NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Energeticky úsporný projekt
Metody realizace energetických úspor – EPC a EC
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Zelená nebo červená úsporám? Čtyři důvody, proč je program „Zelená úsporám“ předvolební kampaní Strany zelených.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
OPERATIVNÍ CONTROLLING PERMANENTNÍ ZAJIŠTĚNÍ likvidity rentability tržní hodnoty firmy.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Výběr informačního systému Karel Jaborník
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
1 Průběh veřejné soutěže při uplatnění energetických služeb s garantovanou úsporou (EPC) ve veřejném sektoru Vladimír Sochor SEVEn Národní technická knihovna,
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Společnost Skanska je tu pro vás
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Tomáš Křížek Setkání primátorů a starostů měst a obcí České republiky.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Obchodník s elektřinou a plynem Partner pro bydlení a podnikatelské prostory Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
 Praha 3 – cesta k CHYTRÉMU MĚSTU Mgr. Alexander Bellu - zástupce starosty.
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
Financování EPC projektů z pohledu banky
Poskytování energetických služeb se zárukou nejen ve veřejném sektoru
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Realizace EPC projektů ve veřejném sektoru
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Valašské Klobouky, květen 2013
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Dotační program pro rok 2019
Transkript prezentace:

NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1

Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“ „financování energeticky úsporných opatření z budoucích úspor“ CÍL EPC: Optimalizace energetického hospodářství s akcentem na dosahování energetických úspor při minimalizaci rizika zákazníka a překlenutí jeho rozpočtových omezí. PRINCIP EPC: Veškeré investiční náklady spojené s realizací EPC zajistí dodavatel (firma energetických služeb, dále FES), který nese plnou zodpovědnost za návrh a realizaci úsporných opatření – tedy dodávka kompletního projektu „na klíč,“ zákazník jedná pouze s jedním dodavatelem, který celý projekt zastřeší. Zákazník poté investici postupně splácí a to až z dosažených úspor nákladů za energie. V praxi to znamená, že zákazník nemusí na realizaci projektu vynakládat žádné investiční prostředky, ani nijak navyšovat stávající náklady na provoz. Na nákup energií i modernizaci energetického hospodářství mu postačí stejný objem financí, jaké doposud vynakládal pouze na platby stávajícím dodavatelům energie. 2

Grafická podoba principu EPC PŘEDV PRŮBĚHU SMLOUVYUKONČENÍ SMLOUVY Úsporné opatření 3

Fáze realizace EPC I. ANALYTICKÁ FÁZE II. PŘÍPRAVNÁ FÁZE III. FÁZE REALIZACE IV. PROVOZ 4

I. ANALYTICKÁ FÁZEODPOVĚDNOST POTENCIÁL ENERGETICKÝCH ÚSPOR – předběžné zjištění – odborný odhad – energetický audit – aktuální spotřeba a provozní náklady – očekávaný vývoj FES II. PŘÍPRAVNÁ FÁZEODPOVĚDNOST PROJEKT, FINANCOVÁNÍ – smlouva (obvykle 6 – 10 let) –projekt je součástí služby – financování zajištěno z vlastních/cizích zdrojů FES FES III. FÁZE REALIZACEODPOVĚDNOST REALIZACE – instalace a uvedení úsporných opatření do provozu – FES ručí za technickou úroveň a efektivní provoz zařízení – nutná podmínka pro dosažení úspor FES IV. PROVOZODPOVĚDNOST PROVOZ A ČERPÁNÍ ÚSPOR – provoz a údržba – vyhodnocení úspory – splátka investice z dosažené úspory FES/zákazník 5

Projekt EPC - shrnutí 1.EPC je zaměřeno na optimalizaci energetického hospodářství zákazníka (snížení jeho provozních nákladů na energie), a to především v oblasti otopné soustavy a její regulace 2.EPC řeší klíčový problém zákazníka: „potřebuji změnit stávající stav (zrenovovat nehospodárnou kotelnu, zefektivnit otopný systém), ale nemám dostatek finančních prostředků.“ EPC je proto hojně využíváno subjekty veřejného sektoru s různými rozpočtovými omezeními (nemocnice, školy, úřady apod.). 3.EPC nenavyšuje stávající energetické náklady zákazníka! Po dobu kontraktu zákazník hradí částku odpovídající maximálně stávající úrovni energetických nákladů, přičemž v této částce hradí snížené energetické náklady a umořuje investici za novou úspornou technologii. 4.Za celý průběh projektu zodpovídá FES (dodavatel), který na sebe bere veškerá rizika. FES má nárok na splátku svojí investice pouze v případě, že plní garantovanou úsporu energetických nákladů, která je průběžně vyhodnocována. 5.Prostředky spojené s financováním EPC je povinen zajistit FES. 6

Ing. Pavel Vácha mobil: tel. č.: Ing. Martin Patočka mobil: tel. č.: DĚKUJEME ZA POZORNOST 7