Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Macháčková Ludmila Donátová Klára
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Abiotické podmínky života
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Země ve vesmíru.
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výživa rostlin - fotosyntéza
Sluneční energie.
Infračervené záření.
Zpracovala: ing. Alena Pawerová
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Přehled elektromagnetického záření
Světlo.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Ultrafialové záření.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Světlo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
ZÁŘENÍ ČVUT - Fakulta dopravní. Záření Koncepce “Rozumné minimalizace expozice“
Složky krajiny a životní prostředí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Elektrické spotřebiče
FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
Krajina a životní prostředí
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
Světlo.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2012 Určeno:7. ročník ZŠ.
ZDROJE SVĚTLA.
Zdroje světla.
EKOLOGIE NOCI Pavla Hudcová Pavel Suchan.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Jednotky světla a osvětlení Elektromagnetické vlnění o vlnové délce 400 až 720 nm – Ultrafilaové → gama záření.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Světlo Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. L. KašparJméno: Vojtěch Bezděk.
Zdroje světla Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Orbis pictus 21. století Topné desky
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. HANA DVOŘÁČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_45_ZDROJE SVĚTLA
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Abiotický faktor světlo
Problémy Ozónové vrstvy.
Transkript prezentace:

Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc 9.11.2012 Světlo Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc 9.11.2012

Světlo Co je světlo? Zdroje světla Vliv na člověka Světelný smog Světlo je jednou ze základních podmínek existence buněk. Slunce je nezbytné pro přežití rostlin i živočichů. Co je světlo? Zdroje světla Vliv na člověka Světelný smog

Co je světlo? Viditelné světlo je elektromagnetické záření o rozsahu vlnových délek 380 - 780 nm, (360-800 nm), což je záření, které můžeme pozorovat lidským okem. Zpravidla rozlišujeme světelné zdroje přírodní a zdroje umělé (člověkem vytvořené).

Zdroje světla vlastní nevlastní Světelné zdroje lze rozdělit na: za vlastní zdroje označujeme taková tělesa nebo látky, v jejichž struktuře dochází ke vzniku světla. Za vlastní zdroj světla tedy můžeme považovat např. Slunce, žárovku, plamen atd. nevlastní látky, které samy světlo nevytvářejí, ale pouze odráží a rozptylují dopadající světlo, se označují jako nevlastní zdroje. Mezi nevlastní zdroje lze zařadit např. Měsíc, mraky, všechny osvětlené předměty apod.

Zdroje světla Přírodní zdroje Umělé zdroje Kosmická tělesa - Slunce, hvězdy, Měsíc - ten je zdrojem sekundárním Chemické reakce - oheň Biologické zdroje - světlušky, různí mořští živočichové Elektrické výboje - blesk Tektonické jevy - žhnoucí láva Umělé zdroje zdroje na principu teplotního záření - žárovky záření elektrického výboje v plynech a parách kovů – zářivky a výbojky luminiscence - svítivé diody

Vliv na organismus člověka Světlo ovlivňuje biologické rytmy a metabolismus Organismus reaguje na světlo či tmu – připravenost na aktivitu nebo odpočinek Nedostatek denního světla – zvýšená únava, ospalost, snížená aktivita a výkonnost, apatie, bolesti hlavy Nedostatek světla ovlivňuje tělesnou a psychickou pohodu Léčivé účinky infračerveného světla (neviditelné lidským okem, tepelný účinek) Zdravotnictví - světelná terapie snižuje zátěž organismu a posiluje celý imunitní systém Sluneční záření – blahodárné účinky na organismus, naopak velké množství slunečního záření může např. způsobit onemocnění kůže

Světelný smog Způsobený průmyslovým a technickým pokrokem Husté používání osvětlovacích prvků Uměle vytvářené světlo se ve vzduchu a v atmosféře odráží od drobných prachových částic a od kapiček vzdušné vodní páry a vytváří tak jakousi mlhu, díky které můžeme mnohem méně pozorovat hvězdnou oblohu. Přemíra světla v noci může mást některé živočichy (hlavně hmyz a ptáky) a potíže může způsobovat i lidem žijícím poblíž velkých zdrojů světla. U lidí navozuje nespavost a brání tvorbě hormonu melatonin (tvoří se pouze za tmy), který výrazně pomáhá proti vzniku rakoviny. Navíc se uvádí, že děti, které spí v byť jen minimálně osvětlené místnosti, bývají častěji krátkozraké.

zdroje: http://zdravi.doktorka.cz/vliv-umelho-svetla-na-nase--zdravi-aneb-12-duvod-proc-pouzivat-zdrave- svetlo/svetlo/http://www.posvitime.cz/svetlo--nase-zdravi-sebevedomi-a-produktivita http://zdravi.doktorka.cz/vliv-umelho-svetla-na-nase--zdravi-aneb-12-duvod-proc-pouzivat-zdrave-svetlo/ http://www.unium.cz/materialy/czu/fappz/vliv-slunecniho-zareni-na-organismy-m15680-p3.html http://www.celostnimedicina.cz/vliv-svetla-na-casovy-system-cloveka.htm