Jako se rychlost v průběhu kmitání mění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
O drsnosti a materiálech
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Obvody střídavého proudu
obvod střídavého proudu s rezistorem
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Jako předvést výkon na práci
Jak si ulehčit představu o kmitání
Harmonický pohyb Mgr. Alena Tichá.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Střídavé harmonické napětí a proud
Jak to vypadá, když se něco vlní
O síle působící proti pohybu
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Mechanické kmitání a vlnění
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
PEVNÁ KLADKA aneb Jak si ulehčit práci PaedDr. Jozef Beňuška
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_08 Tematická.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
K čemu může vést více vlnění
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Střídavý proud Ing. Jaroslav Bernkopf Úvod Střídavý proud
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
Jak porovnat vykonanou práci
ODRAZ VLNENÍ V RADĚ BODŮ
Derivace –kmity a vlnění
Kde je elektrické pole „silnější“
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
PaedDr. Jozef Beňuška
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Obvody střídavého proudu
Kmitání s nenulovou počáteční fází - úlohy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA – Kmitání, vlnění a.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_15 Název materiáluHarmonický.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Harmonické kmitání: y = f (t)
PaedDr. Jozef Beňuška
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PaedDr. Jozef Beňuška
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

Jako se rychlost v průběhu kmitání mění KMITAVÉHO POHYBU aneb Jako se rychlost v průběhu kmitání mění PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

- je harmonický kmitavý pohyb. Pravoúhlý průmět rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici do roviny kolmé k rovině kružnice - je harmonický kmitavý pohyb.

v Vztah pro okamžitou rychlost vy to x z v - vektor rychlosti rovnoměrného pohybu po kružnici vy - pravoúhlý průmět rychlosti rovnoměrného pohybu v do směru osy y je okamžitá rychlost kmitavého pohybu.

v Vztah pro okamžitou rychlost vy B A to x z Rychlost kmitavého pohybu se mění periodicky podle funkce kosinus.

y,v Časový diagram rychlosti kmitavého pohybu vm - amplituda rychlosti t vm - amplituda rychlosti Rychlost je maximální - vm, při průchodu rovnovážnou polohou, nulová v amplitudách.

Řešte úlohu: Těleso vykonává harmonický pohyb s amplitudou výchylky 12 cm a s frekvencí 4 Hz. Vypočítejte okamžitou rychlost tělesa v časech t1 = 0,02 s a t2 = 0,104 s od začátku pohybu. v1 = 2,6 m.s-1 v2 = - 2,6 m.s-1

Test 1 Rychlost kmitavého pohybu při průchodu oscilátoru rovnovážnou polohou dosahuje hodnotu: a) maximální, b) minimální, c) nulovou, d) v = wym. 1

Test 2 Rychlost kmitavého pohybu při průchodu oscilátoru amplitudou dosahuje hodnotu: a) maximální, b) minimální, c) nulovou, d) v = wym. 2

Test 3 Rychlost kmitavého pohybu při průchodu oscilátoru rovnovážnou polohou z horní amplitudy dosahuje hodnotu: a) maximální, b) minimální, c) v = + wym, d) v = - wym. 3

Test 4 Pro okamžitou rychlost kmitavého pohybu oscilátoru platí: a) v = vmsinwt, b) v = wymsinwt, c) v = vmcoswt, d) v = wymcoswt. 4