Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.14/
ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana Název materiálu: Pozorování kvasinek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Seminář z přírodovědných předmětů (VP) Název sady: Sada fotonávodů Ročník: 7. Autor: Mgr. Daniela Ponertová Datum ověření:
Zdroje: všechny snímky i obrázky jsou pořízené autorem Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§ 30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.
Pozorování kvasinek Seminář z přírodovědných předmětů 7. ročník Mgr. Daniela Ponertová
Mikroorganismy Bakterie Kvasinky využití v biotechnologiích Plísně Biotechnologie = chemický proces, při kterém mikroorganismy vyrábějí určité produkty - jogurt, sýry, kefír, víno, pivo, kynutý knedlík …
Kvasinky -Jednobuněčné organismy -Velmi rychle se množí = PUČENÍM -K životu potřebují kyslík, cukr a vodu -Chemická reakce: Cukr + voda + kyslík oxid uhličitý + alkohol -Při pečení se uvolňuje hodně CO 2 a ten těsto kypří! pupen
Téma: Pozorování kvasinek Úkol č.1: Pozorujte množení kvasinek K pekařskému droždí přidejte cukr, trochu vlažné vody a rozmíchejte. Nechte 10 minut stát. Popište probíhající děj a zakreslete. KVÁSEK = nakynuté droždí
KVÁSEK – MNOŽENÍ KVASINEK
Úkol č. 2: Připravte jednoduché kynuté těsto Do misky k polovině nakynutého droždí přilijte vlažnou vodu, nasypte sůl a mouku. Vypracujte hladké těsto a nechte přikryté kynout. Po 30 minutách popište, co se s těstem děje. Proces kynutí
PO 30 MINUTÁCH
Úkol č. 3: Mikroskopování kvasinek Zbylé kvasinky přeneste na podložní sklíčko ke kapce vody a vložte pod mikroskop. Svá pozorování zakreslete do sešitu. pučící kvasinka kvasinka