Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.14/02.0049

2 ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana Název materiálu: Rozkazovací způsob u nepravidelných sloves Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Německý jazyk Název sady: Sada pro technické, přírodovědné a jazykově zaměřené předměty (včetně volitelných) Ročník: 9. Autor: Mgr. Jana Chmelová Datum ověření: 7.11.2014 Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s tvořením rozkazovacího způsobu v jednotném čísle u nepravidelných sloves a s tím, jak se vyjadřuje zápor. Tento jev procvičují pomocí krátkých překladových vět.

3 Zdroje: obrázky jsou vloženy z Klipartu Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§ 30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

4 Rozkazovací způsob nepravidelných sloves (jednotné číslo): -tvoří se z 1. os. j. čísla sloves + změna kmenové samohlásky (jako u 2. os. přít. času); koncovka –e odpadá z.B. ich lese (čtu)Lies! Čti! ich gebe (dávám)Gib! Dej! ich helfe (pomáhám)Hilf! Pomáhej! ich spreche (mluvím)Sprich! Mluv! ich esse (jím)Iss! Jez! ich vergesse (zapomínám) Vergiss! Zapomeň! -u sloves se změnou a→ä je v rozkaze a z.B. ich fahre (jedu)Fahr(e)! Jeď! ich lade ein (zvu)Lad(e) ein! Pozvi!

5 Výjimka: sloveso sein (být) ich bin (jsem)Sei! (Buď)! z.B.Sei so lieb! Buď tak hodný! Sei nicht so laut! Zápor u rozkazovacího způsobu: -po rozkazu následuje částice nicht z.B. Kauf(e) das nicht! Nekupuj to! Lad(e) ihn nicht ein! Nezvi ho!

6 Přelož do češtiny! (Übersetze ins Tschechische!): 1.Sprich laut! 2.Hab keine Angst! 3.Sei nicht so faul! 4.Hilf mir bitte! 5.Sei ordentlich! 6.Mach mit! 7.Lerne das Gedicht auswendig!

7 Řešení (Lösung) : 1.Mluv nahlas! 2.Neměj strach! 3.Nebuď tak líný! 4.Pomoz mi prosím! 5.Buď pořádný! 6.Přidej se! (Dělej s námi!) 7.Nauč se tu báseň nazpaměť!


Stáhnout ppt "Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google