Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba kvasného lihu a destilátů
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_32_INOVACE_10_GAS_554_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Koření.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_424 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PIVO A NÁPOJE NA BÁZI PIVA
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Nápoje (Révová) vína 1.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Druhy destilátů Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 93

Druhy destilátů

Destiláty Jsou pálenky vyrobené zkvašením vhodné suroviny s následnou destilací a rektifikací. Druhy destilátů: Destiláty z ovoce, Obilné destiláty, Vinné destiláty, Destiláty z ostatních surovin. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Various_Bottles_of_Slivovitz.jpg

Obilné destiláty Základem pro výrobu obilných destilátů jsou obiloviny a z nich připravená zápara, poté následovná destilace a rektifikace. Obiloviny obsahují 50 – 65% škrobu, který se převádí fermentací na zkvasitelné cukry. Výhodou obilovin oproti ovoci je možnost jejich skladování a celoroční zpracování. K výrobě obilných destilátů se nejčastěji používá: Žito (Starorežná, Whisky), Ječný slad (sladová whisky), Ječmen, pšenice, oves, kukuřice (Bourbon whisky), Rýže (Arak).

Druhy obilných destilátů Vodka Ve světě nejrozšířenější lihovina vyráběná studenou cestou. Původem pochází z Ruska. Výchozí surovinou je obilná nebo obilno-bramborová zápara. Na Sibiři se často používá i březové listí. Zápara se 2 - 3x rektif1kuje a čistý destilát se filtruje přes aktivní uhlí. Vodou se potom ředí na požadovanou stupňovitost. V Polsku je hodně rozšířena Zubrovka, což je druh vodky, ve které se nechá vyluhovat tráva Tomka vonná (Anthoxanthum odoratum). Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Absolut_vodka.jpg; Autor: Henrik Abelsson Abelsson

Druhy obilných destilátů Arak Tento destilát je rozšířen zejména v tropických oblastech světa. Vyrábí se z různých surovin, nejčastěji rýže, baggasy, ale také ze zkvašené kokosové šťávy nebo z palmového vína (zkvašená šťáva, kterou vylučuje květenství kokosové palmy). V Indii jsou typické araky, kde je principem přípravy zápary naklíčení rýže, následně působení vyšší teploty a míchání s palmovým vínem. Nejvíce se však arak vyrábí v jihovýchodní Asii, kde se ke zcukření rýže. Arak se vyrábí třístupňovou destilací na obsah alkoholu 70 % a následně se ředí vodou na požadovanou koncentraci. Specifickým názvem arak bývá v místě výroby označován i destilát z datlí nebo fíků (Afrika, Asie).

Vinné destiláty Destilací vína se získává vinný destilát. Ten se nechává zrát v dubových sudech. Pokud zde zraje po dobu nejméně jednoho roku, označuje se zpravidla jako vínovice. Vínovice se někdy uměle staří a pro zlepšení chuti se přidávají bonifikátory (např. macerát z hrozinek, fíků, ořechů, mandlí apod.). Při době zrání minimálně 4 roky hovoříme o brandy. Zdroj obrázku: http://www.zufanek.cz/cs/produkty/vinovica-z-duboveho-sudu

Vinné destiláty Brandy Je anglický název pro všechny destiláty vypálené z hroznového vína mimo oblast Cognag – Jarnac ve Francii. Destilát obsahuje 65 – 70% alkoholu se nechává zrát v dubových sudech, kde získává své aroma. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Calva_perejules.jpg; Author: Henrik Mattsson

Vinné destiláty Cognag - Koňak Jako koňak se smí označovat pouze vinný destilát získaný z vybraných odrůd révy vinné v oblasti města Cognac ve Francii, které leží asi 100 km jihozápadně od Bordeaux. Princip výroby spočívá v tom, že se odstavuje část lutru získaného první destilací, dále potom část 2x předestilovaného vína (obsah ethanolu cca 50 %) a zbytek se destiluje ještě jednou na cca 70 % obsahu ethanolu. Všechny tři frakce se spolu míchají a případně zředí dešťovou vodou. Následuje dlouhá doba zrání v dubových sudech. Koňaky se označují podle doby zrání.

Vinné destiláty Značení koňaku: Zdroj obrázku: vlastní.

Vinné destiláty Metaxa Jedná se o řecký národní nápoj. Je to destilované extraktivní víno, které se vyrábí z pozdní sklizně z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botlytis cinerea. Destilát zraje dlouhou dobu v dubových sudech. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:METAXA_5_Stars.JPG; Autor: Tolisr

Vinné destiláty Stará Myslivecká Tradiční česká lihovina. Vyrábí se z vinného destilátu, který se ochucuje výluhem z vlašských ořechů, pražených švestek a hrozinek, často s přídavkem likérového vína. Zdroj obrázku: http://www.alkoholpohotovost.cz/palenky-absinth/50-stara-myslivecka-05l-.html

Destiláty z ostatních surovin Ostatními surovinami pro výrobu destilátů mohou být: Třtinová melasa (je základem pro výrobu pravých rumů), Jalovičinky – bobule jalovce, které se používají při výrobě borovičky, ginu, Agáve (pro výrobu mescal a tequil), Ostatní suroviny – exotické batáty, koření, apod. Zdroj obrázku: http://www.cilichili.cz/clanky/duel-borovicka-x-borovicka-150.html

Destiláty z ostatních surovin Rum Pravý rum se získává nejčastěji kvašením třtinové šťávy, někdy s baggasou. Doba kvašení je krátká (5 - 6 dní) a teplota by neměla překročit 38° C (kvůli možnému rozvoji máselných bakterií). Po opakované destilaci se získává bezbarvý rum, který má drsnou chuť. Ta se zjemňuje zráním v sudech (běžně 3 - 6 let, u kvalitnějších 10 i více let). Barva rumu je dána typem použitého materiálu, z něhož je sud vyroben. Do rumu je povoleno přidávat cukrový karamel. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Three_rums_jvp.jpg

Destiláty z ostatních surovin Mescal Všechna agávová vína, z nichž se destilací připravuje pálenka, jsou základem pro výrobu těchto destilátů. Pokud jsou vyráběny na území, které je uzákoněno pro výrobu Tequily, pak se nazývají Tequila, mimo ohraničené území Mesca1. Technologie výroby je následující: dužnina zralé agáve se oloupe, rozdrtí na kašovitou hmotu, z níž zahřátím vytéká šťáva (tzv. aquamiel). Díl čerstvé neprokvašené šťávy (aquamielu) se smíchá s již kvasící šťávou. Následuje dvoj- až třístupňová destilace. Tequila je mexický národní nápoj a je konzumována se solí a citronem. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mezcal.jpg; Autor: Original uploader was Jcmaco at en.wikipedia

Destiláty z ostatních surovin Akvavit Akvavit je jeden z nejtradičnějších destilátů v západní Evropě. Vyrábí se zde již od 16. století a je pro něho typická výrazná chuť po kmínu. Dnes je základem pro jeho výrobu směs kvašeného anýzu, kmínu a dalších koření, které se několikastupňovitě destilují. Výsledný produkt má přes 80 % ethanolu. Následně se mísí s destilovanou vodou a obilným lihem na požadovanou alkoholovitost a chuť. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Eit_glas_akevitt.jpg

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.