Zemní plyn a zabezpečení jeho dodávek 18. února, 2009 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Jaderná energetika 4 Resurrection? 20. ledna, 2007 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Agregátní poptávka a nabídka
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Energetická bezpečnost EU
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Český trh se zemním plynem v evropském kontextu: Diversifikované portfolio evropského plynu a budoucí záměry skupiny RWE Praha 24. dubna 2008 Wolfgang.
Makroekonomie.
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Politická ekonomie MV a prostor Politická geografie strategických surovin.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
ONYX CONVERGENCY Plynovod „Mainstream“ Ing. Vratislav Ludvík.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Východní Afrika.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Vliv mezinárodní situace na národnostní struktury klientely
Transkript prezentace:

Zemní plyn a zabezpečení jeho dodávek 18. února, 2009 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha

O přednášejícím: Miroslav Zajíček Vzdělání: University of Chicago (obor ekonomie); VŠE (obory: mezinárodní vztahy a finance); PFUK (obor: právo) Profesní kariéra: konzultant a analytik mimo jiné pro Conseq Finance, Logica CMG, advokátní koncipient Linklaters, analytik pro Liberální institut Současná pozice: Přednášející na VŠE Praha Soukromá konzultační praxe

Mýty o zemním plynu a Rusku Rusko jej využívá jako politický nástroj Podíl Ruska bude na Evropské spotřebě růst Poslední krize je dokladem obojího Horzí vytvoření „OPECu“ pro ZP

Závislost na ruském plynu 1 - fakta Existující plynovody – Jamal, Družba, Blue Stream Plánované – North Stream, South Stream Gazprom vlastní: 35% WinGasu, podíly v distribučních společnostech v Baltských zemích, 10% v Interconnectoru Rusko neratifikovalo Evropskou energetickou chartu Gazprom je pod kontrolou ruské vlády (či naopak) Snaha vytvořit „OPEC“ pro ZP (Rusko, Irán, Qatar)

Závislost na ruském plynu 2 - problémy Zaostalá a nerozvíjející infrastruktura „Vyhnání“ zahraničních investorů z ruského ropného průmyslu a plynárenství Bez dovozů ze střední Asie by dnes Gazprom nemohl plnit své smluvní závazky 75% ruské těžby pochází ze tří polí a jejich výtěžnost klesá (tempem cca 6% ročně) Největší nové naleziště (Jamal) není napojeno Ruská domácí poptávka roste (z prodejů doma Gazprom negeneruje zisky) Dopravní cesty povětšinou nejsou v ruských rukou (mimo Rusko) Dopravní cesty vedou POUZE do Evropy Ruský státní rozpočet je ze dvou třetin závislý na příjmech z vývozu ropy a ZP (a je konstruován pro ceny okolo 90 USD/barel)

Závislost na ruském plynu 3 - důsledky „Závislost“ Evropy na Rusku je iluzí Rétorika o „obrácení vývozů do Asie“ jsou prázdné řeči U většiny „krizí“ je hlavním problémem doprava a dělení „koláče“ připadajícího na dopravu Mnohem silnější je závislost opačná – Ruska na evropských penězích Investice do evropských distribučních sítí a výstavby plynovodů omezují investice do polí na ZP Mnohem větším problémem než růst ruského podílu na dodávkách ZP do Evropy je riziko toho, že nebude schopno plnit své závazky

Citlivost na krátkodobé problémy

Nabucco – projekt bez začátku a bez konce? Propojení z Turecka (Erzerum) a Rakouska (Baumgarten) Hlavní cíl – přivedení středoasijského ZP cestami mimo území Ruska Počátek přípravy projektu 2002 Dohoda o vytvoření společného projektu 2005 Zakládající členové: ÖMV, MOL, rumunský Transgaz, Bulgargaz a BOTAS Připojení RWE 2008 Podíly jednotlivých členů konzorcia 16,7% Předpokládané zprovoznění 2013

Nabucco – slabá místa Zdroje ZP (existují reálně pro potřeby Nabucca)? Komplikovaná cesta (Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Rakousko) Konkurence South Streamu (1. větev: Turecko, Bulharsko, Srbsko, Chorvatsko, Maďarsko, Rakousko, 2. větev: Bulharsko, Řecko, Itálie) Konkurence Adria (LNG Krk, spuštění cca 2011,

LNG Pravděpodobná budoucnost ZP v Evropě Stávající terminály: La Spezia, Fos-sur-Mer, Barcelona, Cartagena, Huelva, Sines, Bilbao, Montoir, Zeebrugge Ve výstavbě nebo plánované: Raviga, Brindisi, W-Haven, Gdansk, Krk, Livorno, Valenica atd. Výstavba terminálů nákladná, provoz je ale levný Jakmile bude dostatečné množství terminálů LNG v provozu, pak to zcela změní charakter odvětví – poklesne význam dlouhodobých kontraktů a trh se posune tvarem i strukturou k praxi na ropném trhu

90. léta – ztracená dekáda slovenského plynárenství Lepší výchozí podmínky než bývalé ČPP (později Transgas, dnes RWE Transgas) – dvojnásobné objemy přepravy, vyšší poplatky za přepravu, SPP zůstal integrovaným podnikem Mečiarovy vlády = vláda Duckého = „sbližování s Ruskem“, tj. zakládání společných „obchodních domů pro ZP“ Neproběhla diverzifikace ani úprava kompresních stanic, tj. nelze využívat tranzitní soustavu obousměrně (bez této úpravy je i připojení na Nabucco přes Baumgarten bez efektu)

Závěry „Krize“ z počátku tohoto roku byla v zemích jako je Bulharsko a Slovensko významně posílena domácími problémy plynárenského sektoru Poraženými v této krizi jsou: zejména Ukrajina a poté Rusko Rusko bude i nadále významným dodavatelem zemí EU, ale nikoliv klíčovým a jeho tržní síla bude spíše klesat

Děkuji za pozvání a za pozornost Kontakt Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha Energetika, Telekomunikace, Antitrust, Regulace, Hospodářské cykly tel.:

Vyčerpávání zdrojů?

Ceny energetických surovin