Uherský Brod a jeho památky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Památky Unesco Česká republika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
UHERSKÝ BROD.
Jan Ámos Komenský.
Kostelec nad Černými lesy
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Památky Uherského Brodu
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
SVITAVY.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Občanská výchova 6. ročník
Kultura.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
PAMÁTKY PRAHA.
Opava.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Jan Amos Komenský.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Český Brod.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Regionální dějiny Uherský Brod. Počátky historického osídlení Sahají do století Původní jméno ("Na Brodě") připomíná brod přes řeku Olšavu Osada.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
Královské město Rakovník
BAROKO sochařství, malířství, literatura
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Uherský Brod a jeho památky

Město Komenského Uherský Brod se nachází v jihovýchodní části českého státu, na moravsko-slovenském pomezí, Historie tohoto města je spojena s jednou z nejslavnějších osobností českého národa – Učitelem národů, Janem Ámosem Komenským. Jan Ámos Komenský se narodil v roce 1592 na Uherskobrodsku. Byl velký pedagog, přírodovědec, politik, filozof a poslední biskup Jednoty bratrské. Studoval na bratrské škole a německých evangelických školách. Po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 musel jako nekatolík opustit svou vlast a žil v zahraničí – v Polsku, Maďarsku, Švédsku a v Nizozemí. Zemřel v roce 1670 v Amsterdamu. Je pochován v Naardenu. V Uherském Brodě strávil Komenský své dětství.

Muzeum J. A. Komenského Muzeum bylo založeno v roce 1898 pod názvem Jubilejní krajinské muzeum jako instituce. Shromažďovala materiál historického charakteru z regionu Uherskobrodska. Od 30. let 20. století se muzeum stále více specializuje na výzkum života a díla významného rodáka J. A. Komenského. Od roku 1945 nese oficiální název Muzeum J.A.Komenského v Uh. Brodě. Zabývá se historií regionu. Součástí muzea je obsáhlá knihovna s významnou regionální a komenio-logickou literaturou. Činnost muzea je prezentována pořádáním krátkodobých výstav, přednášek, oslav Dne učitelů, komeniologických kolokvií a každoročních přehlídek videotvorby muzeí v České republice.

Pánský dům Panský dům je pozoruhodná rozsáhlá barokní budova palácového charakteru s dochovaným velmi hodnotným starším goticko-renesančním a renesančním jádrem s řadou zajímavých architektonických detailů. Původně to byl měšťanský dům, v roce 1512 byl přestavěn na panský dům. Panský dům slouží dnes jako víceúčelová budova pro kulturní a společenské potřeby města. Nachází se zde obřadní síň, galerie, gotická kaple Kouniců, knihovna a základní umělecká škola.

Farní kostel Trojlodní chrám Neposkvrněného početí Panny Marie představuje vynikající barokní architekturu. Barokní budova byla postavena podle plánů Domenica Martinelliho, italského architekta. Hodně pracoval pro šlechtické rody. Kostel dal postavit hrabě Maxmilián Oldřich z Kounic v letech 1717-1733, kdy byl vysvěcen. Věž farního kostela byla postavena v letech 1879-1881. Pozoruhodná je i výzdoba kostela – obraz sv. Jana Křitele, obraz knížete Václava. Sochy na oltáři jsou dílem Josefa Antonína Winterhaltera.

Dominikánský kostel a klášter Je jednou z nejstarších a největších památek na Uherskobrodsku. Byl vybudován v první polovině 14. století. Po několikerém vypálení a zpustošení byl kostel radikálně přestavěn v 60. a 70. letech 17. století. Dominikánský kostel a klášter je významným poutním místem, kde se každoročně koná první neděli v říjnu „Růžencová pouť“. V areálu kláštera sídlí ZUŠ, která pořádá mnoho koncertů vážné hudby v barokním koncertním sále.

Kostel Mistra Jana Husa Je nejstarší dochovaná architektura. Původně to byl farní kostel sv. Jana Křtitele. Pozdně gotický presbytář byl zhotoven Pavlem Sekaným roku 1494. Renesanční věž z roku 1589 je stavěná Mikulášem Lorkem. Roku 1733 byla farní správa přenesena k novému kostelu na náměstí a v roce 1784 byl kostel odsvěcen a přeměněn na skladiště. V roce 1920 byl kostel rekonstruován církví Československou husitskou.

Židovský hřbitov Židovské osídlení v okolí Uherského Brodu je doloženo v druhé polovině 15. století. Za druhé světové války byla celá komunita násilně vysídlena a deportována do vyhlazovacích táborů. Hřbitov je neznámého stáří, nacházely se na něm náhrobky, nejstarší pocházely z počátku 17. století. Zajímavý je náhrobek rabína Nathana Nathy. Od roku 1870 se zde nepohřbívalo. Za okupace byl starý hřbitov devastován, část náhrobků byla přenesena do katastru nového židovského hřbitova.

Gymnázium J.A.Komenského Tato škola je významným vzdělávacím centrem. Zřizovatelem je Zlínský kraj. Gymnázium vystupuje jako příspěvková organizace s právní subjektivitou. Prostor pro kvalitní výuku má škola dostatek, a to i s přihlédnutím k laboratorní a jazykové výuce. Od 1.9.2002 je součástí školy Státní jazyková škola. Studenti mají k dispozici velkou studovnu a čítárnu s přístupem k internetu. Hlavními výchovnými cíli školy je docílit u studentů velmi dobrých komunikativních schopností a dovedností.

Dům kultury Dům kultury Uherský Brod je příspěvkovou organizací města. Je největší a nejvýznamnější společensko-kulturní institucí. Ačkoli se vnější podoba Domu kultury vyznačuje typickými architektonickými prvky 80. let 20. století, skrývá v sobě pozoruhodný interiér a velký sál. Dále se v Kulturním domě nachází i víceúčelový malý divadelní sál, prostorná učebna, zkušebna pro hudební soubory. Velmi dobré technické vybavení umožňuje řadu činností – pořádání plesů, tanečních zábav, koncertů, divadelních představení, výstav, přehlídek. Součástí Domu kultury je i kino Máj a hvězdárna.

Autor Dr. Evžen Mrkvička Základní škola Majakovského 96 654 12 Prostějov