační vzdělávání. 2. Je určen vyučujícím (učitelům a knihovníkům), studentům, žákům i zájemcům v rámci celoživotního vzdělávání. 3.Obsahuje přednášky (prezentace), příklady práce s informacemi, zadání úkolů pro cvičení, testy, odkazy na literaturu, projekty, fóra pro výměnu zkušeností, konference, výukové programy, osnovy předmětů. 4. Struktura je oborová, podle vzdělávacího stupně, podle uživatelů, podle druhu dokumentů? 5. Dokumenty do databáze systému budou vytvářet učitelé, knihovníci, studenti knihovnických škol. 6. Databázi dokumentů a odkazů spravuje redakční rada.

Zadání práce studentů: 1. prohlédnout několik zadaných systémů a zkusit vyhledat další 2. stručně popsat: strukturu (site map) obsah včetně typologie dokumentů uživatele a přístup způsob získávání dokumentů do databáze dokumentů ošetření autorských práv správu a příjem dokumentů (provádí se výběr? redakce?) použitý software (pokud lze zjistit) provozovatele 3. zhodnotit zkoumaný systém 4. zhodnotit využití zkoumaného systému pro cíle projektu 5. vlastní názor na to, jaký by měl být náš systém

Hlavní dilema: LOEX nebo MERLOT?

LOEX

LOEX

LOEX

MERLOT

MERLOT

MERLOT

MERLOT

Lineární hierarchická síť vs. Multikriteriální batabázový přístup Stručné „bibliografické“ informace a hyperlinky vs. Dokumenty a „komunitní přístup“ Striktně řízené, „jednosměrné“ prostředí vs. Moderované dynamické prostředí Komerční přístup vs. Open-source Uživatel=Zákazník vs. Uživatel=Kolega LOEX nebo MERLOT? Shrnutí:

LOEX nebo MERLOT? Potenciál, přínosy a rizika P.I.V.O.: + konsolidace roztroušených zdrojů ~ tématický rozcestník + zvýšení dostupnosti a počtu sdílených dokumentů/informací + vytvoření tématické (virtuální) komunity - (globálně) české prostředí → malý potenciál (?!) - (po spuštění) počáteční fáze před překročením kritického množství: dokumentů/informací uživatelů zapojených do komunity - (dlouhodobě) udržení konzistence redakčního přístupu a redakčního vedení P.I.V.O.

IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Děkuji za pozornost a těšte se spolu s námi na P.I.V.O. Jakub Štogr, ÚISK FF UK