Krátký intervenční program pro uživatele pervitinu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Kachlík Luhačovice 2004
Advertisements

Humorální regulace při stresu
TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Alkoholy ethanol.
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Obvodová nervová soustava
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY.
Nervová soustava.
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
Mozek a chování: norma a patologie
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
..a co jste o nich nevěděli
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_335 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Řízení organismu Filip Bordovský.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Deprese Diagnostika a léčba
NERVOVÁ SOUSTAVA SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Řízení srdeční činnosti.
Fáze poradenského procesu
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Seminář Trauma.
7. Synapse.
- Jejich funkce a regulace sekrece…
PROCES UČENÍ V TEAMBUILDINGU
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KARDiVAR metodika VSR Co se vlastně měří? Jak naše tělo zajišťuje vnitřní prostředí pro harmonickou dělbu práce orgánů až po jednotlivé buňky ? Jaké má.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Neurotransmitery Noradrenalin (NA) Dopamin (DA) Serotonin (5-HT)
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Projekt: Moderní výuka
Přenos signálu na synapsích
MOTIVACE Zora Syslová.
Miroslav Orel Nový pohled na kořeny závislosti
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vondráčková,Hrabáková.  Je aktivní stav lidské psychiky kdy se orientujeme v čase, prostoru, situaci a ve vlastní osobě.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_04 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Stres.
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Krátký intervenční program pro uživatele pervitinu Celostátní konference České asociace studentů psychologie, o.s. Téma konference: Cesta k (ne)závislosti - "Mám to pod kontrolou" adiktologická konference se sebepoznávacími workshopy Krátký intervenční program pro uživatele pervitinu Mgr. Edmund Wittmann & Mgr. Michal Růžička, Ph.D

Nová metodika Potřeba metodiky? Práce se závislými na pervitinu Základ metodiky je tvořen KBT Dvě cesty 2 sezení (nechci přestat užívat) 12 sezení (chci přestat užívat)

Obsah 12 sezení aneb na co se zaměřujeme 1. Úvodní sezení 7. Pochopení spouštěčů 2. Jak účinkuje pervitin 8. Pochopení bažení 3. Zdravotní důsledky 9. Euphoric recall 4. Zavření dveří za nákupem drog 10. Spojitost s kriminalitou 5. Cykly užívání 11. Nebezpečné situace 6. Vzorce užívání 12. Doléčování a podpora

Kognitivně - Behaviorální přístup Spouštěč (myšlenka, stres, úzkost) Důsledek Posílení – Posílení +

Cykly užívání aneb tvorba základního obrazu Užití drogy Zotavení Bažení Dojezd

Podpora vyhýbavého chování Přístup FEAR Nezvládám to tak: Fuck Everythink And Run

Jak se to může kruhově vracet Emoční regrese Pocit naplnění, uvolnění Selhání Depersonalizace

Analýza cyklů vede k Ozřejmění vzorců užívání Pochopení bažení Částečnému poznání spouštěčů Rozpoznání nebezpečných situací Vztahu ke kriminalitě Náhledu na problém s užíváním A…………

Jak pervitin působí? Podstatou účinku pervitinuje zvýšený výdej neurotransmiterů adrenalinu a dopaminu. Oba jsou zapojeny do přenosu signálu mezi nervovými buňkami. Adrenalin je uvolňován do celého těla a uvádí ho do vzrušeného stavu. Srdce začne rychleji tepat a zvýší se krevnítlak.

Dopamin Dopamin je uvolňován v mozkovém centru odměny. Toto centrum spojuje příjemné pocity s určitými druhy chování jako je příjem jídla a pití nebo sex, což způsobuje, že takové chování chceme opakovat.

Co se vlastně děje? Pervitin se krví dostává do mozku. Zde za pomoci reuptake bílkovin vstupuje do dopaminových nebo adrenalinových neuronů. A)Speed pak v zakončeních axonů vyvolá výdej celé zásoby dopaminu či adrenalinu. Dopamin a adrenalin se pohybují přes synapsi k sousednímu neuronu a přenesou signál na další buňku. B)Dopamin a adrenalin by za normálních okolností byly reuptake bílkovinami vstřebány zpět do původního neuronu. Pervitin toto zpětné vstřebání blokuje C)Dopamin a adrenalin jsou normálně rozkládány enzymem MAO. Pervitin tento proces také blokuje. Tyto tři způsoby účinku vyvolají nadbytek dopaminu a adrenalinu, který zůstává v synapsi a neustále přenáší signály vzbuzující potěšení, euforii (dobrou náladu) a dávají pocit dostatku energie.

……..k pochopení závislosti, což je jen krůček k tomu, aby jedinec dokázal přestat pervitin užívat Děkujeme za pozornost