STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prutové těleso, výsledné vnitřní účinky prutů
Advertisements

Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Mechanika zemin a zakládání staveb
MECHANIKA KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Mechanické vlastnosti materiálů.
Mechanika s Inventorem
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
Obecná deformační metoda
Obecná deformační metoda
Téma 8, Nelineární chování materiálů, podmínky plasticity.
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Téma 7, modely podloží Úvod Winklerův model podloží
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Obecná deformační metoda
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Plošné konstrukce, nosné stěny
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Shrnutí P4 statická podmínka: – pro SE + pro SR
Princip a možnosti matematického modelování
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
Deformace pevného tělesa
BISHOPOVA METODA je dokonalejší úpravou proužkové Pettersonovy metody. Na rozdíl od Pettersona ale zavádí do výpočtu i vodorovné účinky sousedních proužků.
PODZEMNÍ STAVBY Poklesová aktivita Ústav geotechniky.
Prostý ohyb Radek Vlach
GEOTECHNICKÝ MONITORING
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
Prvek tělesa a vnitřní síly
KONSOLIDACE Napětí v zemině ….. totální napětí ….. efektivní napětí u
Volné kroucení masivních prutů
F=pasivní síly/aktivní síly
Odvození matice tuhosti izoparametrického trojúhelníkového prvku
Téma 14 ODM, řešení rovinných oblouků
Prostý tah a tlak Radek Vlach
Obecná deformační metoda
DETERMINUJÍCÍ FAKTORY STABILITNÍ ANALÝZY
Prostý krut Radek Vlach
METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a.
Další úlohy pružnosti a pevnosti.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Modelování součinnosti ocelové obloukové výztuže s horninovým masivem
Konference Modelování v mechanice Ostrava,
METODA HRANIČNÍCH PRVKŮ (INTEGRÁLŮ)
Zjednodušená deformační metoda
Nelineární statická analýza komorových mostů
Nelineární analýza únosnosti předpjatých komorových mostů Numerická simulace s nelineárním materiálovým modelem Stavební fakulta ČVUT Praha Jiří Niewald,
Téma 12, modely podloží Úvod Winklerův model podloží
Obecná deformační metoda Řešení nosníků - závěr. Analýza prutové soustavy Matice tuhosti K (opakování) Zatěžovací vektor F Řešení soustavy rovnic.
Téma 6 ODM, příhradové konstrukce
Hydraulika podzemních vod
Statické řešení pažících konstrukcí
Přetváření zemin. Mezi nejdůležitější technické vlastnosti v mechanice zemin patří přetvárné vlastnosti – určují stlačení zeminy (sedání) tj. deformaci.
Fyzika kondenzovaného stavu
Smyková pevnost zemin Pevnost materiálu je dána největším napětím, který materiál vydrží. Proto se napětí a pevnost udává ve stejných jednotkách – nejčastěji.
Fyzika kondenzovaného stavu
Zakládání na skále.
Jan Pruška, ČVUT v Praze, FSv
Příklad 6.
Priklad 2.
Primární a sekundární napjatost
Opakování.
Obecná deformační metoda
Konsolidace Consolidation
Úvod Historie - Účel - Rozdělení metod „ÚPRAVY HORNIN A ZEMIN“
Transkript prezentace:

STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES Je třeba vzít v úvahu, že bezprostředně po ukončení násypu v podloží dojde k největšímu nárůstu pórových tlaků a ke snížení pevnosti zemin a tedy i stability. Pro násyp je rozhodující stav krátkodobý, neboť s probíhající konsolidací se stabilita zlepšuje. Budování násypu na neúnosném podloží může způsobovat nestabilitu jak v samotném násypovém tělese, tak i poruchy v podloží (vytláčení zeminy do stran a zaboření násypu). Může docházet k nepříjemným dlouhodobým poklesům silniční nebo železniční pláně v důsledku dlouhodobé konsolidace.

Stabilita násypového tělesa i těsně po dokončení je dostatečná a následné deformace jsou akceptovatelné: Není nutno realizovat další opatření, obvykle tento případ nastává, jestliže je kvalita podloží lepší než samotného násypu. Je třeba přitom zohlednit ten fakt, že různé typy konstrukčních vrstev vozovek jsou různě citlivé na absolutní i nerovnoměrné deformace.

Stabilita násypového tělesa bezprostředně po jeho dokončení není dostatečná nebo nejsou akceptovatelné deformace: úprava sklonu násypu odvodnění násypu, zabudování vertikálních drénů do podloží násypu vyztužení kontaktu podloží a násypu využití tzv. observační metody (během výstavby realizovat monitoring pórových tlaků v podloží ) pro stanovení optimální rychlosti sypání násypu

Nejjednodušší úpravou v případě problémů se zabořením násypu je zhotovení přitěžovací lavičky v patách násypového tělesa.

STABILITA ZÁŘEZŮ Rozhodující je stabilita dlouhodobá. Po realizaci výkopu (zářezu) dojde k odlehčení, pórový tlak se snižuje, může nabývat i záporných hodnot (pórové tahy) . Dochází ke zvýšení normálových sil působících na smykovou plochu a ke zvýšení smykové pevnosti dle rovnice: t=(s-u)tg jef. +cef.

Rozdíl mezi výkopem a násypem je tedy dán především časem, při němž je stupeň stability nejnižší. Pro násyp je rozhodující stav krátkodobý, u výkopu (zářezu) stav dlouhodobý. Dlouhodobá stabilita- efektivní parametry pevnosti Krátkodobá stabilita – totální parametry pevnosti

ZÁKLADNÍ MOŽNOSTI STANOVENÍ STABILITY SVAHOVÝCH TĚLES Metody mezní rovnováhy- proužkové metody (Petterson, Bishop) –stanovují stupeň stability podílem pasivních a aktivních sil, nepracují s přetvárnými parametry (E, m), základem je předpoklad silové popř. momentové rovnováhy části svahu nad uvažovanou smykovou plochou 2) Numerické metody – metoda konečných prvků, konečných diferencí apod., zohledňují rovněž přetvárné chování horninového prostředí ve svahovém tělese

METODA KONEČNÝCH PRVKŮ Jedná se o numerickou metodu modelování kontinua. Předpokládá pokrytí celé uvažované oblasti systémem prvků – nejčastěji trojúhelníků. Systém těchto konečných prvků tvoří tzv. síť. Pokud se jedná o trojúhelníkové prvky , hovoříme o tzv. triangulaci. Zásady triangulace: 1) trojúhelníky se nesmějí překrývat, mají společný pouze vrchol nebo celou stranu 2) úhly v trojúhelnících nesmí být příliš ostré 3) v místech očekávaných velkých změn by měla být síť hustší

SILOVÉ OKRAJOVÉ PODMÍNKY GEOMETRICKÉ SILOVÉ SILOVÉ OKRAJOVÉ PODMÍNKY B A hranice A-B: síly modelují přitížení např.násypem, tlakem vody apod.

= 0 u =0 y GEOMETRICKÉ OKRAJOVÉ PODMÍNKY statická rovnováha: x Nejčastěji používané geometrické okrajové podmínky: TZV.TUHÁ VANA statická rovnováha: y u x = 0 =0

- primární (počáteční) stav napjatosti v horninovém prostředí POČÁTEČNÍ PODMÍNKY určují např. - primární (počáteční) stav napjatosti v horninovém prostředí (za zjednodušujícího předpokladu dáno tíhou nadložních vrstev) - počáteční hodnotu pórového tlaku !! POZOR NA ROZDÍL MEZI OKRAJOVÝMI A HRANIČNÍMI PODMÍNKAMI!!

Metoda konečných prvků převádí řešení úlohy např. pro stanovení napěťo-deformačního stavu v násypovém tělese na řešení soustavy lineárních algebraických rovnic: K u =f kde K je tzv. matice tuhosti u – neznámý vektor posunutí v uzlových bodech sítě (vrcholech trojúhelníků) f- vektor známých vnějších sil Ze známých hodnot posunů se pak stanovují hodnoty napětí (využitím např. Hookova zákona) a odpovídající stupeň stability (při zvolené podmínce porušení- nejčastěji Mohr-Coulombova podmínka porušení).