Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ."— Transkript prezentace:

1

2 slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ.
ZPŮSOBY OBOHACOVÁNÍ Tvoření nových slov ODVOZOVÁNÍ – PŘEDPONY, PŘÍPONY, KONCOVKY. Pra-les, les-ník ,škol-u. PŘECHYLOVÁNÍ – tvoření ženských názvů - žák - žákyně. SKLÁDÁNÍ - VÍCE SLOVNÍCH ZÁKLADŮ. Slova složená (složeniny) – vlastní – teploměr, nevlastní = spřežky – okamžik. ZKRACOVÁNÍ - zkratky – EU, zkratková slova – Sazka, zkratky jiného druhu – aj.,atd. NOVÝ VÝZNAM SLOVA – přenesením významu slov na nové skutečnosti – jádro – atom. NOVÁ SOUSLOVÍ – skleníkový efekt. PŘEJÍMÁNÍM SLOV – z cizích jazyků - leasing, z nespisovného vyjadřování – čeština.

3 sLOVO Je skupina hlásek, které tvoří celek a mají svůj význam.
SLOVNÍ – věcný, obsahový, lexikální – význam, který má slovo samo o sobě. MLUVNICKÝ – gramatický – ve spojení s jinými slovy, vyjadřuje různé mluvnické kategorie. SLOVO NADŘAZENÉ – slovo významově nadřazené podřazenému slovu. Zelenina – mrkev. SLOVO PODŘAZENÉ – slovo významově podřazené nadřazenému slovu. Mrkev – zelenina. SLOVA SOUŘADNÁ – slova na stejné významové úrovni. Mrkev, ředkvička. SOUSLOVÍ – je ustálené spojení dvou nebo více slov, má ale význam jen jedné slovní jednotky např. vinná réva, skrz naskrz, den co den.

4 SLOVNÍ ZÁSOBA-tvoří ji všechna slova, která v jazyce existují.
SLOVNÍ ZÁSOBA AKTIVNÍ – slova, která běžně používáme v ústním i písemném jazykovém projevu. SLOVNÍ ZÁSOBA PASIVNÍ – slova, kterým sice rozumíme, ale běžně je nepoužíváme např. slova odborná, archaismy, básnická vyjádření. JÁDRO SLOVNÍ ZÁSOBY – slova, která jsou v jazyce stálá, nepostradatelná a běžně se používají v každodenní komunikaci. OKRAJ SLOVNÍ ZÁSOBY - ostatní slova, která pro běžné dorozumívání nepotřebujeme, která se rychle mění např. slova módní, knižní, odborné názvy.

5 ARCHAISMY, HISTORISMY, NEOLOGISMY
ARCHAISMY – JSOU SLOVA (SLOVNÍ SPOJENÍ), KTERÁ BYLA NAHRAZENA NOVÝMI SLOVY (SLOVNÍMI SPOJENÍMI). Lučba = chemie, hrubá střelba = střelba z děl. HISTORISMY - JSOU SLOVA OZNAČUJÍCÍ ZANIKLÉ HISTORICKÉ SKUTEČNOSTI. Kuše, vladyka, zeman. NEOLOGISMY – jsou nová slova a spojení slov, která se v jazyce užívají v poslední době a jež jsou pociťována jako novější. Rekvalifikace, melír, džíny.

6 POUŽITÁ LITERATURA: Český jazyk 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2006 Český jazyk pro 9. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií, SPN 1998 Praha

7 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 9.ročník Předmět: Český jazyk Anotace: Po ověření učiva budou žáci umět poznat způsoby obohacování slovní zásoby.


Stáhnout ppt "slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google