Co brání ženám ve výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporované zaměstnávání - praxe založená na výzkumech Mgr. Jiří Šupa Ph.D. Sdružení Práh CZ.1.04/ / Projekt je financovaný z Evropského.
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Genderový audit v praxi
Gastouderopvang Holandský boom hlídání dětí a jeho dopady na pečovatele Tijne Berg- le Clercq 30. listopadu 2010.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
1. ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Služba péče o děti v dětské skupině
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
Gastouderopvang v Nizozemsku V jakém rozsahu je v Nizozemsku hlídání dětí v domácnostech (childminding) opravdovou alternativou k mateřským školkám? Tijne.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
DĚTSKÉ SKUPINY A KUDY DÁL?! Jak mohou profesní organizace pomoci v rozvoji předškolní péče Jan Schneider.
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Podpora částečných úvazků?
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
ZLATÝ PARTNER PARTNEŘI Děkujeme -Fondu pro neziskové organizace NROS - všem, kdo podpořili konferenci a realizaci knihy - hostkám a hostům konference.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Problémy personálního rozvoje a zaměstnávání žen
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Rodinná politika Sociální politika II.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Kariérní dráhy na ústavu konstruování FSI VUT v Brně
Dobrovolnické programy
Rodičovství biologické a pěstounské
Mezinárodní studie RN4CAST a proč je důležité se do ní zapojit
Transkript prezentace:

Co brání ženám ve výzkumu Ing. Kamila Vávrová, Ph. D. Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i., Průhonice

Každodenní náplň Práce koordinace projektu člen RI výzkumný pracovník ve VÚKOZ 80 % koordinace projektu člen RI spolupráce s TA ČR na smlouvu – tutor CK Děti – péče a výchova soukromá školka kroužky (cca 8) výzkumy mimo jiné poukazují na fakt, že dětský mozek zakládá 75% všech neuronových synapsí (propojů) do věku 7 let - z toho 50 % vznikne dokonce do věku 5 let. Tento argument mi přijde dostatečně průkazný k tomu, abych věnovala velmi významnou pozornost předškolnímu věku, efektivitě učení a využívání dětské paměti. Pokud naše formální základní, středoškolské a další vzdělání pracuje již pouze se zbývajícími 25 % možností využívání potenciálu mozkové kapacity, pak je velmi důležité, jak je rozvíjeno dítě ve věku do 6 let. Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999

Podpora soukromá školka babička zaměstnavatel - práce z domova Výzkum Zaměstnavatel Práce z domova Kolegové Děti (+kroužky) Soukromá školka Babička Manžel Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999 soukromá školka babička zaměstnavatel - práce z domova pochopení učitelů a trenéru na jednotlivých kroužkách při organizaci chápající manžel  

Genderové bariéry v současnosti není společnost připravena na rychlý návrat žen do zaměstnání, spousta předsudků, … není vytvořena podpora pro tyto ženy, péči o děti v soukromých zařízeních vychází draho nevýhoda oproti mužům velká časová ztráta při péči o děti (problém při získávání projektů, udržení kontaktů s komerčními partnery, publikační činnost, …) navíc se ukazuje, že mateřství bývá překážkou i proto, že snižuje kvalifikaci žen v očích okolí problém harmonizace soukromého a pracovního života, kdy ženy - matky hledají cesty jak skloubit vysoké požadavky v zaměstnání se soukromým životem, v tomto případě ženy - matky využívají převážně neinstitucionalizovaných možností, domluvy se zaměstnavatelem a snížení vědeckých ambicí Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999

Genderové bariéry problém hodnocení vědců a vědkyň, do kterého vstupuje celkový počet publikací, nikoli například 5 nejlepších z posledních 5 pracovně aktivních let, z něhož musejí vyjít logicky jako lepší ti, kdo nemají vědeckou dráhu přerušenou mateřskou a rodičovskou dovolenou (dost často odráží i na mzdovém předpisu) problém ztráty vysoutěženého projektu odchodem na mateřskou a rodičovskou dovolenou, ztrácí na rozdíl od mužských kolegů možnost svůj vysoutěžený výzkum provádět, publikovat z něj vědecké výstupy a zvyšovat si své profesní renomé. Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999

Ženy a věda s čím se setkávají a bojují genderově konzervativní ladění české společnosti, v genderovými stereotypy problém v nastavení samotných vědeckých institucí a grantových agentur neochota hodnotitelů akceptovat kariérní přestávky v souvislosti s hodnocením publikačního výkonu při podávání grantů, vysokou zátěž druhou směnou v domácnosti, nedostatek zařízení péče o děti (zejména u nejmenších dětí do 2 let) omezené možnosti akademické mobility v souvislosti s rodičovstvím Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999

Ženy a věda s čím se setkávají a bojují genderových nerovností v rozdělení péče o děti a domácnost mezi partnery (problém v pochopení i u mužů a jejich zaměstnavatelů) ženy jsou většinou ty, na kterých leží hlavní břemeno zodpovědnosti za veškeré povinnosti související s péčí o dítě (péče o nemocné dítě, kroužky, návštěva lékaře, atd.) velká proměna vědy, vědecké profese a podmínek práce ve vědě, grantový systém a rostoucí nejistota akademické práce, dříve větší jistota (dlouhodobé výzkumné záměry, služební byty, zázemí, atd.) obava ztráty zaměstnání Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999

Moje zkušenosti ve VÚKOZ jsem byla první žena, která se rozhodla na rodičovské dovolené pracovat nastavovala jsem model pracující matky, nyní již kolegyně mají snazší cestu důležité přesvědčení okolí, že vše zvládnete, spousta předsudků problém mobility - vycestování na konference s dítětem nejsou vydefinovány podmínky pro ženy pracující na rodičovské dovolené pracovní doba návraty do práce po rodičovské dovolené nejsou zohledněny v mzdových předpisech, v hodnoceních při získávání projektů udržení si kvalifikace, ale i vazeb na ostatní řešitele v oboru včetně komerčních partnerů (problém předsudků, …) při návratu z rodičovské dovolené potřeba získání projektů po návratu z rodičovské dovolené publikační činnost není již ve výzkumu prostor pro zapracování se po rodičovské dovolené, očekávají se okamžité výkony v podobě publikační činnosti ale i získávání projektů – nereálná představa riziko ztráty zaměstnání – riziková skupina Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999

Můj pohled Velká dojezdová vzdálenost do práce Oproti dřívější euforii a velkému pracovnímu nadšení, až workoholismu, jsem se dostala do fáze s pocity zklamání a zvažování jak dál … mám dvě děti, kterým časem začne škola a co bude dál … ? Kontakt: Ing. Kamila Vávrová, Ph.D., e-mail: vavrova@vukoz.cz, tel.: 605 205 999