Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Evropská družstevní společnost Prezentace jejích hlavních znaků Enzo PEZZINI Confcooperative Zastoupení v Bruselu.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Soustava veřejných rozpočtů II.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Regionální politika RP ČR.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
EVROPSKÁ UNIE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Spolupráce v oblasti justice
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Nástroj změny v místním prostředí
Evropská družstevní společnost
Digitální učební materiál
Nástroj změny v místním prostředí
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Nástroj změny v místním prostředí
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.

Tématické okruhy předsednictví ( oblast energetiky) Legislativní úkoly (jako limitující faktor obsahu předsednictví) Očekávané komplikace (procedurální problémy, individuální zájmy členských zemí) Čeho je tedy možné dosáhnout... ? Obsah Energetická témata českého předsednictví Praha, září

Evropská energetická politika Energetická bezpečnost a vnější vztahy Vnitřní trh s elektřinou a plynem Energetická účinnost a nízkouhlíkové zdroje energie Ochrana klimatu (ve spolupráci s Envi) Tématické okruhy předsednictví pro oblast energetiky Energetická témata českého předsednictví Praha, září

4 Legislativní ukotvení energetické politiky Energetická politika EU patří mezi tzv. koordinované politiky, nikoli mezi společné politiky (energetika vs. zemědělství, doprava) – prozatím se fakticky jedná o neoficiální termín EU ovlivňuje vnitřní energetický trh prostřednictvím jiných politik či dílčích legislativních předpisů Výrazná snaha o novelizaci příslušné legislativy zelené knihy (1995, 2000, 2006) Rozhodovací kompetence EU v oblasti energetiky Většina rozhodovacích kompetencí ponechána na národní úrovni Časté spory EK se členskými zeměmi, řada žalob u ESD

Energetická témata českého předsednictví Praha, září Evropská komise, DG Hlavní koordinátor energetické politiky komisař pro energetiku Andris Piebalgs Dominantní vliv komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová Prostřednictvím ETS má výrazný vliv rovněž komisař pro životní prostředí Stavros Dimas Časté intervence rovněž ze strany DG Tax (zelená kniha k využití daňových nástrojů pro realizaci energetické a environmentální politiky) a DG Research (např. CCS technologie) Evropský parlament, další instituce, oborové asociace,...

3. liberalizační balíček vlastnický unbundling Klimaticko-energetický balíček 100% auctioning pro elektrárny, závazné cíle pro snižování emisí, CCS Přezkumy akčních plánů, strategie, mezinárodní úmluvy Legislativní úkoly Energetická témata českého předsednictví Praha, září

Procedurální problémy volby do EP, ustavení nové EK Individuální zájmy členských zemí Staré vs. nové členské země Debata o spolupráci s Ruskem Německo, Francie, Itálie, UK, Polsko Staré členské země odmítají naslouchat zkušenostem nových zemí – obzvlášť v případě obav z Ruska. Očekávané komplikace Energetická témata českého předsednictví Praha, září

8 zdroj:

Předsednictví v Radě EU je především závazkem, kdy je předsednická země pověřena hledáním kompromisů a měla by tak upozadit své zájmy. Předsednická země však může vhodnou strategií, nadstandardním přístupem k informacím apod. v některých fázích schvalování nové legislativy napomoci přijetí jí vyhovujících návrhů. Příklad: Francie při jednáních o klimatickém balíčku záměrně působí ve prospěch striktních pravidel systému ETS. Totéž lze očekávat od Švédska. Čeho je tedy možné dosáhnout... ? Energetická témata českého předsednictví Praha, září

Obsah předsednictví ČR bude záviset rovněž na osobních ambicích francouzského prezidenta, ze kterých vyplyne, které části agendy budou Francií ČR předány jako nedořešené. Nicolas Sarkozy tíhne k upřednostňování státnických poslání (blízkovýchodní mírový proces, Unie pro Středomoří apod.) na úkor praktických úkolů. Z logiky věci rovněž vyplývá, že velké země mají v porovnání s těmi malými větší potenciál zajistit během předsednictví pokrok v problematických oblastech, např. německé předsednictví a příprava Lisabonské smlouvy. Energetická témata českého předsednictví Praha, září

Děkuji za pozornost. Karel Firla, Interel s.r.o. Tervurenlaan 402, B-1150 Brussels T: , Senovážné nám. 23, Praha 1 T: , Energetická témata českého předsednictví Praha, září 2008