Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sacharidy.
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Anatomická stavba obilného zrna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla Název sady:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře I. ročník
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, Suroviny 1.ročník, SOŠ a SOU 28. října 2707, Česká Lípa

Obsah: Rozdělení potravin podle původu Potraviny rostlinné a živočišné Rozdělení potravin podle funkce Potraviny stavební, energetické a ochranné Průměrné složení rostlinné potraviny Rozdělení potravin Průměrné složení živočišné potraviny Procvičení učiva – zařazování potravin do skupin Použité zdroje

Rozdělení potravin Podle původu: - rostlinné - živočišné Podle funkce: - energetické (sytící) - stavební - ochranné

a) Rozdělení potravin podle původu: 1. Rostlinné potraviny

Další příklady rostlinných potravin

2. Živočišné potraviny

Další příklady živočišných potravin

b) Rozdělení potravin podle funkce: 1. Stavební - mají vyšší procento bílkovin ( stavba a obnova buněk, součást enzymů ).

2. Energetické ( = sytící ) - mají vysoký obsah sacharidů ( např 2. Energetické ( = sytící ) - mají vysoký obsah sacharidů ( např. škrob, glukóza, sacharóza…), resp. tuků, které jsou výrazným zdrojem energie pro člověka .

3. Ochranné - obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek, které ovlivňují metabolismus a imunitní systém lidského organismu.

Průměrné složení rostlinné potraviny: - sacharidy – např Průměrné složení rostlinné potraviny: - sacharidy – např. škrob, sacharóza, glukóza, celulóza ( není zdroj energie, pročišťuje střeva – prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku ) - neplnohodnotné bílkoviny - voda - vitamíny - C, PP, beta karoten… - minerální látky – P, Ca, K, Na, Mg, Cl, Fe… - tuky ( olejnaté plodiny, skořápkové ovoce ) - enzymy, organické kyseliny ( např.k.citronová…), barviva atd.

Průměrné složení živočišné potraviny: - plnohodnotné bílkoviny - tuky – obsahují cholesterol ( způsobuje ucpávání cév a tím vznik civilizačních chorob např. vysoký krevní tlak, infarkt, mozková mrtvice atd. ) -vitamíny- A, D, E, B1, B2, B6, B12 (vnitřnosti, droždí ),PP… -minerální látky – P, Ca, Mg, Fe, Na, K, … - voda - sacharidy - enzymy = biokatalyzátory ( metabolismus ) - extraktivní látky ( ovlivňují chuť a vůni )…

Zařaď uvedené potraviny do příslušné skupiny:

Použité zdroje www.google.cz www.wikipedia.cz www.seznam.cz www.nakupsnadno.cz www.ottovaencyklopedie.cz Jana Kolaříková: Potraviny a výživa Učebnice pro SŠ – 1. Díl CH.Ingramová: Světová encyklopedie Všechno o jídle 40, Ing. M. Prchalová Rozdělení potravin