. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Motorické (pohybové) dovednosti lze je definovat jako
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
Schopnosti Pavel Šuranský.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Řídící činnost učitele/trenéra
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
SENZOMOTORICKÉ UČENÍ KŘIVKY ČINITELÉ FÁZE.
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychologie pro sportovní praxi
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIAGNOSTIKA TRÉNOVANOSTI
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
ATLETIKA přednáška.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
Metodicko – organizační normy
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Kondiční příprava ve sportu
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Psychologie koučování
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

MOTORICKÉ UČENÍ A OSVOJOVÁNÍ SPORTOVNÍCH DOVEDNOSTÍ PROCES OSVOJOVÁNÍ SPORTOVNÍ TECHNIKY.

. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy: 1. Osvojování nové vědomosti či dovednosti, 2. Začlenění vědomosti či dovednosti do dosavadního systému, 3. Reflexe, zjištění, zda výsledek odpovídá zadanému úkolu, cíli, potřebě.

. Motorika zajišťuje mj. postavení těla v prostoru a lokomoci, je koordinovaná činnost kosterního svalstva, vnější projev chování jedince rozlišujeme motoriku cílenou (volní, úmyslnou) a opěrnou (mimovolní, neúmyslnou, reflexní). Oba druhy motoriky se dělí: - hrubou - jemnou

Pohybová-motorická dovednost je učením získaná dispozice ke správnému,rychlému a úspornému vykonávání určité pohybové činnosti. Ve vztahu k realizaci pohybové dovednosti lze členit: - jednoduchý pohyb tzn.. odpověď na základní senzorický podnět, - pohybový akt tzn.. sled pohybů směřujících ke konkrétnímu cíli, - pohybová operace tzn.. spojení několika pohybových aktů, - pohybová činnost tzn.. soubor operací směřujících k jednomu společenskému cíli, tj.činnost sportovní, pracovní apod..

Motorické učení Podstatou MU je osvojování, zdokonalování a stabilizaci pohybových struktur. MU má svoji strukturu i dynamiku,je to dlouhodobý děj, který můžeme rozdělit do 4 fází, které svým způsobem také tréninkový proces člení.

Hypotetické příklady vývoje pohybového učení u jednotlivců

Proces osvojování sportovních dovedností Cíl: vytvářet a zdokonalovat sportovní dovednosti Sportovní pohybová dovednost získané předpoklady účelně, účinně a úsporně provádět, řešit pohybové úkoly dané specifikou sportu Sportovní dovednosti se získávají v technické přípravě, kterou lze pojmout jako specifický pedagogický proces. Úspěšnost tohoto procesu závisí zejména: ucelené koncepci - prověřené postupy, odpovídající organizace, plán postupu uvědomělá aktivita sportovce a trenéra - kvalitní spolupráce, komunikace, důvěra kvalita trenéra předpoklady a připravenost sportovce

. Členění pohybových dovedností pro sportovní účely: - jemné a komplexní (podle zapojení svalových skupin) - otevřené (variabilní, nepředvídatelné např.. PD uplatňované ve sportovních hrách) vyžadující přizpůsobení se okolnostem, jež nelze předem předvídat - uzavřené (v prostředí stabilním, předvídatelném např.ve sportovní gymnastice), tzn. málo proměnlivá činnost v konstantních podmínkách - kontinuitní a diskontinuitní (pohyby cyklické,, stále se opakující pohybový akt a pohyby acyklické) - diskrétní (jasný začátek a konec,, jako např.. hod míče –chycení) - kontinuální (prováděné po delší dobu,, např.jízda na kole) - seriální (soubor dovedností, např. herní dovednosti).

Fáze technické přípravy Nácvik Zdokonalení Stabilizace Nácvik: Dva hlavní úkoly: seznámení s požadavky zvoleného sportovního odvětví nácvik základů techniky příslušných sportovních dovednost V této fázi se jedná obvykle o všeobecný rozvoj, široký dovednostní základ s prvky techniky daného sportu. Věk sportovce – záleží na požadavcích sportu Délka etapy záleží na předpokladech sportovce i na charakteru sportu. .

Zdokonalení Stabilizace Hlavní úkoly: - zpevňování, zdokonalení a s tím spojené přizpůsobování techniky v příslušných specializacích - postupné propojování techniky a kondičními požadavky a fyziologickými funkcemi organizmu Stabilizace završuje proces technické přípravy. hlavním úkolem je dosáhnout takové úrovně techniky a její stabilizace, která sportovci umožní ji využívat co k nejvyššímu výkonu. Fáze má dva na sebe navazující úkoly: zpevnění a stabilizace komplexů sportovních dovedností jako celků, schopných se uplatnit v programech pro činnost sportovce v soutěžích (automatizace) vzájemné propojování, kombinování a přizpůsobování těchto komplexů a nejsložitějším podmínkám, v nichž se sportovní činnost realizuje (tvůrčí přizpůsobení podmínkám)

Metody a postupy v technické přípravě Pro každý sport, disciplínu specifické , pro všechny je základem opakování Členění metod: slovní, názorné, praktické analytické, analyticko-syntetické, syntetické(komplexní) metody koncentrace disperze Zvláštní oblastí jsou mentální metody (rozvoj koncentrace, motivace, paměti, regulace psych. stavů apod.), Metoda ideomotorická