PRE SEED fond VŠB-Technické univerzity Ostrava Setkání k DP TAČR GAMA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Doporučení pro přípravu žádosti;
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
Václav Lukeš Seminář RVŠ k třetí roli VŠ „Centra transferu technologií na vysokých školách“ Ostrava
Vyhodnocení řešení projektů za rok 2012 Rozvojové projekty
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
… od myšlenek k aplikacím
Technologické platformy a dopravní výzkum
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
2. veřejná soutěž programu GAMA, Podprogram 1 Pavel Komárek - člen předsednictva TA ČR Markéta Šulcová - vedoucí odd. veřejných soutěží Lenka Pilátová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Přímá a nepřímá podpora výzkumu a vývoje BIC Brno spol. s r. o., Podnikatelské a inovační centrum objekt Technology Innovation Transfer Chamber, Purkyňova.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
CENTRUM TRANSFERU TECHNOLOGIÍ A ZNALOSTÍ. Obsah prezentace Program GAMA obecné informace Projekt GAMA na Univerzitě Pardubice 1. výzva informace Harmonogram.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
NPU I - Průběžné hodnocení 2017:
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

PRE SEED fond VŠB-Technické univerzity Ostrava Setkání k DP TAČR GAMA 14. 1. 2015 www.vsb.cz

Program GAMA Program je financován z TAČR a je zaměřen na podporu ověření výsledků aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje (dále jen „VaV“) z hlediska jejich praktického uplatnění a na přípravu jejich následného komerčního využití. Hlavním cílem programu je podpořit a významně zefektivnit transformaci výsledků VaV, dosažených ve výzkumných organizacích a/nebo ve spolupráci mezi výzkumnými organizacemi a podniky, do podoby praktické aplikace umožňující jejich komerční využití a podpořit tak jejich zavedení do praxe. www.vsb.cz

Výzva PP1 Výzva PP1 je zaměřena na podporu ověření praktické využitelnosti výsledků VaV, které vznikají ve výzkumných organizacích a mají vysoký potenciál pro uplatnění v nových nebo zdokonalených produktech, výrobních postupech nebo službách s vysokou přidanou hodnotou a vysokou pravděpodobností posílení konkurenceschopnosti. Příjemci mohou být pouze výzkumné organizace. www.vsb.cz

PRE SEED fond VŠB-Technické univerzity Ostrava Řešitel projektu: Centrum podpory inovací VŠB-TUO Doba realizace: 11/2014 - 08/2019 Poskytovatel dotace: Technologická agentura ČR Celkový rozpočet projektu: 20 993 300,- Kč Info k projektu: http://cpi.vsb.cz/cpp/cs/tacr/projekty-v-realizaci/pre-seed-fond-vsb-technicke-univerzity-ostrava/ www.vsb.cz

O projektu Projekt je zaměřen na podporu ověření excelentních výsledků aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje na VŠB-TUO z hlediska jejich praktického uplatnění a na přípravu jejich následného komerčního využití, tzv. proof-of-concept aktivity. Aktivity projektu budou podporovat a rozvíjet systém komercializace a z něj odvozené podpůrné služby VaV pracovníkům a týmům od identifikace prakticky využitelného výsledku VaV, až po jeho komerční ověření ve formě modelu demonstračního nebo funkčního vzorku či prototypu. Za tímto účelem bude vytvořen tzv. pre-seed fond a budou realizovány vybrané projekty vysokého komerčního potenciálu. Aktivity projektu podpoří snahu budování efektivního a výhledově samofinancovatelného systému podpory využití výsledků VaV v praxi. www.vsb.cz

Cíle projektu Cíl projektu: podpořit a významně zefektivnit transfer nových poznatků mezi univerzitou a aplikační sférou, za účelem budoucího omezení nutnosti podpory této oblasti z veřejných zdrojů, zvýšit podíl výsledků využitelných pro aplikaci v praxi a rozšířit spolupráci s aplikační sférou. Cíle bude dosaženo pomocí komplexního systému podpory komercializace a vytvořením tzv. pre-seed fondu, který bude financovat proces identifikace špičkových výsledků VaV, a to  formou projektů ověřování komerčního potenciálu. www.vsb.cz

