Dělení slovní zásoby Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Slova jednoznačná a mnohoznačná
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
ROZVRSTVENÍ SLOVNÍ ZÁSOBY Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 1
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ROZVRSTVENÍ SLOVNÍ ZÁSOBY Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: kvinta Anotace: výklad a procvičení třídění slov české slovní zásoby Klíčová slova:
SLOVNÍ ZÁSOBA Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.16
Slova jednoznačná a mnohoznačná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vývoj češtiny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Administrativní styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální učební materiál
Risk - lexikologie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Digitální učební materiál
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výslovnost přejatých slov
Získávání a zpracování informací
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zvuková stránka jazyka
Vývoj českého pravopisu
01 Úvod do stylistiky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Funkční styly Marcela Jurková.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
André Gide Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stylistika Marcela Jurková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
Útvary národního jazyka
VY_32_INOVACE_05_08 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_08 Zpracovala:Mgr.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Motivační dopis zadání
Vývojové tendence češtiny v současnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jazykovědné pojmy M - Z Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Nářečí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Prostěsdělovací styl a jeho charakteristika
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_89 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_09_V rstvy slovní zásoby podle spisovnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.9 slovní zásoba Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Národní jazyk a jeho útvary
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
Slova s citovým zabarvením VY_32_INOVACE_7
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Slovní zásoba, vrstvy slovní zásoby
ROZVRSTVENÍ SLOVNÍ ZÁSOBY
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
Slohové rozvrstvení slovní zásoby
Slohové zabarvení jazykových prostředků
slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ.
AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických.
Transkript prezentace:

Dělení slovní zásoby Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dělení slovní zásoby 1. hledisko stylistické : a) slova slohově neutrální (většina slovní zásoby) – slova jsou použitelná v jakékoli situaci (dítě, daleko, otec, hlava, pracovat, strom, já, ale …)  b) slova slohově zabarvená (příznaková) – použitelná jen v některých funkčních stylech (syntax, sgrafito, hardware, papat … )  

2. hledisko spisovnosti: a) slova spisovná: běžná – muž, pes, stůl, kniha, dům, veselý hovorová – kilo, sekýrovat, pololetky, motorka, koukat knižní – užívají se ve slavnostním projevu - sličný, hvozd, posléze, skon, zračit se odborná ( termíny) – morfologie, syntax, přísudek básnická (poetismy) – luna, vesna, luzný, ručej (potůček), komoň (kůň) b) slova nespisovná: z obecné češtiny (interdialektu) – furt, fušovat, herka, gruntovat, herka, klacek (nevychovaný člověk) nářeční (dialektismy) – harenda (hospoda), pokřiva (kopřiva), hyjta (návštěva) profesní a slangová – asák (odborný asistent), velín (řídicí centrum), šuplera (posuvná míra) argotická – chlup (detektiv), krachna (revolver), chmátka (krádež)

3. hledisko dobového zabarvení: a) slova historická (historismy) – pojmenovávají zaniklou skutečnost (léno, žebračenka, palcát, komoří) b) slova zastaralá (archaismy) – byla nahrazena jinými (šance, marína, jícha, lučba, silozpyt) c) slova nová (neologismy) - (robot, pábitel, polopatismus, lunochod, rogalo)

4. hledisko citového zabarvení (expresivita): a) kladně citově zabarvená – vyjadřují kladný citový vztah: dětská – hajat, papu, ham hypokoristika (domácká) – Janinka, synátor, mamča eufemismy (zjemnělá) – zesnul, dříve narozený, přihnul si b) záporně zabarvená – hanlivá (pejorativa) – vyjadřují záporný citový vztah (dědek, špicl, fotr, vydřiduch) zhrubělá – žrát, chlastat, kecat, blaf vulgární – sviňárna, hajzl, huba dysfemismus – chcípnout, zdechnout (nadávky – pacholek, vůl, raubíř; žertovná a posměšná slova – hnojárna (zemědělská škola), mastičkář (lékař)

Dělení slovní zásoby Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Baláček, Václav: Český jazyk k maturitě. Infoa, Dubicko 2001 Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Petra Velanová, Třebíč 2005 Mužíková, Olga a kol.: Odmaturuj z českého jazyka. DIDAKTIS, Brno 2007 Sochrová, Marie: Český jazyk v kostce pro střední školy. FRAGMENT, Havlíčkův Brod 2007