Procesory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Czech Technical University in Prague Faculty of Transportation Sciences Department of Control and Telematics Skládaní PC Ing. Roman Piekník.
Procesory Filip Skulník.
Kvalitní počítačová skříň známého výrobce Cooler Master Elite 331 za výbornou cenu. Moderní design s průhlednou bočnicí. Bezšroubkový systém uchycení.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
PROCESORY Základní přehled.
Procesor (CPU – Central Processing Unit)
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vývoj architektury procesoru
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_14.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.
Procesory. Procesor Slovo pocházející z Latiny. Obecné označení jakéhokoliv zařízení schopného provádět operace s daty. Někdy je název používán jako synonymum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Procesory Procesory jsou ústřední výkonou jednotkou počítače a Na jejich základě počítač vykonává program. Každý procesor má svůj vlastní jazyk neboli.
Procesory.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Ozdincová, Krížová. Učebna původně:
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Procesory Obsah Obsah 1)Procesor 2)Obsah 3)K čemu nám je procesor 4)Máme různé výrobce 5)Jsou levné i drahé 6-9)Typy procesorů 10)Chladič.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Procesory Něco o procesorech a jejich připojení Lukáš Mládek.
Začátky mikroprocesorů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware 2.
Hardware osobních počítačů
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
 EUROCASE MiddleTower 550 černo-stříbrná Fortron 450W  Parametry a specifikace:  Formát desky: ATX (30,5 x 24,5cm), Micro ATX Rozšiřující sloty: 4x.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
U l t r a S p a r c T 1. 2 Program prezentace ₪ Zařazení procesoru ₪ Technická data ₪ Aplikace ₪ Shrnutí.
Základní hardware počítače
Procesory.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Procesory Filip Vepřek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Procesory Filip Vepřek.
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Hardware číslicové techniky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Vnútro osobného počítača
Intel Pentium (1) 32-bitová vnitřní architektura s 64-bitovou datovou sběrnicí Superskalární procesor: obsahuje více než jednu (dvě) frontu pro zřetěze-né.
Transkript prezentace:

Procesory

Co je to Procesor a jakou funkci plní? Procesor je bezesporu nejvýkonější komponent v počítači. Na to jak je malý plní velice důležitou funkci. Tato jednotka zpracovává všechny matematické operace, data, požadavky, úkoly, provádí všelijaké matematické výpočty a tak dále. . . Na výkonu procesoru závisí zejména frekvence. Udává se v Hz (hertz), MHz (mega hertz), či GHz (giga hertz). Pro představu 3GHz je 3 000 000 000 Hz. Procesor má i svojí vyrovnávací paměť(Cache). Je to paměť o velikosti do 2MB, kterou procesor používá k meziuložení dat se kterými právě pracuje. Jeho práce se tím velice urychluje. Přeními výrobci procesorů jsou firmy AMD a INTEL. Procesory vyrábí a zejména vyrábělo více firem, ale od těch se dnes běžně procesor koupit nedá. Dříve ale byli stejné a pasovaly do stejné pratice. Dnes má každá firma pro skoro pro každý procesor svojí patici. Firma AMD je známá především svými procesory AMD Duron, AMD Athlon, AMD Sempron a AMD Athlon 64, AMD Opteron. Od firmy INTEL mužeme koupit procesory: INTEL Celeron, Pentium 4, Pentium 4-(64 bitové) a dříve Pentium I,II,III. "Procesor má i svojí vyrovnávací paměť(Cache). Je to paměť o velikosti do 2MB, kterou procesor používá k meziuložení dat se kterými právě pracuje"

Procesor, někdy zvaný zkráceně CPU (Central Processing Unit), je jedna z nejdůležitějších součástek počítače, hardware. Jeho funkcí je řízení běhu programů a zpracování jejich instrukcí. Tím řídí celý systém. Nejdůležitějším parametrem, který určuje výkon procesoru, je taktovací frekvence. Ta se dnes udává především v GHz (giga-hertz). Nejznámější společnosti vyrábějící procesory a ovládající 99% trhu jsou Intel a AMD (Advanced Micro Devices). Tito výrobci nabízí především procesory o frekvenci (kmitočtu) 1,6 až 3,5GHz. Na trhu však naleznete i méně výkonné procesory o nižších frekvencích, které se mohou pohybovat pod 1GHz, čili ve stovkách MHz (mega-hertz). Jenom pro informaci, 1GHz je roven 1024MHz. Druhým a v dnešní době již dost důležitým parametrem je takzvaná L2 cache nebo-li vyrovnávací paměť druhé úrovně. Co to vlastně je? Vyrovnávací paměť je jakýsi most mezi rychlým procesorem a pomalejší pamětí počítače. Obecně platí, stejně jako u frekvence, že čím více, tím lépe. L2 cache má dnes velikosti od 256KB až po 8MB. Docela velká paměť je již od jednoho megabajtu.

Intel Core 2 Q6600 BOX procesor, socket 775, frekvence jádra 2.4GHz, frekvence sběrnice 1066MHz, cache 2x4096kB, quad core, jádro Kentsfield, Virtualization Technology, Enhanced Intel Speedstep, EM64 Technology, Execute Disable Bit, boxovaný s chladičem Procesor Intel® Core™2 Quad, postavený na nové mikroarchitektuře Intel® Core™, přináší v jediném pouzdru čtyři kompletní výpočetní jednotky, a díky tomu i bezkonkurenční výkon a rychlost odezvy ve vícevláknovém a multitaskingovém prostředí moderních firem a domácností. Rostoucí sada vícevláknových multimediálních aplikací, včetně tvorby digitálního obsahu, pracuje rychlostí blesku a uživatelé mají práci rychleji hotovou. Hry jsou rázem vizuálně zajímavější a realističtější, protože výpočty související s umělou inteligencí (AI), pohyby a renderováním povrchů se rozdělí mezi čtyři kompletní výpočetní jádra a zpracují se paralelně.

Typ jádra Kentsfield Frekvence jádra 2.4 GHz Frekvence sběrnice 1066 MHz Patice socket 775 L2 cache 2x 4096 kB Technologie výroby 65 nm Quad Core ano Virtualization technologie EIS technologie EM64 technologie Execute Disable Bit (XD) Chladič

AMD Athlon 64 X2 6400+ Black Edition BOX procesor, socket AM2, frekvence jádra 3.2GHz, frekvence HyperTransport sběrnice 2000MHz, cache 2x1024kB, dual core, jádro Windsor, boxovaný bez chladiče Typ jádra Windsor Frekvence jádra 3.2 GHz Frekvence sběrnice HyperTransport 2000 MHz Patice AM2 L1 cache 2x 128 kB L2 cache 2x 1024 kB Technologie výroby 90 nm Dual Core ano Spotřeba energie 125 W Chladič ne

Vytvořila : Adéla Havlíková Použité internetové stránky : www.alfacomp.cz www.pcsnadnoarychle.ic.cz