MUDR. PETR LESNÝ LÉKAŘ A KNIHOVNA. OBSAH Medicína a informace Postřehy z teorie a praxe Lékaři a knihovna Medicína založená na důkazech a personalizovaná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Otevřený přístup pohled autora
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Online nástroje pro podporu klinického rozhodování
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Audit IT procesů ve FNOL
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Novinky ve specializačním vzdělávání
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Lékařské přístroje, klinický provoz
Zkušenosti KOMA-Servis s absolventy pro obor hydrauliky Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM Ů STROJNÍCH OBOR Ů “ Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Svobodný přístup k informacím A.Byrne Právo jedince být respektován a vybrat si svůj život Povinnost respektovat Koncept euroamerické kultury…
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Schola Ludus pro 21. století Iniciativa pro přípravu celonárodního projektu v oblasti „Vzdělávání pro konkurenceschopnost” z prostředků EU Schola Ludus.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Standardizace odborné zdravotní péče
Fakulta zdravotnických studií
Nástroje podpory uživatelů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Zdravotnický management
Doktorské studium na FLD
Studijní program Ošetřovatelství
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

MUDR. PETR LESNÝ LÉKAŘ A KNIHOVNA

OBSAH Medicína a informace Postřehy z teorie a praxe Lékaři a knihovna Medicína založená na důkazech a personalizovaná medicína Koloběh informací a publikační aktivita Závěr a spekulace

MEDICÍNA JE Odbornost definovaná teleologicky … léčba pacientů Umění Chirurgické obory Komunikace Psychiatrie Práce s informacemi Interní obory

LÉKAŘ V PROSTŘEDÍ NEJISTOTY Omezené znalosti Neúplné informace od pacienta Časový tlak Finanční tlaky Omezené prostředky Vysoká nejistota Nutnost rychlého rozhodnutí

LÉKAŘSKÁ INFORMATIKA Schopnost rychlé práce s informacemi je pro studenta medicíny i pro lékaře nezbytná Jen minimální výuka na lékařských fakultách – nutnost hledání individuálních (často intuitivních) řešení

ZDROJE INFORMACÍ LÉKAŘE Vlastní a sdílené zkušenosti Doporučené postupy Externí zdroje informací Učebnice Odborné publikace Česká periodika Mezinárodní periodika Konference a semináře On-line zdroje Rychlost Stabilita

PUBMED V současnosti nejvýznamnější zdroj „vědeckých informací“ pro lékaře Synonymum pro rejstřík a vyhledávací systém informací v biomedicíně Často první (a jediný) vstupní portál pro lékaře Umí ale lékaři formulovat dotazy? Pro české lékaře (mimo fakultní nemocnice) jsou často dostupné pouze abstrakty

ZKUŠENOSTI LÉKAŘE Lékař se učí na pacientech Postupně narůstají Cyklus předávání zkušeností v medicíně Absolvent, předatestační příprava Generační + mezi pracovišti Dnes často přerušený (odchod střední generace) Zkušenosti lékař vyvažuje prací s informacemi Zkušenosti

MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZECH vědomé, zřetelné a soudné používání nejlepších současných důkazů při rozhodování o péči o jednotlivé pacienty Hierarchie důkazů Metaanalýzy (Cochrane apod.) Randomizované studie …. Kazuistiky Význam

PERSONALIZOVANÁ MEDICÍNA Proaktivní hledání přístupu, který maximalizuje pravděpodobnost vyléčení nebo zkvalitnění diagnostiky konkrétního pacienta Používá nástroje EBM Analyzuje datové soubory včetně negativních respondentů Propojuje genotyp a fenotyp pacienta Vysoká náročnost na zpracování Zatím pouze koncept…

TEORIE A PRAXE Medicína založená na zkušenostech Medicína založená na doporučených postupech Medicína založená na ekonomických ukazatelích … Medicína založená na abstraktech Medicína založená na náhodě

NOVÉ POZNATKY V ORDINACÍCH 45% české nerecenzované časopisy 25% informace získané v osobním kontaktu 25% konference a semináře 5% vyhledávalo v PubMed 20 respondentů v oblasti primární péče

LÉKAŘI PRVNI LINIE A LÉKAŘI V NEMOCNICÍCH Systém zdravotní péče jako filtr Obvodní lékaři Specialisté Malé nemocnice, NZZ Krajské nemocnice Fakultní nemocnice a specializovaná centra V průběhu procesu se mění nároky na lékaře i na charakter požadovaných informací Rychlost Specializace

LÉKAŘI A KNIHOVNA “Today, the improvement of organizations and the information systems in them is not a matter of making more information available, but of conserving scarce human attention so that it can focus on the information that is most important and most relevant to the decisions that have to be made... Information isn’t the scarce resource; human time and attention is the scarce resource. ” Simon HA. The future of information systems. Annals of Operations Research. 1997; 71:3-14.

LÉKAŘI A KNIHOVNA Lékaři se s knihovnami setkávají od studia Zdroj učebnic Zapůjčení odborné literatury Rešerše Zprostředkování odborného článku Přístup do informačních sítí NLK Nemocniční / fakultní knihovny Online zdroje

LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA DŘÍVE A NYNÍ Historie Informace nedostatkové Univerzální vzdělání Relativní dostatek času Současnost Informace v nadbytku Specializace Nutnost rychlých rozhodnutí

VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ Lékař je povinen se neustále vzdělávat v oboru Systém celoživotního vzdělávání lékařů akreditovaný ČLK (stavovský předpis číslo 16) V nemocnicích řízeno vnitřními nařízeními Pro samozaměstnané – návštěva odborných kursů Odborné knihy – knihkupectví, internet, zásilková služba

PUBLIKACE: KOLOBĚH INFORMACÍ V KLINICKÉ MEDICÍNĚ Základní výzkum Léčba pacienta Zkušenosti Klinický (aplikovaný) výzkum Kazuistiky Publikace Standardy Standardizace Výměna zkušeností Teze pro základní výzkum Vzdělávání Šedá literatura

PUBLIKAČNÍ AKTIVITA LÉKAŘŮ Fakultní nemocnice jsou tlačeny k výzkumu Publikace kazuistik Výzkum a publikace na základě osobních ambicí Participace na klinickém výzkumu Jazykové znalosti jako bariéra Chirurgické a interní obory

KAM KRÁČÍ VÝZKUM Bodová hodnocení v tabulkách RVVI Preferované výsledky J imp a J neimp Nutnost publikací např. nejméně 1x ročně Mezioborová spolupráce Technická náročnost publikací se zvyšuje Dokumentace (obrazová, data apod.) Příprava práce, citace Specializovaný software (manažer citací)

ZÁVĚR Knihovny jsou pro lékaře nezbytné jako zdroj informací; v průběhu profesní dráhy lékaře se mění charakter vyhledávaných služeb Knihovny mají odlišný význam pro lékaře první linie a pro lékaře nemocniční – každý z nich klade důraz na jiné služby Změnil se charakter oboru; úkolem lékařských knihoven dnes je zabránit informačnímu přetížení lékařů Média do nichž lékaři publikují články jsou často odlišná od médií, ze kterých získávají informace

SPEKULACE Nutnost „publikovat nebo vypadnout“ ovlivňuje informační chování lékařů ve fakultních nemocnicích i léčbu pacientů V koloběhu zdravotnických informací mají exkluzivní roli publikované kazuistiky – jsou však relativně málo časté Je klasický model publikací (učebnice  odborné knihy  impaktovaná periodika  šedá literatura, katalogy) vyhovující? Jaká bude role knihoven v systému řízené zdravotní péče?

DĚKUJI ZA POZORNOST