ICT = informační a komunikační technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRO PRÁCI S POČÍTAČEM
Advertisements

Zásady při práci s počítačem
POČÍTAČ.
HARDWARE 1. část.
Hardwarové vybavení počítače
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Hardware a Software.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Základní součásti PC Základní Škola.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Základní pojmy V informatice.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Hardwarové vybavení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Programové vybavení počítače
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
SOFTWARE.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Základy výpočetní techniky Základní škola Medlov příspěvková organizace Medlov Uničov Uničov Ing. Pavel Mautner.
Použití počítačů.
Počítač a jeho složení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Jak pracuje počítač Název školy
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Jednotky Číselné soustavy
Univerzita třetího věku kurz ECDL
POČÍTAČ HARDWARE A SOFTWARE. POČÍTAČ stroj na zpracování informacístroj na zpracování informací ve všech oborech lidské činnostive všech oborech lidské.
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_01_16_základy práce na PC.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Základní pojmy informační činnosti Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření říjen 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Hardware a Software VY_32_inovace_01_infHWSW_08 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: září 2012 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Předmět: Informační a komunikační technologie 1 Hygiena práce s počítačem Autor: Milan Franek.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Vnitřek skříně počítače
Informační a komunikační technologie
Úvodní hodina IKT IUVENTAS, s.r.o.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

ICT = informační a komunikační technologie Základní pojmy ICT ICT = informační a komunikační technologie

Použití počítačů Kancelářské aplikace - nejčastější využití počítačů (Microsoft Office, Open Office), texty, tabulky, grafy, jednoduché databáze Databázové aplikace - další nejčastější použití počítačů - kartotéky, obchody, různé evidence Komunikace - Internet - webové stránky, e-mail, IP telefonie Grafika a grafické systémy - projekty a konstrukce (CAD/CAM), reklamy, prezentace GIS - grafické informační systémy, filmové triky Řídící systémy - počítač řídí určitý technologický proces Programování - tvorba programů pomocí programovacích jazyků Výzkum a vývoj - simulace a modelování vědeckých experimentů, vědecké výpočty, ověřování teorií Audiovize - záznam, střih, vysílání audiovizuálních programů televizních a rádiových Zábava - hry, herní konzoly a software pro hry - multimediální hry, naučné programy Další - počítače lze použít v mnoha dalších oborech, zpravidla se jedná o systémy vyráběné na zakázku, pro konkrétní účely

Co je to hardware? Hardware je fyzické vybavení počítače, tedy vše, na co si lze fyzicky sáhnout. To, co je na první pohled vidět, ale také vše, co je ukryto ve skříni počítače.

Co je to software? Software je programové vybavení počítače. Tvoří nehmotnou stránku počítače. Data, programy, tabulky, dopisy – vše, co je formou magnetických impulsů zaznamenáno na pevném disku, nebo jiném paměťovém médiu.

Příklady Hardware Software klávesnice operační systém myš Word pevný disk Excel tiskárna hra Solitaire procesor CorelDraw reproduktory Malování

Mezi hardwarem a softwarem platí důležitý vztah: Hardware bez softwaru nemůže fungovat a naopak.

Co jsou data? Data jiným slovem informace. Počítač zpracovává informace, které do něj vkládáme v podobě znaků – bitů a bytů. Obrázky jsou také uloženy v podobě dat. bit – čti bit byt – čti bajt

Co je bit a byte? Jsou to jednotky určené pro výpočetní techniku. Vychází se z dvojkové soustavy. 1 bit (b) je buď 1 nebo 0 (zapnuto-vypnuto) 1 byte (B) = 8 bitů Do jednoho bytu lze uložit číslo od 0 do 255, nebo také 256 (28) různých znaků. 1 kilobyte (kB) = 1024 bytů 1 megabyte (MB) = 1024 kB 1 gigabyte (GB) = 1024 MB

Základní části osobního počítače PC = personal computer Z prvního pohledu na počítač vidíme, že se skládá ze 4 základních částí: Skříň počítače Monitor Klávesnice Myš Tyto části jsou mezi sebou propojeny a tvoří počítačovou sestavu. Na počítač mohou být napojeny i další zařízení.

Počítačová sestava

Některé typy počítačů

Počítač Apple

Superpočítače

Kapesní počítače

Zásady práce s počítačem Pokud odcházíte od počítače na krátkou dobu, nevypínejte jej. Časté zapínání a vypínání škodí harddisku. Neumísťujte počítač do míst s velkým teplotním výkyvem. Rychle měnící se teplota počítači škodí. Nevhodné jsou prostory s velkou vlhkostí. Neumísťujte počítač do blízkosti tepelných spotřebičů. Počítač se potřebuje chladit ne ohřívat. Počítač umístěte na pevném stole. Stálé otřesy počítači nesvědčí. Do zásuvky s počítačem nezapínejte další elektrické spotřebiče (el.konvice a spol.) Proudové nárazy mohou poškodit citlivé integrované obvody. Počítači nesvědčí prašné prostředí. Zkracuje jeho životnost a zvyšuje nároky na jeho údržbu. Při zapínání počítače nejprve zapněte všechny periférie a potom počítač. Při vypínání postupujte opačně. Periférie připojujte k počítači ve vypnutém stavu. Výjimku tvoří přístroje pro·připojení přes USB port. Opravu počítače svěřte odborníkům. Neodborným zásahem můžete počítači ještě více uškodit.