Věra Machová. Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
V pondělí v 1hodinu mám kroužek s p.uč. Najmanovou a pak mám dramaták s paní učitelkou Machalovou. Pak j du ven bobovat.
Týden Denisy Pechové. V pondělí chodím s Taigym a Jejminou na procházky do parku a do lesa.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Týden Vojty Machaly.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_764 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Složené výroky Autor:Mgr. Petr Vanický kód.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Výrok a jeho negace Autor: Mgr. Ludmila.
úloha k algoritmizaci - příklad
EKVIVALENCE Mgr. Martina Fainová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
NEGACE SLOŽENÝCH VÝROKŮ - cvičení
Konstrukce trojúhelníku
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Nemoc Důležitá slova, fráze.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
Matematická logika Michal Sihelský T4.C. Matematická logika Vznikla v 19. století Zakladatelem byl anglický matematik G. Boole ( ) prosadil algebraické.
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
Výroky Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal Dostupné.
Negace výroků Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal.
Výroky, negace, logické spojky
KONJUNKCE Mgr. Martina Fainová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní logické spojky.  Výrokem rozumíme každé tvrzení tedy (oznamovací větu), o kterém můžeme rozhodnout zda je pravdivé či nikoliv.  Je-li pravdivé.
Definice, věta, důkaz.
Podobnost trojúhelníků I.
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
ZÁKLADNÍ POJMY VÝROKOVÉ LOGIKY
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Výroková logika.
VY_42_INOVACE_400_TĚŽNICE
Ráno, celý den Ref: Ráno, celý den, andělé nade mnou bdí, můj Pane, ráno, celý den, andělé nade mnou bdí. 1. Když probouzím se v nový den, andělé nade.
1. Někdo mě vede za ruku, | když bojím se jít tmou
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
(7. ročník). Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová:
1. Jak ovce zašlá z pastvy své, | ze svého stáda zaběhlá, | tak člověk bloudí bez cíle, | když duše Krista vzdálena. | Lásko ty svatá, jež snímáš hříchu.
Rozklad čísel na prvočísla
 př. 2 Jsou dány vektory u=(4;-1;2), v=(0;5;6), w=(s;t;5). Určete souřadnice s, t vektoru w, jestliže víte, že vektor w je kolmý k vektoru u i k vektoru.
Kombinační logické funkce
8. Složené výroky - implikace (výklad)
Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
Konstrukce trojúhelníku
TĚM, KDO SE TRÁPÍ, CHCI NADĚJI DÁT, A TY, KDO PLÁČOU, CHCI POTĚŠOVAT.
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
VY_32_INOVACE_37_Castice
ZACHRÁNCE MŮJ TADY JÁ JSEM, ČEKÁM TĚ ZACHRÁNILS MĚ SKRZE SVOU KREV
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
Výroková logika Analyzuje způsoby skládání jednoduchých výroků do výroků složených pomocí logických spojek. 1.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
Konstrukce trojúhelníku
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Konstrukce trojúhelníku
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Věra Machová

Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých

H …. Mám hlad.Z …. Mám žízeň.N …. Nudím se. S …. Chce se mi spát.U …. Jsem unavený(á). H  Z Mám hlad nebo žízeň. N  S Nudím se a chce se mi spát. U  S  N´ Jsem unavený(á), chce se mi spát, ale nenudím se.

H …. Mám horečku. N …. Nudím se Z …Mám žízeň. S …. Chce se mi spát. U …. Jsem unavený(á). N´  S´ Pokud se nenudím, nechce se mi spát. (N  U)  S Nudím-li se nebo jsem-li unavený(á), chce se mi spát H  (Z  S) Když mám horečku, mám žízeň a chce se mi spát.

H …. Mám horečku. N … Jsem nemocný(á). T … Jdu na trénink S …. Musím jít do školy. T  N´ Na trénink jdu právě tehdy, když nejsem nemocný(á) S  H´ Do školy musím jít tehdy a jen tehdy, když nemám horečku

H …. Mám horečku. N … Jsem nemocný(á). H  N Jestliže mám horečku, jsem nemocný(á) N  H Jestliže jsem nemocný(á), mám horečku. N´  H´ Pokud nejsem nemocný, nemám horečku. (Když jsem zdravý,…)

Vytvořte obrácenou a obměněnou implikaci k implikacím: Když mám horečku, nemusím jít do školy. Když nejsem nemocný, jdu na trénink.

Určete pravdivostní hodnotu výroků A  B A  B´ C  A C´  A´ A... Dvojka je prvočíslo B … Těžiště dělí těžnice trojúhelníka v poměru 3:1. C … 8 2 < 4 3 A´  B C´  B´ A  C A  B´

Určete pravdivostní hodnotu výroků - řešení A  B … 1 A  B´… 1 C  A … 1 C´  A´… 0 A... Dvojka je prvočíslo … 1 B … Těžiště dělí těžnice trojúhelníka v poměru 3:1. … 0 C … 8 2 < 4 3 … 0 A´  B … 0 C´  B´… 1 A  C … 0 A  B´… 1