Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Pracovní doba a dovolená v evropském právu a judikatuře soudního dvora
ÚSTAVNÍ POHOTOVOSTNÍ SLUŽBY HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST
Deutschland, Deutschland über alles Uplatnění absolventů LF v ČR v Německu Pavel Vychytil.
Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská služba první pomoci Jan Bělobrádek Sdružení praktických lékařů ČR Konference České lékařské komory Praha,
EDINBURGH NAPIER UNIVERSITY
Specializační vzdělávací program
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Aktuální krize zdravotnictví
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Právní aspekty akce „Děkujeme odcházíme“
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
24-hodinová dostupnost lékařské péče R.Vyzula.  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/88/ES ze dne 4. listopadu 2003 o některých aspektech úpravy.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ NA ROZCESTÍ Josef Vymazal MZ ČR.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Sněm předsedkyň a předsedů sekcí a regionů Česká asociace sester Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Kultivace systému SVL v ČR Doc. MUDr. Vojtěch Havlas, PhD. Předseda KOR 2. lékařská fakulta UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Porodní praxe u nás a v zahraničí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Praha Ivana Königsmarková, prezidentka UNIPA.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Organizace předškolního vzdělávání
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal

Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně (může nařídit zaměstnavatel podle § 93 ZP) Přesčas nad rámec 150 hodin = dalších 266 hod. (pouze na základě vzájemné písemné dohody) V součtu 416 hod. přesčasové práce

K přestala v ČR platit výjimka umožňující „další dohodnutou práci přesčas ve zdravotnictví (§93a zák. č. 262/2006 Sb.) (8 hodin týdně x 52 týdnů = dalších 416 přesčasových hodin)

ČR plnohodnotně nevyužila 10 let na implementaci směrnice do právního řádu Prakticky se se situací vypořádaly jen některé velké nemocnice Situaci zhoršila také Vyhláška č. 99/2012 (stanovuje pouze minimální požadavky na pers. Zajištění zdrav. Služeb) Změny v systému specializačního vzdělávání

Možná řešení Opětovné získání výjimky ze směrnice Krátkodobé řešení – vzbudíme reakci ostatních připravených států Oživování výjimky není řešením Nutnost začít se zaváděním dlouhodobých změn

 Zvyšování počtu lékařů od r nárůst v ČR o 7,2%, Něm. o 13,3%, Rak. 16,2%) Zvýšit počet absolventů lékařských fakult Zamezit jejich odlivu do zahraničí Sledovat počet lékařů v jednotlivých specializacích, plánovat jejich potřebu do budoucna

Vytvořit lepší podmínky pro mladé lékaře – Zjednodušit systém specializačního vzdělávání Zefektivnit činnost na akreditovaných pracovištích Stanovit kompetence po absolvování tzv. základního kmene Redukovat vzdělávání na vyšších pracovištích jen na nejnutnější dobu – Zvýšit jejich finanční ohodnocení (motivace)

 Zvýšení finančního ohodnocení Zvýšit základní tabulkové platy Rozšířit institut smluvních platů (v ČR v r jen 4,75% lékařů)

Další řešení Zefektivnit rozložení činností v rámci zařízení, směnný provoz apod. Otevřít nemocnice lékařům z privátního sektoru (zahájena jednání s PL) Odlehčit lékařům posílením pravomocí kvalifikovaných sester a porodních asistentek Zabránit zneužívání ze strany pacientů Zvyšovat výdaje na zdravotnictví (ČR 7,63% HDP, Nizozemí 12%, Německo 11,1%)

Uvědomit si, že zdravotní péče v ČR je nad poměry ostatních zemí v EU (lékaři i přes nižší platy často pracují nad rámec svých povinností, jsou v permanentní pohotovosti a my to neumíme náležitě docenit)