Příklady zahraničních programů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA Program podpory při změně povolání (podněty k diskusi) Roman Vašek.
Tato prezentace byla vytvořena
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Současný systém podpory
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Analýza Centra ProEquality
HANDI JOBS, občanské sdružení
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Finanční možností svépomocných skupin
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA 20 let jednání o nastavení sociálního programu pro tanečníky Zdeněk Prokeš.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
ADAPTA Vzděláváním k vyšší adaptabilitě zaměstnanců ohrožených restrukturalizací v Libereckém kraji CZ.1.04/1.2.05/ MUSÍTE DÁT VÝPOVĚĎ – POMŮŽEME.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Situace tanečníků v České republice (průzkum 2011)
TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA NIZOZEMSKÝ PŘEŠKOLOVACÍ PROGRAM NATAŠA NOVOTNÁ.
Zkouška představení Salto nel vuoto, choreografie Paco Decina, foto: Dragan Dragin Zpracovala Marie Kinsky, Konference TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Zjevná spotřeba oceli. Vývoj hlavních odběratelských oborů.
EURES – vaše práce v Evropě
Zkouška představení Salto nel vuoto, choreografie Paco Decina, foto: Dragan Dragin Spracovala Marie Kinsky,
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
TANEČNÍ KONZERVATOŘE – situace a okruhy témat
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
DRUHÁ KARIÉRA SCÉNICKÝCH UMĚLCŮ Nadační fond pro taneční kariéru.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Kariérové poradenství a podnikavost
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Příklady zahraničních programů Roman Vašek 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Zdroje POLÁČEK, Richard – SCHNEIDER, Tara. Dancers’ career transition : a EuroFIA handbook. 2011. BAUMOL, William J. – JEFFRI, Joan – THROSBY, David. Making changes : facilitating the transition of dancers to post-performance careers [online]. New York : The aDvANCE, 2004. DÜMCKE, Cornelia. TRANSITION Zentrum Tanz in Deutschland (TZTD). Berlin 2009. Webové stránky některých evropských programů transition 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Programy transition Transition = proces přechodu / změny stavu Programy transition pro tanečníky (umělce) = komplexní podpora při změně povolání (rekvalifikace, pomoc s pracovním uplatněním, finanční pomoc…) První programy v 70. a 80. letech 20. století (Nizozemsko, Velká Británie, USA, Kanada) V roce 1993 v Lausanne založena International Organization for Transition of Professional Dancers Vývoj: programy transition nahrazují jiné sociální programy (předčasné důchody apod.) Často chápáno jako společný zájem zaměstnanců, zaměstnavatelů a státu 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Programy transition Různá působnost programů Celostátní / regionální / v jednotlivých souborech S ohledem na zaměstnanecký status (jen zaměstnanci / zaměstnanci + OSVČ) tanečníci baletu / + současného tance / + ostatní Zpravidla dvě úrovně podpory pro profesionální tanečníky Není třeba odvádět pravidelné příspěvky, někdy je nutné být členem příslušné organizace je poskytován základní servis: poradenství, přístup na základní workshopy Je třeba po danou dobu odvádět příspěvky (někdy tanečník, někdy zaměstnavatel, někdy oba), dosáhnout určitého věku, být členem organizace rozsáhlejší servis, finanční podpora 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Programy transition – podmínky pro vstup a plné využití programu Tanečník je profesionál (obvykle: tancem se živí) Jako tanečník pracuje po určitou minimální dobu (alespoň 5 let, ale většinou déle) Pokud je tanečník cizincem, musí zároveň splnit podmínku, že určitou dobu pracuje v zemi, kde bude program transition využívat (alespoň 2 roky, obvykle kolem 50 % z celkové minimální délky taneční praxe) Tanečník odvádí nebo jsou za něj odváděny (zaměstnavatelem) pravidelné příspěvky Může být podmínkou dosažení určitého věku Může být podmínkou členství v určité organizaci 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Programy transition – rozsah služeb Základní služby Identifikace silných stránek a vytvoření konkrétního plánu Přístup na specializované workshopy a kurzy Mentoring Podpora při rekvalifikaci Zaplacení kurzovného Krytí nákladů spojených s rekvalifikací (úhrada učebních pomůcek, cestovného) Finanční kompenzace ztráty příjmu v době rekvalifikace Podpora při založení vlastního podniku Na základě předložení a schválení kompletního podnikatelského plánu, někdy s požadavkem kvalifikace pro podnikání Příspěvek na vybavení, administrativu apod. 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Programy transition – financování Nejvýznamnější roli má stát, event. místní či krajské samosprávy Často pravidelné příspěvky zaměstnavatelů Méně často pravidelné příspěvky tanečníků (zaměstnanců) Fundraising, např. pořádání benefičních představení Dále např.: peníze z nadací, příjmy z loterií 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Belgie – pilotní program „Co dál“ Program zahájený v roce 2010 Služby Stanovení silných stránek a vytvoření akčního plánu Zahrnuje několik setkání v průběhu týdnů až měsíců Vstupní kritéria a omezení Tanečník musí mít nejméně roční praxi v oboru Taneční nesmí být déle jak rok nezaměstnaný Financování Příspěvky zaměstnavatelů za každého tanečníka Financování vlámskou vládou 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Norsko – program souboru Carte Blanche Na národní úrovni není žádný specializovaný program