Vzdělávání dětí cizinců v předškolním věku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Diagnostika školní zralosti
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Strukturované učení PROJEKT EU
Diagnostika SPU.
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
PROJEKT NAŠÍ ŠKOLY PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU.
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Komunikace s dětským pacientem
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Zdravá škola.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Komunitní a otevřená škola
Komunikace s rodiči.
Každé povolání si žádá své
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Vývojová dysfázie.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Nutriční poradenství u dětí do 2 let. Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Hodnocení.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Podpora mateřských a základních škol formou šablon
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Škola pro všechny Setkání koordinátorů inkluze ZŠ Jeseník, Fučíkova
Čtení u SP. Čtení artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu artikulace x psaná forma řeči, porozumění čtenému textu základní schopnosti:
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Tisková konference
Sociální čtení.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Vítejte na třetí místní konferenci
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Vývoj dítěte od narození do 6 let
VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S ODLIŠNÝM MATEŘSKÝM JAZYKEM VE FINSKU
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vzdělávání dětí cizinců v předškolním věku Mgr. Blanka Piorecká

Právo na vzdělávání Děti, jejichž rodiče jsou občany členských států EU, mají přístup k předškolnímu vzdělávání za stejných podmínek jako děti české, u občanů ze třetích zemí (tj. nečlenských v EU) musí rodiče nejdéle v den nástupu dítěte do MŠ prokázat legálnost pobytu na území ČR. děti azylantů, děti osob požívajících doplňkové ochrany, žadatelů o udělení mezinárodní ochrany nebo osob požívajících dočasné ochrany = děti se sociálním znevýhodněním = asistent pedagoga

Význam předškolní přípravy První setkání s českým prostředím Zvýšená šance školní úspěšnosti Kooperace s vrstevníky

Před příchoděm dítěte do MŠ ŠVP - odpovídá na potřeby všech dětí a jejich rodin? Je nestranný a férový? Víte, jak zabezpečit dítě, když vám nerozumí? Máte vytvořenou strategii vzdělávání dětí s odlišným mateřským jazykem? Jste opravdu bez předsudků? Víte, kam se obrátit o podporu či odbornou radu při vzdělávání dětí s OMJ? www. inkluzivniskola.cz

Kdo je dítě cizinec? S čím přichází? Příchod dítěte do nového společenství jako je mateřská škola, je jako kdybychom se my ocitli mezi neslyšícími nebo v cizojazyčně mluvící zemi ! Stejné jako české dítě nebo odlišné? Jiné kulturní a sociální zázemí Nerozumí, neorientuje se Musí být neustále ve střehu (slova,reakce,gesta, chování a jednání, vnímání mimiky, domýšlení si,…) Chce si hrát (učit se) Chce kamarády a pomoc Rodiče = partneři? Bylo by velmi milé, kdybychom alespoň na malý zlomek specifik brali zřetel, když víme, jakou důvěru v nás naše vstřícné kroky vzbudí u rodičů a dětí samotných.

Základní principy komunikace (s rodiči i dětmi) Užívat co nejjednodušší věty a slova, slovní spojení Mluvit pomalu, ale plynule, jasně a konkrétně (Ne - slabikovat a křičet, používat infinitivy) Vyvarovat se zdrobnělin, složitého stupňování, složitých souvětí a výrazů Používat gesta, vnímat mimoslovní komunikaci a umět dávat informace i řečí těla Kontrolovat zda nám rozumí, nespokojit se s pouhým kývnutím hlavy

Motivace Motivovat rodiče i děti tak, aby věděli, že se dá jazyková bariéra překonat a že problém se dá řešit Dát jim najevo svůj zájem (výzva pro nás, profesní růst) Zjistit motivaci a možnosti rodičů pomáhat dětem v domácí případě

Spolupráce s rodiči Nechte přeložit do rodného jazyka cizinců základní a provozní informace školky Předejte písemně a srozumitelně informace o platbách a výši stravného. Udělejte si speciální setkání s rodiči cizinci, pokud nemluví česky, je vhodný tlumočník. Vyměňte si kontakt na prostředníka, pokud je problém v jazykové bariéře. Zajistěte si efektivní komunikaci s rodiči - tlumočník (prostředník) nebo přes internet / SMS. Podporujte partnerství i s rodiči cizinci, buďte s nimi v kontaktu, informujte je o rozvoji jejich dětí (deníky, obrázky,…). Vytvořte přátelský a vřelý vztah s rodiči z minoritních skupin, založený na důvěře a respektu – vzájemné obohacení. Respektujte náboženská a kulturní specifika (např. jídelní tabu, odlišné oblékání, šperky, talismany). Pozvěte je na návštěvu – informace o chodu ve školce

Osvojování českého jazyka, jak? Postupně stejně jako my, když se učíme od dětství mluvit stejně jako my, když se učíme cizí jazyk Co z toho plyne pro výuku? čas na osvojení češtiny, jsme trpěliví prezentujeme jazykové prostředky v kontextu situací, vět a frází nechceme od cizince hned ucelenou znalost jazyka a celého jeho systému nepředpokládáme u cizince jazykový cit pro češtinu jako u rodilých mluvčích Čeština se pro dítě nestává mateřským jazykem, ale druhým!

Osvojování českého jazyka, kde začít? Zkušenost dítěte Obecné dovednosti a znalosti Např. 5ti leté dítě zvládá: z kostek staví schody, stříhá, chápe pojmy jako stejný tvar, velikost, utřídí předměty na základě dvou kritérii, např. podle barvy a tvaru, z různých předmětů vybere ty, které mají jeden společný rys (lodě, zvířata,…), chápe pojmy jako nejmenší, nejkratší, vyrovná předměty od nejmenšího po největší, označí předměty, které jsou první v řadě, poslední…, umí počítat do dvaceti, rozumí vztahu mezi časem, má samozřejmě nespočet otázek, je zvídavé, slovní zásoba činí zhruba 1500 a více slov. Dokáže převyprávět příběh v knize, pozná barvy,…

Na čem stavět? DÍLČÍ OBLASTI MOTORIKA – jemná motorika, grafomotorika SLUCHOVÉ VNÍMÁNÍ (diferenciace, paměť, analýza, syntéza, vnímání a reprodukce rytmu, melodie řeči) ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ POČETNÍ PŘEDSTAVY PRAVOLEVÁ A PROSTOROVÁ ORIENTACE, ORIENTACE V ČASE ŘEČ, MYŠLENÍ, PAMĚŤ

Zásady Začít pomalu Od jednoduchého ke složitému Střídání činností Vizualizace (obrázky,piktogramy), gesta, mimika Povzbuzení a pochvala Idividuální přístup střídat se skupinovou činností Plán práce, vedení záznamů Pasivní nad aktivní složkou řeči = nenutit mluvit, komentovat

Globální čtení POSTUP při procvičování: stejné na stejné obrázek s popisem → chápe, že mezi předmětem a jeho označením je vztah 1 obrázek + 1 slovo více obrázků + 1 slovo → chápe, že modré, žluté,… tričko je pořád tričko

Skupinová aktivita ÚKOL: Vymyslet výukový blok se zapojením co nejvíce dílčích oblastí: MOTORIKA SLUCHOVÉ VNÍMÁNÍ reprodukce rytmu ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ POČETNÍ PŘEDSTAVY PRAVOLEVÁ A PROSTOROVÁ ORIENTACE, ORIENTACE V ČASE ŘEČ, MYŠLENÍ, PAMĚŤ

DĚKUJI ZA POZORNOST