Současný systém managementu skládkování v MSK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Chotíkov – možnosti využití plochy po rekultivaci
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Monitorování výuky odborných předmětů
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
NESEPARUJ SE SEPARUJ.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
co o nich vypovídají čísla
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Využívání druhotných zdrojů energie
Milan Havel – sdružení Arnika Předcházej a recykluj Milan Havel – sdružení Arnika.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Duben ’15Plzeň Odpady Aspekty energetického využívání odpadů, srovnání situace v ČR a EU. Pavel Bartoš – FITE, a.s. Dagmar Juchelková – VŠB-TU Ostrava.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
Společenské a hospodářské prostředí
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
Energie budoucnosti: suchá fermentace
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Energetické využití odpadu ve spalovně SAKO Brno
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
TRANSPORT POLLUTANTŮ V ENVIRONMENTU. Obr.1A1 Obsah CO2 v zemské atmosféře v závislosti na letopočtu.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Horník nepatří jen do stoky…
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Návrh integrovaného systému nakládání s BRO v Moravskoslezském kraji
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Současný systém managementu skládkování v MSK Ing. Karel Belda

Podmínky skládkového hospodářství v kraji: Současný systém managementu skládkování v MSK Podmínky skládkového hospodářství v kraji: 100% směsného komunálního odpadu v MSK se ukládá na skládky 10 velkých skládek SKO rovnoměrně rozloženo v rámci kraje. Kapacita je dostatečná na dalších 13 let – cca 6 milionů m3. Ing. Karel Belda

Zabezpečení skládek: Současný systém managementu skládkování v MSK 3 vrstvy hutněného jílu fólie geotextilie drenážní vrstva jímání skládkové vody ukládání odpadu Rekultivace: jílová vrstva ornice zatravnění výsadba Ing. Karel Belda

Současný systém managementu skládkování v MSK Výstavba skládky Rekultivace Provoz Ing. Karel Belda

Skládka – energetický zdroj obnovitelné energie Současný systém managementu skládkování v MSK Skládka – energetický zdroj obnovitelné energie jímání skládkového plynu výroba elektrické energie využití tepelné energie (pokus) Ing. Karel Belda

Co s tím? Skládka – nevýhody: Současný systém managementu skládkování v MSK Skládka – nevýhody: úlet lehkých materiálů při ukládání odpadu (při velkém větru) na skládku se ukládá energetická surovina i materiálově využitelné odpady Co s tím? Ing. Karel Belda

Produkce komunálního odpadu v MSK – současný stav: Současný systém managementu skládkování v MSK Produkce komunálního odpadu v MSK – současný stav: Vize: Odklonit ze skládky využitelné složky odpadu a BRKO, které jsou dnes obsaženy v SKO Ing. Karel Belda

Složení směsného komunálního odpadu: Současný systém managementu skládkování v MSK Složení směsného komunálního odpadu: Ing. Karel Belda

Separace využitelných složek odpadu (OZO): Současný systém managementu skládkování v MSK Separace využitelných složek odpadu (OZO): Podpora separace: Centrum odpadové výchovy – vzdělávací programy pro školy a kampaně pro občany budování stanovišť na separovaný odpad rozšiřování počtu nádob na separaci tašky pro domácnosti na třídění odpadu Vybudování „KAT“ (krajská automatizovaná třídírna): spuštění 2012 plánovaná kapacita pro celý Moravskoslezský kraj Ing. Karel Belda

Vize: Současný systém managementu skládkování v MSK Separovaný sběr - třídírna „KAT“– materiálové využití i výroba kvalitních paliv BRKO - kompostárna –výroba kompostu Zbytkový odpad – energetické využití odpadu (KIC) Ing. Karel Belda

Úloha skládek v budoucnosti: Současný systém managementu skládkování v MSK Úloha skládek v budoucnosti: Skládky jsou bezpečná zařízení, která částečně energeticky využívají odpad. Skládky jsou a budou (pro odpad, který nelze materiálově ani energeticky využít.) Bude se snižovat jejich význam, protože jejich roli převezme „KAT“ a KIC. Ing. Karel Belda