SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
HALOGENY.
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KYSELINY.
Kyseliny a zásady.
SOLI RZ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Názvosloví solí.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: listopad 2013
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
POLOKOVY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
KOVY.
Kyseliny.
Skupenství látek.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Kyseliny.
Chemická vazba.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
ZÁSADY - HYDROXIDY.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Názvosloví solí kyslíkatých kyselin
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití.
Názvosloví anorganických sloučenin
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
KYSLÍK.
HALOGENIDY.
Anorganické sloučeniny - úvod
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
VODÍK.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
VZDUCH.
OXIDY. Autor: Mgr. Magdaléna Č í ž ková Anotace: Prezentace shrnuje u č ivo o kovech pro ž áky 8. t ř ídy. Materiál lze pou ž ít v p ř ímé výuce, pro.
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
RISKUJ.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Významné soli kyslíkatých kyselin
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_17_3_OPAKOVÁNÍ SOLÍ Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (názvosloví) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ledek Pyrit Vápenec Dusičnany Soli kyselin Kuchyňská sůl Sírany
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Soli.
VY_32_INOVACE_16_20_Látkové množství,molární hmotnost
Názvosloví oxidů VY_32_INOVACE_29_583
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN

Autor: Mgr. Magdaléna Barsová

Anotace: Prezentace shrnuje učivo o solích kyslíkatých kyselin pro žáky 8. třídy. Materiál lze použít v přímé výuce, pro opakování učiva a k procvičení. Autor: Mgr. Magdaléna Barsová Jazyk: Čeština Datum vytvoření: červen 2012 Očekávaný výstup: Žák ví, jak vznikají soli kyslíkatých kyselin, zná některé jejich vlastnosti a použití Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: soli kyslíkatých kyselin, sírany, uhličitany, dusičnany, fosforečnany Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: křížovka Cílová skupina. Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina: 13 - 15 let

SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN vznikají nahrazením atomů vodíku v molekule kyseliny atomem kovu součet hodnot oxidačních čísel se musí rovnat nule

SOLI KYSELIN PODLE OXIDAČNÍHO ČÍSLA ANIONTU Název kyseliny Oxidační číslo kyselinotvorného prvku Vzorec kyseliny Název soli Anion kyseliny Kyselina chlorná I HClO chlornan (ClO)-I neexistuje II Kyselina dusitá III HNO2 dusitan (NO2)-I Kyselina siřičitá IV H2SO3 siřičitan (SO3)-II Kyselina dusičná V HNO3 dusičnan (NO3)-I Kyselina chlorečná HClO3 chlorečnan (ClO3)-I Kyselina sírová VI H2SO4 síran (SO4)-II Kyselina jodistá VII HIO4 jodistan (IO4)-I Kyselina osmičelá H2OsO5 osmičelan (OsO5)-II

UHLIČITAN VÁPENATÝ CaCO3 vápenec, kalcit, mramor, křída, vřídlovec, vodní kámen bílá krystalická látka používá se ve stavebnictví (vápno), jako součást hnojiv

DUSIČNANY soli kyseliny dusičné ledky, nitráty vyskytují se v mořské i sladké vodě, v malém množství i v nerostech používají se jako hnojiva

FOSFOREČNANY (PO4)-III fosfáty v přírodě se vyskytují v minerálech a v živých systémech např. DNA a RNA používají se jako součást pracích prostředků (změkčují vodu)

SÍRANY (SO4)-II soli kyseliny sírové krystalické látky, většinou bezbarvé nebo bílé vyskytují se v některých nerostech nebo kamencích vyrábí se rozpouštěním kovů v kyselině sírové mají velice široké využití (hnojiva, dezinfekce, ve stavebnictví…)

KŘÍŽOVKA nejrozšířenější tekutina na Zemi prvek se značkou N fosforečnany dusičnany koncovka oxidačního čísla V záporně nabitý ion základní stavební jednotka hmoty prvek značky Ni prvek značky O

KŘÍŽOVKA V O D A U S Í K F Á T Y N I R Č Ý M L nejrozšířenější tekutina na Zemi prvek se značkou N fosforečnany dusičnany koncovka oxidačního čísla V záporně nabitý ion základní stavební jednotka hmoty prvek značky Ni prvek značky O

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magdaléna Barsová