Služby Tanečník adaptující se na nové pracovní uplatnění dostává přechodný plat ve výši 75 % (max. na tři roky) Každý rok práce pro Carte Blanche opravňuje tanečníka ke třem měsícům přechodného platu Vstupní kritéria a omezení Tanečník musí pracovat pro Carte Blanche nejméně tři roky Do programu transition musí vstoupit mezi 35 a 41 lety Financování Přímo souborem Carte Blanche (financován 70 % státem, 15 % krajem a 15 % městem Bergen) 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Švédsko – Centrum profesního rozvoje Program předložen v roce 2010 Služby Poradenství, konzultace, semináře Koučink – individuální rozhovory s kariérovými poradci Podpora vzdělávání (úhrada nákladů spojených se studiem) Financování zahájení vlastního podnikání (po předložení a schválení podnikatelského plánu, doložení praxe nebo kvalifikace pro podnikání) Doplněk příjmu (finanční podpora po dobu přípravy na nové pracovní uplatnění) 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Švédsko – Centrum profesního rozvoje Vstupní kritéria a omezení Určeno všem profesionálním tanečníkům (ve státních, soukromých a nezávislých souborech) Profesionální tanečník = absolvoval taneční školu a je v angažmá (případně je jako tanečník zaměstnán alespoň 12 měsíců); Dansalliansen – organizace, která funguje jako zaměstnavatel pro tanečníky na volné noze Tanečník musí být min. 8 let profesionálně aktivní (v případě zranění po předložení zdravotní dokumentace i méně) Financování Financování státem (podpora cca 20–30 tanečníků ročně = cca 5,6 milionů Kč + další náklady) 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Švýcarsko – Asociace pro změnu povolání profesionálních tanečníků Pouze pro frankofonní část Švýcarska Služby Individuální poradenství, koučink, mentoring, semináře Posouzení dovedností za pomoci psychologa a poradce pro otázky profesního zaměření Granty – buď na rekvalifikaci (a veškeré náklady s ní spojené) nebo na kompenzaci ztráty příjmu v průběhu rekvalifikace Kurz „Úvod do profesního života“ – zaměřen na začínající tanečníky, seznamuje s problematikou změny povolání Rozsah služeb podle splnění podmínek Některé služby po splnění podmínek zdarma nebo za zvýhodněnou cenu, při nesplnění komerční cena 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Švýcarsko – Asociace pro změnu povolání profesionálních tanečníků Vstupní kritéria a omezení Tanečník musí dosáhnout 30 let a nepřestal tančit před více než rokem Je občanem Švýcarska nebo žije ve Švýcarsku min. 5 let Profesionální kariéra trvá alespoň 10 let, z toho min. 5 let je realizována ve frankofonní části Švýcarska Tanečník je členem Asociace a odvádí roční příspěvek cca 600 Kč Financování Členské příspěvky, veřejné a soukromé subjekty, městské rady, loterie, nadace, profesionální taneční organizace 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Velká Británie – Dancer’s Career Development (Profesní rozvoj tanečníků) Funguje už od roku 1974 Služby Psychologická podpora, předávání kontaktů, zprostředkování mentoringu, semináře Koučink – pomoc s volbou povolání Granty na rekvalifikaci (úhrada kurzovného, proplacení vybavení, cestovného aj.) Granty na nové podnikání (příspěvek na vybavení podniku; podmínkou předložení kompletního podnikatelského plánu) Základní služby (psycholog, mentor) poskytovány zdarma, granty po splnění podmínek 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Velká Británie – Dancer’s Career Development (Profesní rozvoj tanečníků) Vstupní kritéria a omezení (pro rozšířené služby) Tanečník zaměstnaný v souborech musí „odtančit“ min. 8 let, z toho min. 5 let ve Velké Británii (min. 5 let musí být odváděny příspěvky) Nezávislý tanečník musí výt vedle toho během posledních tří let zaměstnán vždy alespoň 4 měsíce v roce O granty lze žádat též pokud kariéra musela být ukončena z důvodu zranění nebo nemoci Financování Soubory přispívají do programu ve výši 5 % platu tanečníka Další příjmy z darů, loterií, fundraisingové činnosti aj. 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

USA – Career Transition for Dancers Funguje od roku 1985 Služby Bezplatné poradenství, semináře k novému uplatnění Finanční příspěvky na rekvalifikaci nebo založení podniku Vstupní kritéria a omezení Tanečník musí „odtančit“ min. 7 let, z toho min. 100 týdnů v USA Roční příjem tanečníka musí během započtených let dosáhnout minimální stanovené výše Financování Dary, benefiční akce aj. 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Kanada – Dancers Transition Resource Centre Funguje od roku 1985 Služby Poradenství, stipendia na jazykové a počítačové kurzy, získání řidičského průkazu, přípravné kurzy na VŠ – během taneční kariéry i po ní (vše do cca 26 000 Kč) Stipendia na další vzdělávání během aktivní taneční kariéry (cca 70 000–130 000 Kč) Příspěvek na celkovou rekvalifikaci (až cca 300 000 Kč) Provozování zdravotního centra 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Kanada – Dancers Transition Resource Centre Vstupní kritéria a omezení Tanečník musí „odtančit“ min. 6 let, z toho min. 4 roky v Kanadě Tanečníci na volné noze musí pracovat min. 36 měsíců za 6 let Tanečníkovi musí být min. 28 let Tanečník odvádí do fondu 1 % ze své hrubé mzdy, minimálně však cca 1300 Kč ročně (platí pro nezávislé tanečníky ) Financování Vstupní impuls v roce 1985: dotace ministerstev sociálních věcí a komunikací v celkové výši cca 13,5 mil. Kč Od konce 90. let roční státní dotace cca 9,5 mil. Kč Pravidelné příspěvky tanečníků 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA

Děkuji za pozornost Kontakt: roman.vasek@divadlo.cz 13. 6. 2012 TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA