Transgenerační pohled na nemoc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidé pro manželství nevhodní
Advertisements

Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
SPOLUPRÁCE S RODINOU VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ. JDE O ZPŮSOB, JAKÝM NA PROBLÉM NAHLÍŽÍME Krom jiných základních funkcí má být rodina hlavním zdrojem naplňování.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Rodina 6. ročník.
-Dalším hr ů zostrašným místem je práv ě „uli č ka smrti“ -Pro č zrovna „uli č ka smrti“? -Šlo o to, ž e z podzemní místnosti vyšla nap ř. č ty řč.
Interrupce jako trauma
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Sexuální poruchy Olga Bürgerová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
Digitální učební materiál
Děti a rodiče před televizí
Hlavní postavou je zde Veronika Millerová, která si říká Ronnie. Její rodiče se rozvedou a otec se přestěhuje z New Yorku do malého městečka na pláži.
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
(Presenium) Jiří Vítovec
Seminář Trauma.
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Paní Radka Životní p ř íb ě h. Fakta  Narozena 1959 (49 let)  Vystudovaná inženýrka, tak se i živí  Žije na chat ě  Má dobrou finanční situaci  V.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Definice a typologie dysfunkčních rodin Klasifikace rizikových faktorů ohrožujících stabilitu rodiny U3V Mgr. Michaela Vaško.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Krize v rodině U3V Mgr. Michaela Vaško.
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Pohled rodinného terapeuta na poruchy příjmu potravy říjen 2012 PhDr. Blanka Pöslová Ambulance klinické psychologie, rodinná terapie PARDUBICE
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Výchova k občanství TEMA: VZTAHY V RODINĚ ČÍSLO.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Rodina, náhradní rodinná péče
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Rodina, příbuzenství.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální práce s rodinou 4
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Mgr. Sylvie Stretti Mgr. Andrea Nondková
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Psychologie dospělých
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_07_ Rodina Téma: Rodina
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Transgenerační pohled na nemoc Ludmila Trapková, Praha Vladislav Chvála, Liberec Transgenerační pohled na nemoc

Předpoklady Dítě potřebuje ke svému růstu a vývoji ochranu před nadměrně poškozujícími traumaty K tomu slouží organizmus rodiny, uzavřený a vyvíjející se sociální prostor, chránící dítě podobně jako děloha plod (Trapková&Chvála: Rodinná terapie psychosomatických poruch, Portál, 2004)

Předpoklady Zasáhne-li trauma rodící se rodičovské funkce, přenáší se na novou generaci V další generaci může být zesilováno nebo zeslabováno Symptomy nemoci mohou být projevem spontánních pokusů rodinného systému, jak se takového transgeneračního dluhu zbavit

Význam symptomů v příběhu rodu ukrytý v rodinném nevědomí Symptomy, které vývoj brzdí, či zastavují Symptomy, které jsou projevem vývojových těžkostí a je třeba je vydržet nebo dokonce vyvolat a rodinu podporovat Těžká rodinná traumata (shoa, vyhnání ze země otců, válečné ztráty) jsou jen extrémním případem mnoha méně nápadných tragedií, s jejichž důsledky se také potýkají další generace (např.rozvod, nevěra)

Separace dospívajících z rodiny Klíčové období, ve kterém má celý rodinný systém tendenci stagnovat, pokud byly v minulosti rodičovské funkce narušeny Na stagnaci upozorňují příznaky somatické, psychické i sociální u kteréhokoli člena rodiny

Kasuistika jako příklad FMM MMM Y Ukvapený rozvod po nevěře otce v 8 letech dcery, „udržují“ trauma stále živé X Matka syna odložila V 15 letech syna zemřel otec na IM FF MF FM MM X Matka: autohavárie, pak alkohol Y X V 15 letech syna odjel otec do zahraničí F M ??? Y ??? Matka: „udržuje“ živé trauma z nevěry M X V 15 letech syna otec žádá RT pro svou sexuální dysfunkci, hrozí rozvod

FMM MMM X FF MF FM MM X X F M ??? Y ???

Původní rodina F Původní rodina M F P P M Smrt otce po suic. matky 7 let MM 17 let F MF P P FF FM M Smrt otce po suic. matky Deprese F M Syn, 22 let

Původní rodina Klárky máma táta Klárka

Odchod otce-ohrožení dítěte táta Nová tátova máma Klárka

Nová rodina otce-další znejistění táta nová tátova máma Klárka bráška

Nové partnerství matky táta nová tátova nový matčin máma bráška Klárka

Těhotenství matky +diabetes Klárky táta Nová tátova Nový partner máma Klárka bráška Diabetes

Stěhování a porod táta máma ? Klárka Diabetes Nová Nový tátova partner bráška Diabetes