PhDr., PaedDr. Hana Horáková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budování cyklistické infrastruktury v extravilánu
Advertisements

Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Lipno nad Vltavou z pohledu letních turistů
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Dana Hendrychová Anna Vostřelová Univerzita Pardubice
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Holandské vesničky v Čechách: Empirický výzkum moderní rurality
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Jiří Štyrský 11.června 2009 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Současnost a budoucnost.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Analýza potenciálu cestovního ruchu v turistické lokalitě Hranicko
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
LIPNO pocity geografů z letní turistické destinace
Zdvořilá nevšímavost: Vztahy mezi Holanďany a obyvateli obce Stupná
CESTOVNÍ RUCH.
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Integrovaný projekt RENESANCE REGIONU TELČSKO Závěrečná obhajoba předběžné studie proveditelnosti 25. května 2007.
Název prezentace v zápatí1 Environmentální a sociálně- ekonomické aspekty těžby 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 8. března Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska 15. března Kulturní hodnoty, jejich.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_66.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
GRANTY A DOTACE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE VYPSANÉ V ROCE 2009  Cestovní ruch  Kultura a památková péče  Obce a mikroregiony  Sociální oblast  Školství.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
3D REKONSTRUKCE ZANIKLÉ KRAJINY: PŘÍKLAD SÍDLA SKOKY
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Agroturistika a venkovská turistika
Venkovská turistika 2017 Spolupráce SVTA a ATIC.
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Aktuální dotační příležitosti IROP
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
„Sportovní areál U Cementárny“ - II. etapa
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

PhDr., PaedDr. Hana Horáková, Ph.D. Holandské vesničky v Čechách RNDr. Dana Fialová, Ph.D. PhDr., PaedDr. Hana Horáková, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra sociální geografie a regionálního rozvoje, Centrum výzkumu geografie volného času Metropolitní univerzita Praha katedra mezinárodních vztahů a evropských studií GAČR 404/12/1040 „Holandské vesničky v Čechách: nová forma mezinárodního turismu na počátku 21. století“

Východiska: internacionalizace druhého bydlení nárůst zájmu o venkovský cestovní ruch navázání na předchozí výzkum Cíle: současný obsah pojmu „holandské vesničky“ dopady cestovního ruchu na lokalitu a komunitu využití metod sociální geografie a sociální antropologie Stav výzkumu: první terénní šetření pořízení fotodokumentace pozorování v letní sezóně rozhovory s aktéry

Apartmánové domy „Holandské vesničky“ – rekreační lokality Za rekreační areál je označován ucelený soubor objektů, resp. ubytovacích jednotek určených k přechodnému ubytování hostů a vlastníků jednotek, s dalšími zařízeními a plochami sloužícími k rekreaci a jiným potřebám rekreantů. Svou vnitřní organizací a rozsahem poskytovaných služeb se rekreační areál podobá jiným hromadným ubytovacím zařízením. Rekreační vesnice je soubor individuálních objektů, které jsou primárně využívány k rekreačním účelům vlastníků objektů, jejich příbuzných a přátel, přičemž další funkce nebo jejich přeměnu nelze vyloučit. Vnitřní vybavení objektů, jejich způsob využívání a organizace dalších aktivit spojených s provozem a údržbou rekreační vesnice se může lišit i v rámci jedné rekreační lokality. (Nožičková 2010)

Dopady na přírodní a fyzické prostředí poničení krajinného rázu narušení přirozené urbanistické koncepce ztráta génia loci turistická past Ekonomické dopady zvýšení nároků na údržbu okolí a komunikací turistifikace omezení rekreačních poplatků Sociální dopady nárůst turistické funkce sezónní přelidněnost nárůst iritace

Apartmánové domy - dnes Stavební uzávěra v řadě obcí Nedostavěné objekty Antagonismus místních Domy duchů, studené postele Nabídka převyšuje poptávku

Vztah rezidentů k existenci daných objektů Apartmánové domy Holandské vesničky

Modelové lokality: Čistá u Černého Dolu – jeden z prvních rekreačních areálů Stupná u Vidochova, u Nové Paky – rekreační vesnice, roubenky Stárkov, u Teplic nad Metují – rekreační vesnice Proseč v Železných horách – plánovaný projekt Lipno – několik areálů a vesnic

Čistá v Černém Dole, okr. Vrchlabí Villa Park Happy Hill Čistá v Černém Dole, okr. Vrchlabí

http://danafi. rajce. idnes http://danafi.rajce.idnes.cz/Terenni_setreni_Happy_Hill_Cista_u_Cerneho_Dolu_1._5._2012/

Arcadian Parc Stupná Stupná ve Vidochově, okr. Jičín

http://danafi. rajce. idnes http://danafi.rajce.idnes.cz/Terenni_setreni_Arcadia_Park_Stupna_-_Vidochov_1._5._2012/#

Green Valley Park Stárkov, okr. Náchod

Vizualizace projektu „Holandské vesnice“ u Martinického potoka u Proseče, okr. Chrudim

Lipno nad Vltavou, okr. Český Krumlov Landal Marina Lipno Lipno nad Vltavou, okr. Český Krumlov

Slupečná - Lipno Dreams Villapark Resort Lipno http://danafi.rajce.idnes.cz/Terenni_setreni_Lipno_cervenec_2012/

Dosavadní výzkumy Přínos rekreačních lokalit pro obec z pohledu rezidentů v zájmových obcích v roce 2009

Dosavadní výzkumy Vnímání přítomnosti cestovního ruchu a rekreace rezidenty v zájmových obcích v roce 2009

Dosavadní výzkumy Změna postoje rezidentů k rekreačním lokalitám od´jejich výstavby do roku 2009

„Holandské vesničky“ v létě 2011 Řada objektů na prodej Obsazeno max 50 % objektů Obsazené objekty - třetina Češi, Němci, Nizozemci Začínající chátrání objektů

Další postup prací: Seminář v listopadu 2012 – porovnání pozorování z jednotlivých lokalit Terénní šetření a pozorování v zimní sezóně Rozhovory s provozovateli, zástupci dotčených obcí, rekreanty

Děkuji za pozornost GAČR 404/12/1040 „Holandské vesničky danafi@natur.cuni.cz, horakova@mup.cz GAČR 404/12/1040 „Holandské vesničky v Čechách: nová forma mezinárodního turismu na počátku 21. století“