Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Zastupování zájmů v EU Jak obhajovat zájmy podnikatelů v Bruselu? Praha I.Voleš,
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při.
Svaz průmyslu a dopravy ČR Seminář „Programy a nástroje EU využitelné českými podniky“ Blanka Jakubcová.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Evropský hospodářský a sociální výbor
I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
Magyar Bányászati Szövetség Maďarský svaz důlního průmyslu 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Tato prezentace byla vytvořena
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
Co je Evropská unie (EU)?
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
EVROPSKÝ PARLAMENT.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Welcome to the Committee of the Regions European Union LT HU MT NL PL PT SK SL FI SV BG RO Regionsudvalget CS DA DE ET EL EN FR IT LV ES Comité de las.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Co je Evropská unie (EU)?
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Sociální zabezpečení v EU
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Kde se EHSV nachází?

Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada

Kdo zasedá v EHSV? ♦ Římská smlouva, 1957 zástupci různých složek hospodářského a společenského života ♦ Niceská smlouva, 2000 různé hospodářské a společenské složky organizované občanské společnosti

Co znamená organizovaná občanská společnost? ♦ organizace zastupující výrobce, zemědělce, pracující, svobodná povolání, sociální ekonomiku, spotřebitele a další nevládní organizace ♦ úkolem organizované občanské společnosti je působit jako prostředník mezi orgány veřejné moci a občany

Jak vypadá EHSV? ♦ je to shromáždění 344 členů z 27 členských států EU; ♦ členové jsou jmenováni na čtyřleté funkční období, které lze prodloužit; ♦ jsou jmenováni Radou na základě seznamů vypracovaných vládami jednotlivých států

Shromáždění je rozděleno do tří skupin ♦ Skupina I – Zaměstnavatelé veřejná i soukromá odvětví průmyslu, obchodu, finančnictví atp. (velké podniky); ♦ Skupina II – Zaměstnanci národní konfederace odborových svazů; ♦ Skupina III – Různé zájmy zemědělci, spotřebitelé, sociální ekonomika, řemeslníci, malé a střední podniky, nevládní organizace působící v sociální oblasti a v oblasti životního prostředí, svobodná povolání…

Rozhodovací orgány EHSV ♦ užší předsednictvo ♦ předsednictvo ♦ plenární shromáždění

Pracovní orgány EHSV Šest specializovaných sekcí… ♦ Jednotný trh, výroba a spotřeba; ♦ Doprava, energetika, infrastruktura a informační společnost; ♦ Zemědělství, rozvoj venkova, životní prostředí; ♦ Hospodářská a měnová unie, hospodářská a sociální soudržnost; ♦ Zaměstnanost, sociální věci, občanství; ♦ Vnější vztahy.

Pracovní orgány EHSV … a tři novější orgány ♦ Poradní komise pro průmyslové změny ♦ Středisko pro sledování jednotného trhu ♦ Středisko pro sledování udržitelného rozvoje Členům a různým pracovním orgánům je nápomocen generální sekretariát.

Činnost EHSV Úkolem výboru je vydávat stanoviska (přibližně 150 za rok) ♦ Římská smlouva, 1957 Výbor může konzultovat Rada nebo Evropská komise; ♦ Amsterodamská smlouva, 1997 Výbor může konzultovat Rada, Evropská komise nebo Evropský parlament. – povinné či nepovinné konzultace Výboru –

Činnost EHSV Kromě toho EHSV ♦ má právo vlastní iniciativy; ♦ může vydávat průzkumná stanoviska; ♦ usnadňuje a podporuje občanský dialog.

Pracovní postupy ♦ za účelem vypracování stanovisek zřizují specializované sekce obvykle studijní skupiny a ustanovují zpravodaje; ♦ neustálé hledání „dynamického kompromisu”; ♦ konstruktivní debata založená na odborných znalostech; ♦ hlasování probíhá v sekci a poté na plenárním zasedání.

Způsob práce ♦ 9 plenárních zasedání ročně; ♦ každá z 6 sekcí obvykle zasedá jednou měsíčně; ♦ každá studijní skupina zasedá jednou až třikrát během projednávání stanoviska.

Výbor usnadňuje občanský dialog Pravidelný kontakt a spolupráce se sítěmi národních hospodářských a sociálních rad a s organizacemi občanské společnosti ♦ na úrovni Evropské unie; ♦ v členských státech a ostatních evropských zemích; ♦ v zemích partnerství Euromed; ♦ v afrických, karibských a tichomořských zemích (AKT); ♦ v zemích Mercosur a v ostatních zemích Latinské Ameriky; ♦ v Indii, Číně atd.

Výzvy pro budoucnost… ♦ optimalizovat roli EHSV jakožto poradního orgánu Evropského parlamentu, Rady a Evropské komise díky užší spolupráci těchto institucí; ♦ zlepšovat reprezentativnost a důvěryhodnost EHSV jako institucionálního zástupce občanské společnosti; ♦ posilovat účast EHSV v diskusi o budoucnosti Evropy.

Přidaná hodnota EHSV ♦ velký zdroj odborných znalostí; ♦ hledání konsensu („dynamický kompromis”); ♦ představuje styčný bod mezi občanskou společností a institucemi Evropské unie; ♦ skutečný vliv na legislativní proces v Evropské unii.

♦ Jeho poradní funkce a dialog s organizacemi občanské společnosti… … činí z EHSV jednoho z nejaktivnějších protagonistů a průkopníků…

... PARTICIPATIVNÍ DEMOKRACIE.

Předseda Místopředsedové Dimitris N. Dimitriadis, EL, Skup. I Jillian van Turnhout, IE, Skup. III Alexander-Michael Graf von Schwerin, DE, Skup. II

Předsedové skupin ♦ Skupina I – Zaměstnavatelé: Henri MALOSSE (FR) ♦ Skupina II – Zaměstnanci: Mario SEPI (IT) ♦ Skupina III – Různé zájmy: Staffan NILSSON (SE)

EHSV Rue Belliard 99, B-1040 Bruxelles tel.: fax: