PRÁCE Maslowova teorie potřeb – motivace pracovat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Kde najdete informace o volných pracovních místech?
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
7 Nezaměstnanost.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Nezaměstnanost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
Personální management
Odměňování a stimulace
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
HOSPODAŘENÍ RodinY 6. ročník.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Nezaměstnanost.
NEZAMĚSTNANOST.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Nezaměstnanost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nezaměstnanost a trh práce
5.1 Nezaměstnanost na trhu práce
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Nezaměstnanost.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Důchodová reforma od autor: Zdeněk Minář.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Personální plán pro podnikatelský plán
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_NEZAMĚSTNANOST.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_071 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Správa sociálního zabezpečení
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
HLEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Nezaměstnanost Definice nezaměstnaného:
Studijní obor: Sociální činnost
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Trh práce a politika zaměstnanosti
Nezaměstnanost.
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Transkript prezentace:

PRÁCE Maslowova teorie potřeb – motivace pracovat Nezaměstnanost – typy a dopady na člověka Hledám práci Co je to práce na černo, jaká obnáší rizika?

Motivace pracovat Teorie potřeb podle Maslowa Potřeba seberealizace Potřeba sociálního statusu, uznání, pozornosti Potřeba lásky, sounáležitosti ke skupině Potřeby bezpečí Fyziologické potřeby

Motivace pracovat Motivace usměrňuje naše chování pro dosažení určitého cíle. Je to souhrn všech skutečností – radost, zvídavost, pozitivní pocity, radostné očekávání, které podporují nebo tlumí jedince, aby něco konal nebo nekonal. Z psychologického hlediska je práce základ ekonomického chování – práce je odměněna penězi a peníze umožňují realizovat pomocnou aktivitu, kterou je koupě. Z ekonomického hlediska tvoří práce (zaměstnání) až polovinu cyklu oběhu peněz a zdrojů mezi podniky a domácnostmi. Členové domácnosti poskytují podnikům svou práci a na oplátku dostávají peníze, které používají na nákup zboží a služeb od podniků.

Proč lidé pracují? 1. vnější odměna – zisk peněz 2. vnitřní potěšení – práce vykonávána pro ni samu 3. seberealizace – lidé vykonávají práci, která nejúplněji využívá jejich schopností a zájmů 4. sociální interakce – práce uspokojuje pozitivní sociální potřeby

Nezaměstnanost Zaměstnaný je ten, kdo vykonává jakékoli placené zaměstnání nebo sebezaměstnání. Dále jsou to lidé, kteří práci mají ale dočasně nepracují (jsou nemocní, mají dovolenou, nebo stávkují). Nezaměstnaná je ta osoba, která nepracuje ani v placeném zaměstnání, ani nepodniká, hledá aktivně práci – registruje se na ÚP, soukromé zprostředkovatelně, přímo v podnicích, využívá inzerci, podniká kroky k založení vlastní firmy apod. Zaměstnané a nezaměstnané osoby dohromady tvoří EKONOMICKY AKTIVNÍ OBYVATELSTVO = PRACOVNÍ SÍLU. Ekonomicky neaktivní obyvatelstvo jsou studenti, důchodci, ženy v domácnosti.

Typy nezaměstnanosti Otevřená Skrytá Sezonní Frikční Strukturální Cyklická Krátkodobá Dlouhodobá

Dopady nezaměstnanosti Nezaměstnanost je ovlivňována věkem, pohlavím, etnickou a národnostní příslušností, lokalitou. Vede ke změně sociální pozice jednotlivce ve společnosti. Klesá sebehodnocení, zhoršení fyzického i psychického zdraví, k zeslabování až ke ztrátě kontaktů se známými a přáteli, kteří jsou zaměstnaní, k rozpadu manželství. Lidé trpí pocity zbytečnosti, marnosti, deprivaci, odcizením, bývají apatičtí, mají sklony k rezignaci. Často se vyskytuje deviantní chování (alkoholismus, kriminalita, sebevražednost).

Hledání práce=práce na plný úvazek Jaký je postup, když jsem nezaměstnaný? Zaregistruji se na úřadu práce – pomohou mi hledat práci, povinné pojištění za mě bude platit stát – pozor na povinnost nahlásit zdravotní pojišťovně tuto skutečnost!!!! Co musím, když jsem registrován na ÚP: spolupracovat a řídit se pokyny pracovníka ÚP, sdělit údaje o zdravotních omezeních, příp. se podrobit zdravotní prohlídce, oznámit nástup do zaměstnání, které jsem si našel sám, do 8 dnů oznámit změny důležité pro vedení v evidenci ÚP.

Další možnosti při hledání práce Inzeráty Internet Personální agentury Kontakty přátel a známých Užitečné odkazy: www.jobs.cz www.prace.cz www.jobpilot.cz www.hledampraci.cz/poradna-zamestnani

Práce bez smlouvy tzv. na černo Je to sice příležitost vydělat si, mám vidinu vyšší mzdy na ruku, ale má zároveň řadu rizik: Nemám smlouvu – když mi zaměstnavatel nezaplatí, nemohu se bránit a mzdu požadovat u soudu. Nejsem pojištěný proti úrazu na pracovišti. Nedostanu nemocenské dávky, když onemocním. Nemůžu si vzít půjčku v bance. Roste mi dluh na sociálním a zdravotním pojištění (pokud si ho neplatím sám). Pokud jsem evidován na ÚP a pobírám podporu v nezaměstnanosti, hrozí mi trestní stíhání (jedná se o podvod).

Opakování Vysvětli pojem zaměstnaný a nezaměstnaný. Co znamená pojem strukturální nezaměstnanost? Projevila se nějak v našem regionu? Vyjmenuj tři dopady nezaměstnanosti na člověka. Proč je dobré se zaregistrovat na úřadu práce? Proč naopak není dobré pracovat tzv. na černo?