Conference Interoperability of Railway Infrastructure Prague - March 12th, 2009 Sdružení právnických osob,,Interoperabilita železniční infrastruktury“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt POSTA PODPORA STÁŽÍ A ODBORNÝCH AKTIVIT PŘI INOVACI OBLASTI TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DFJP A FEI UNIVERZITY.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technologické platformy a dopravní výzkum
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Elektrizace železnic Praha a.s.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Obnova vozového parku v České republice
Evropská železniční agentura
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
Ing. Jaroslav Vašátko Aktivity VUZ v projektu POSTA Přenos znalostí a zkušeností z aktivit projektu POSTA Pardubice,
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
1 TP Interoperabilita Železniční Infrastruktury Praha, Expertní skupina Rozhraní v období Ing. Jiří Jelének VÚKV a.s. Bucharova.
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
ASIA INVEST Podpora podnikatelských kontaktů v Asii Česko-asijské fórum 3. březen 2008.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. Zkušenosti z použití TSI za subsystém Řízení a zabezpečení V ÝZKUMNÝ Ú STAV Ž ELEZNIČNÍ, a.s. Obsah:  Použité.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Akce: Workshop "Evropská podpora výzkumu v oblasti dopravy a možnosti zapojení subjektů České republiky v období 2016–2017" Datum: Místo: Kongresové.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Regionální inovační strategie
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
PROFESNÍ INŽENÝR NOSITEL TECHNICKÝCH INOVACÍ
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
EURATOM: základ evropské spolupráce
- aplikace pro vyhledávání vědecko- výzkumných výzev
Národní strategie umělé inteligence v ČR
Transkript prezentace:

Conference Interoperability of Railway Infrastructure Prague - March 12th, 2009 Sdružení právnických osob,,Interoperabilita železniční infrastruktury“ Česká technologická platforma Josef JÍRA České vysoké učení technické v Praze Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Česká technologická platforma (SIZI) – Kdo jsme? 12 průmyslových podniků ČR, které působí v oblasti –výstavba železničních tratí –jejich elektrifikace –produkce sdělovacího a zabezpečovacího zařízení 4 fakulty tří univerzit (ČVUT v Praze, Univerzita Pardubice, Vysoké učení technické Brno 4 výzkumné ústavy a 1 projektový ústav vyšší odborná a střední průmyslová škola stavební v Děčíně

Forma spolupráce Tato forma spolupráce je založena na na „Operačním programu podnikání a Inovace – Spolupráce“ řízeného v ČR ministerstvem průmyslu a obchodu Program je schválen Evropskou komisí Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Cíle technologické platformy Cílem TP je dosažení souladu produkce českého železničního průmyslu s požadavky interoperability transevropského smíšeného konvečního a vysokorychlostního železničního systému. Dalším cílem je vzdělávání a školení pracovníků železniční infrastruktury v souladu s rostoucími odbornými požadavky vyplývajícími ze zajištění interoperability evropského železničního systému. Mezi cíle TP patří také vytvoření podmínek pro efektivní mezinárodní spolupráci v rámci evropské železniční infrastruktury. Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Jak dosáhnout vytčených cílů 1/2 TP připravila 17 projektů z oblasti podsystémů: infrastruktura řízení a zabezpečení energie dále to jsou projekty rozhraní těchto podsystémů s podsystémem vozidla Z těchto projektů TP již některé předložila nebo hodlá předložit v rámci národních nebo evropských programů: operační program podnikání a inovace operační program výzkum a vývoj pro inovace operační program nadnárodní spolupráce případně budou využity možnosti 7. Rámcového programu výzkumu a vývoje Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Jak dosáhnout vytčených cílů 2/2 Projekty vytvářejí soubor, který respektuje věcné návaznosti řešených problémů s vyloučením případných duplicit uvnitř celého souboru i ve vztahu k dalším programům se srovnatelným zaměřením. Požadavky na projekty byly formulovány průmyslovými partnery z TP. Projekty, které navrhly univerzity nebo výzkumné ústavy, byly projednány s průmyslovými partnery a byl potvrzen zájem železničního průmyslu o jejich výsledky. Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Přednosti koncepce SIZI 1/3 Výrazný podíl pracovišť vědy, výzkumu, vývoje a zkušebnictví na činnosti TP. Na druhé straně účast univerzit a výzkumných ústavů na činnosti TP a na řešení navržených úkolů je jejich významnou příležitostí podílet se společně s průmyslem na budování transevropského železničního systému, jehož hlavním prostředkem je požadovaná interoperabilita. Interoperabilita je pro český průmysl železniční infrastruktury důležitým inovačním impulzem a může sloužit ke zvyšování jeho konkurenceschopnosti. Projekt TP je rovněž přímou reakcí na rozhodnutí EU o upřednostnění osobní a nákladní železniční dopravy jako nejekologičtějšího druhu dopravy. Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Přednosti koncepce SIZI 2/3 Návaznost průmyslových firem na preferované oblasti průmyslových činností Evropskou unií Současně TP chce nejen respektovat Technické specifikace interoperability a navazující evropské normy či předpisy, ale chce se podílet na jejich zpracování v rámci evropských skupin expertů. Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Přednosti koncepce SIZI 3/3 Využití výsledků Evropských projektů: INNOTRACK, EUROPACK, RAILENERGY, EURO-INTERLOCKING je další výhodou. Významná je také ta činnost TP, která navazuje na potřeby sousedních států prostřednictvím evropského projektu „Interoperabilita jako nástroj zefektivnění příhraniční dopravy. Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Ověřování požadavků interoperability Ověřování požadavků interoperability produkce průmyslových firem pracujících v železniční infrastruktuře zajišťují akreditované zkušební laboratoře a jejich výsledky jsou interpretovány autorizovanou – notifikovanou osobou. TP spolupracuje velmi těsně s akreditovanými zkušebnami v rámci schváleného Memoranda o spolupráci akreditovaných zkušeben a notifikovaných osob v rámci ČR a SR. Association of Corporate Bodies -,,Interoperability of Railway Infrastructure“ Technological Platform

Association – Technological Platform Ministry of Industry and Trade Ministry of Education, Youth and Sports Ministry of Transport Railway Infrastructure Administration ANOTHER ACTIVITIES Research cooperation, education, training etc. PROJECTS of national and intern. programmes Production of industrial companies- TP members matching interoperability demands Tools, Activities Operational Programme of Business Activities and Innovation Operational Programme of Research and Development for Innovation Operational Programme of Supra-national Cooperation and Frame Programme of Research and Development of EC Production verifying (conformity assessment, subsystems verification). Cooperation with accredited testing laboratories and notified bodies. Cooperation at TSI creation and following regulations International cooperation (e.g. ERRAC, EFRTC)