VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA
Advertisements

Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Počátky osídlení našeho území
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
První státní útvary západních Slovanů
Sámův kmenový svaz 623 – 658 n.l..
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Opakujeme – české země 1 Dějepis 2. stupeň
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
VY_32_INOVACE_01_Příchod Slovanů
Dávní Slované Eliška Rybová.
Územní vývoj státu.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Území dnešní České republiky
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Příchod Slovanů a Sámův kmenový svaz
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Slované, Sámova říše, Velká Morava
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
První Slované na našem území
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Území dnešní České republiky
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Sámova říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
Sámova říše, Velkomoravská říše
SÁMOVA ŘÍŠE LENKA VENCLOVÁ 7.ROČNÍK.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
6. ročník Pravěk.
Slované.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.9 Sámova říše
Pravěk Vlastivěda – 4. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
První Slované na našem území Sámův kmenový svaz
Druh učebního materiálu
Velká Morava.
AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ČAS4
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_19
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.07_samova _rise Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_161_ Přicházejí Slované
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Slované 7. ročník.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Transkript prezentace:

VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim Mešita minaret kostel Březina Mikulčice Stradonice Hrnčířský kruh hák Germán Keltové Germáni Markomani Praotec Čech Sámo Attila

Doba existence říše: 623 n.l. – 658 n.l. SÁMOVA ŘÍŠE Doba existence říše: 623 n.l. – 658 n.l.

Slované = zruční tesaři, chovatelé dobytka, pastevci, neznali hrnčířský kruh!

žádné písemné zprávy jen archeologické nálezy Slované se živili zemědělstvím žili v opevněných hradištích na vyvýšeninách v hradištích žili řemeslníci, zpracovávalo se železo, vyráběla se keramika na hrnčířském kruhu již v této době bohatí velmožové, nepracovali, žili z daní od rolníků

Pohansko u Břeclavi

Slované se na našem území bránili útokům Avarů (Pohané) z V a Franků (křesťané) ze Z

AVAŘI

Sámova říše nebyl stát, jen dočasné sjednocení kmenů kvůli obraně začaly se vytvářet kmenové svazy v čele Sámo = franský kupec, porazil Avary 631 bitva u Vogastisburku (neznáme, kde toto místo bylo) = porážka Franků po jeho smrti se svaz rozpadá Sámova říše nebyl stát, jen dočasné sjednocení kmenů kvůli obraně

Území Sámovy říše

Sámo ZÁHADNÁ POSTAVA Francký zkušený kupec Germán nebo Kelt? Kupoval od Slovanů kožešiny, med a otroky Proti Avarům, kteří zatarasili obchodní stezku s Baltem (Jantarová) a se Slezskem (Moravskou branou) 12 slovanských manželek 15 dcer, 22 synů Po jeho smrti se kmenový svaz rozpadl

Kalich ze slovanského hradiště u Kolína

FREDEGAROVA KRONIKA KRONIKA TAK ŘEČENÉHO FREDEGARA JEDINÉ SOUDOBÉ SVĚDECTVÍ O EXISTENCI SÁMOVY ŘÍŠE – PRVNÍHO HISTORICKY DOLOŽENÉHO MOCENSKÉHO ÚTVARU SLOVANŮ   623 PSÁNA LATINSKY  

Co znamenají pojmy: Hunové Avaři Palisáda Val Slované Sámo Pohan Křesťan Hradiště Wogastisburg Fredegar kronika

Zápis – Sámova říše 623 – 658 n.l. První státní útvar sdružující Slovany na našem území pod vedením franckého kupce Sáma Postavil se proti kočovným Avarům, kteří útiskovali slovanské obyvatelstvo, zabránili obchodu Jantarovou stezkou na jihovýchod a Slezkou stezkou na sever. Sámo a slovanský kmenový svaz Avary porazil a zatlačil. 623 svedl bitvu u Wogastisburgu proti Frankům. Neznáme přesné položení Vogastisburku. Po smrti Sáma se kmenový svaz rozpadá. Sámova říše byl prvním společným státním útvarem Čechů a Slováků v dějinách. O Sámovi se našla zmínka v latinsky psané Fredegarově kronice. Od smrti Sáma až do období Velké Moravy nemáme žádné historické zprávy ani archeologické nálezy. (7. – 9. století). Proto vznikly pro tuto dobu pověsti o praotci Čechovi, Krokovi a Libuši, či Přemyslu Oráči.

Slovníček – Sámova říše Avaři = kočovníci turkotatarského původu, jezdci na koních, usadili se na území dnešního Maďarska, ohrožovali Slovany Palisáda = dřevěná hradba ( opevnění ) zbudované ze dřevěných kůlů zaražených do země Val = část opevnění, násep z hlíny, dřeva a kamene Slované = národ indoevropského původu, původní domovina mezi řekami Vislou a Dněprem, v době příchodu na naše území pohané Sámo = francký kupec (Germán), který se postavil do čela kmenového slovanského svazu a bojoval proti Avarům a Frankům Pohan = člověk vyznávající více bohů, klaní se modlám ,věcem, stromům Křesťan = člověk vyznávající víru v jednoho Boha, jeho syna Ježíše a Pannu Marii, pokřtěn vodou Hradiště = první opevněné místo sdružující rod či kmen, v hradišti žil velmož, jeho poddaní a jedinou kamennou stavbou zde byl kostel (pokud kmen byl křes´tanský) Wogastisburg = místo, kde se roku 623 strhla bitva Sáma a Slovanů proti Frankům, Neznáme přesnou polohu – snad Kadaň, Domažlice nebo místo v bavorsku Fredegar = kněz, který sepsal latinsky kroniku, která se týkala záležitostí Franské říše, zmínky o Sámovi a pokřtění českých knížat Kronika = soupis činností, věcí a událostí v určité době vzdělaným knězem