Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procesory Filip Vepřek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procesory Filip Vepřek."— Transkript prezentace:

1 Procesory Filip Vepřek

2 Osnova Úvod Složení Informace Druhy procesorů Nejstarší procesor
Zdroje

3 Složení Miliony malých dělníků
Pro pochopení toho, jak vůbec uvnitř pracuje procesor, je třeba nejdříve vědět, z čeho je vlastně vyroben. CPU se skládá z milionů maličkých tranzistorů, nanesených fotografickou cestou na křemíkový plátek o velikosti nehtu na malíčku. Ono ani slovo nanesených není příliš přesné, neboť právě v křemíkové destičce jsou polovodičové přechody vlastně vytvořeny. Tyto maličké tranzistory umějí jediné nastavit se do polohy nuly či jedničky tedy "zapnuto" a "vypnuto", nebo chcete-li "otevřeno", "zavřeno". Řada z nich je určena k prostému ukládání hodnot, skupinky tisíců a tisíců tranzistorů zajišťují provádění matematických operací, další tisíce realizují logické rozhodování atd. Celkem bývá v procesoru až několik desítek milionů tranzistorů. I když počítání tranzistorů a srovnávání procesorů podle jejich množství je také velmi ošemetnou záležitostí. Mnoho polovodičových přechodů je v procesoru stejně spotřebováno k tomu, aby sloužilo jako vyrovnávací paměť (cache) pro rychlejší zpracovávání dat přicházejících z paměti, a ve skutečnosti nemá žádnou "aktivní" funkci.

4 Informace Procesor- CPU (Central Processing Unit)
Velikost takového procesoru odpovídala obvykle jedné velké skříni. Nejprve byly procesory stavěny z procesorových řezů je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program (procesor byl pak složen z několika desítek jednodušších integrovaných obvodů)

5 Druhy procesorů Intel AMD
Firma Intel rovněž vyvinula mobilní platformu s názvem Centrino určenou pro notebooky. Tato platforma (zahrnující procesor Pentium M, čipovou sadu a Wi-Fi adaptér) byla navržena k tomu, aby co nejúsporněji využívala elektrickou energii notebooku. Tato přednost je velice užitečná a platforma Centrino se tak velice rychle rozšířila a stala oblíbenou Advanced Micro Devices (zkráceně AMD) je americká hardwarová společnost založená 1. května 1969 v Sunnyvale (Kalifornie) s působením na celosvětovém trhu. Soustřeďuje se na vývoj procesorů, APU, GPU a čipsetů. CPU hlavně x86 kompatibilní, čipsety pro příslušné CPU a GPU kompatibilní DirectX, OpenGL, OpenGL ES a OpenCL. Vlastní 8,6% podílu firmy Spansion, výrobce flash pamětí. Hodnota firmy v roce 2010 byla 6,49 miliardy USD.

6 Nejstarší procesor ntel 4004 je 4-bitový mikroprocesor, který byl uveden na trh 15. listopadu 1971 firmou Intel. Byl prvním obchodně úspěšným mikroprocesorem. Intel 4004 vznikl v rámci plnění zakázky na výrobu původně 12 čipů pro japonského výrobce kalkulátorů Busicom. Tvůrci jeho návrhu od roku 1969 ze strany Intelu byli Stan Mazor, Ted Hoff (myšlenka integrovat funkce dvanácti obvodů do jednoho) a Federico Faggin a z japonské firmy Masatoshi Shima.

7 Nejdražší a nejvýkonější procesor
Xeon E v4 Společnost Intel představila svůj zatím nejvýkonnější serverový procesor Xeon E v4, který nabídne 24 jader a 60MB cache a dokáže pracovat o taktu až 3,4 GHz. Intel uvádí, že v jeho portfoliu nenajdete rychlejší čip. Tomu odpovídá i cena, která činí dolarů. Intel nenabízí nic rychlejšího a také nic dražšího. Cena nového procesoru výrazně překonává i model Xeon Phi 7290F pro superpočítače. Ten stojí „jen“ dolarů. Xeon E v4 je postavený na architektuře Broadwell a je určený k nasazení v kriticky důležitých serverech v datacentrech finančních nebo retailových společností, které si nemohou dovolit selhání své IT infrastruktury.

8 zdroje


Stáhnout ppt "Procesory Filip Vepřek."

Podobné prezentace


Reklamy Google