Plán dílčích projektů Ukazatel rok Celkem 2015 2016 2017 2018 2019 Náklady dílčích projektů 4 800 tis. Kč 4 000 tis. Kč 2 205 tis. Kč 19 005 tis. Kč Předpokládaný počet dílčích projektů zahájených v daném roce 7 5 3 25 www.vsb.cz

www.vsb.cz

Dílčí projekt (DP) - příprava Informace pro žadatele a řešitele DÍLČÍCH PROJEKTŮ jsou dostupné na webu KvVaV Řešitel DP je povinen postupovat dle platných zákonů a dle platných směrnic VŠB-TUO! ! problematika nákupů – zákon č. 137 Sb.; problematika uplatnění v praxi – zákon č. 130 sb., směrnice -TUO_SME_06_002; TUO_SME_99_012; TUO_SME_13_001; TUO_SME_06_010 a další ! Projekt komercializace výsledku VaV = problematika komercializace od vyhledání výstupu s komerčním potenciálem po praktické uplatnění výstupu (např. formou poskytnutí licence) Dílčí projekt (TAČR, GAMA) = Projekt komercializace výsledku VaV ukončený ve fázi Proof-of Concept  Proof-of Concept = Proces ověřování využitelnosti nových výsledků výzkumu a vývoje pro jejich komerční uplatnění v aplikační sféře. Proces začíná identifikací prakticky využitelného výsledku výzkumu a vývoje a končí jeho komerčním ověřením ve formě modelu (i počítačového), funkčního vzorku či prototypu, včetně jeho vlastností, vytvoření zkušební série a posouzení veškerých technologických, ekonomických, sociálních, zdravotních a dalších dopadů inovovaného produktu.) Krycí list dílčího projektu www.vsb.cz

www.vsb.cz

Výstupy DP Návrh každého Dílčího projektu musí zahrnovat dosažení druhů výsledků aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje definovaných v programu GAMA: P – patent; G – technicky realizované výsledky – prototyp, funkční vzorek; Z – poloprovoz, ověřená technologie; R – software; F – průmyslový a užitný vzor. O - Ostatní výsledky („Ostatní výsledky“ jsou takové výsledky, které nesplňují definice ostatních druhů výsledků výzkumu, experimentálního vývoje a inovací) například: zkušební série; materiál s ověřenými vlastnostmi; metodika s ověřenými vlastnostmi; uzavřená licenční smlouva; založená start-up společnost; založená spin-off společnost; počet dalších uzavřených smluv související s transferem duševního vlastnictví v oblasti výzkumu. Předpokládáme, že každý projekt bude obsahovat minimálně jeden výsledek z kategorie O a minimálně jeden výsledek z některé z ostatních kategorií! Problematika práv k výsledkům a jejich využití se řídí zákonem č. 130/2002 Sb. , § 16 www.vsb.cz

Rozpočet DP Osobní náklady – max. do 50% výdajů dílčího projektu. Náklady na mzdové výdaje řešitelského týmu. Výdaje na služby – max. 20% z výdajů dílčího projektu. Náklady na služby související s realizací dílčího projektu. Ostatní náklady - náklady na materiálové zajištění dílčího projektu. Nepřímé náklady – náklady dle metodiky Full-cost www.vsb.cz

Proces hodnocení návrhů DP Sběr návrhů dílčích projektů probíhá průběžně. Výběr DP provádí Rada pro komercializaci VŠB TUO.  Návrhy DP zasílejte na email:  komercionalizace@vsb.cz I. kolo sběru DP do 31.12.2014 - prodlouženo do 31.1.2015 Kritéria pro výběr dílčích projektů www.vsb.cz

Realizace DP Realizace DP se řídí těmito dokumenty: Prováděcí předpis projektu komercializace poznatku na VŠB-TUO  obecná pravidla komercionalizace platící pro jakýkoliv projekt komercionalizace financovaný ze zdrojů, které spravuje CPI Prováděcí předpis CPI k projektu komercializace financovaného z TAČR,GAMA  pravidla vztahující se pouze k DP Realizace znamená plnění cílů DP které byly stanoveny při přípravě projektu. Způsob úhrady způsobilých nákladů Forma kontroly řešení Dílčích projektů Forma finanční kontroly prostředků použitých na řešení Dílčích projektů Změny a ukončení Dílčího projektu www.vsb.cz

Kontaktní osoba pro řešitele DP Ing. Michal Mokroš, Mobil : +420 733 594 570, E-mail: michal.mokros@vsb.cz DĚKUJI ZA POZORNOST www.vsb.cz