KAPALINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Advertisements

Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Speciální Jednotka Armády České republiky
Lidská práva.
Fojtíková Kateřina Havlíková Hana obsah
Síly a jejich vlastnosti
Bezdrátové technologie
Zájezdy cestovní kanceláře BLUDNÝ HOLANĎAN Martina Jasparová, 4. I
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA
Krkavcovití.
Povrch České republiky
INFRATOPENÍ - TOPNÉ OBRAZY
Letní olympijské hry v Číně
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Gumhuríjat Misr al-Arabíja
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Zvětšování řádků a Rozšiřování sloupců
PLYNY.
Starověký Egypt Náboženství
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Josef Ressel Šablona: III/2
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Jihočeský kraj - procvičování
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Větrná elektrárna Větrná energie je označení pro oblast technologie zabývající se využitím větru jako zdroje energie. Nejobvyklejším využitím jsou dnes.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
VÝZNAMNÍ ČEŠI VE SVĚTĚ.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Historie. aspoň něco málo…. Město je písemně doloženo poprvé v roce vzniklo spojením N N N N N ěěěě mmmm cccc iiii postaveného.

ŽIVOTOPIS Narozen 19. července 1623 v Clermont – Ferrandu Francouzský fyzik, teolog, matematik a filozof V 16 napsal rozsáhlé pojednání o geometrii V.
Struktura a vlastnosti kapalin
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
START Ahoj děti! Chtěly byste se dozvědět něco víc o podstatných jménech? Pokud ano, tak klikněte na START.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
PLYNY.
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
VELIČINY A JEJICH MĚŘENÍ
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Quelle terre promise! Autor: Mgr. Anna Sekeráková.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Úbytek lesů Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Za Jakubem Krčínem Autor: Ivana Tesařová
Přípravný kurz Jan Zeman
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

KAPALINY

KAPALINY Vlastnosti kapalin, povrchové napětí Závislost hustoty kapaliny na teplotě Kapilární jevy Hydrostatický tlak Spojené nádoby Archimédův zákon Plavání těles Pascalův zákon

PŘÍNOS ČESKÝCH A NA ČESKÉM ÚZEMÍ PŮSOBÍCÍCH UČENCŮ Josef Stepling Josef Ressel Viktor Kaplan Největší stavitelé rybníků: Štěpánek Netolický Jakub Krčín Jan Dubravius

Josef Stepling 1716 - 1778 Matematik, fyzik a astronom Experimenty zabývající se barometrickým stanovením výšek, měřením bodu varu na horách, bodu varu vody a lihu, sestrojil rtuťový teploměr… Po smrti Prokopa Diviše se stal nejvyšší autoritou při zřizování bleskosvodů životopis

Josef Ressel 1793 – 1857 Český lesník, vynálezce, spisovatel Vynálezce lodního šroubu Dále vynalezl: šroubový lis na víno a olej, parní mlýn na mletí obilí, hydraulický parní stroj s použitím vody a rtuti,.. Životopis, životopis2

Viktor Kaplan 1876 – 1934 profesor na brněnské technice konstruktér nového typu vrtulové vodní turbíny s nastavitelnými lopatkami oběžného kola životopis

Štěpánek Netolický 1460-1539 Vypracoval návrh třeboňské rybničné soustavy, který dokončil v roce 1506. Jeho uskutečněním se proslavil další známý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan. Štěpánek Netolický vybudoval napájecí a regulační kanál Zlatá stoka.

Jakub Krčín z Jelčan 1535-1604 Největší dílo – rybník Rožmberk Byl velice náročný a tvrdý k sobě i druhým Rybník měl zadržet vody Lužnice a způsobit její rozlití do okolí. Krčín vytvořil spojnici mezi Lužnicí a Nežárkou. Roku 1590 byl Rožmberk poprvé napuštěn. Jeho vody držela 2430 m dlouhá hráz, široká místy 50 a v koruně 13 m, její výška u výpusti dosahuje až 10 m. Zabudovali do ní v ní více než 3/4 mil. krychlových metrů stavebního materiálu, proto byla schopna zachytit až 50 milionů kubických metrů vody. V té době se její výměra blížila k tisíci ha, dnes tvoří 711 ha katastrální a 489 ha vodní plochy. To z Rožmberka dělá největší rybník na našem území.

Jan Dubravius 1486 - 1553 Olomoucký biskup Napsal (latinsky) rozsáhlý spis O rybnících, který dlouhou dobu sloužil jako základní kniha v oboru rybníkářství.

Java applety na webu Hydrostatický tlak v kapalinách Vztlaková síla v kapalinách Vztlaková síla (Dynamics/Buoyant Force) Pascalův zákon(Pascal\'s Principle ) Java applet je rozdělen do dva oblast. Modrozelená oblast reprezentuje tekutinu. Šedý blok je objekt. Vy můžete vložit hodnoty do textového pole k changethe hustota tekutiny nebo objekt. Tam je táhnout se nutit Fr když objekt se pohybuje v tekutině.     Fr = - k v kde v je object'svelocity. k je koeficient propotional (2. textové pole) Klikat na Levé tlačítko na myši v šedém bloku a táhnout objectto nějaké jiné místo.     Čísla ukazovaná v horních levých párech jsou Xcoordinate a šířka objektu.     Číslo ukazované v horních pravých párech být Ycoordinate a výška objektu. Klikat na Pravé tlačítko na myši v šedém bloku a táhnout myš     k měnit hlasitostobjektu. Množství objektu je ukazováno v textfield. Vy můžete táhnout objekt a nechávat to ponořený v tekutině.     Černý vektor reprezentuje váhaobjektu. Černý kruh je těžiště.     Červený vektor reprezentovat buoyantforce.     Pravé kliknutí tlačítko na myši blízko původu (zelený kruh)         se vyjasnit křivky andreset čas k nule t = 0.0s.     Optimstická síla může být zpracovaná jak úřadující u thecircle v modrozelený         (stejný jako centrum gravityfor vystěhovaná kapalina). Animace začne, když vy pustíte objekt.     (Síla gravitace a optimstická síla vyfintit themotion objektu) Modrá křivka je vysídlení v y-directionof objekt čas poezií. Překlad z AJ - Červená křivka ukazuje rychlost objectas funkce času. Kliknout na Pauzové tlačítko držet animaci, mousebutton pravého kliknutí k resumé.

Videopokusy Archimédův zákon

Pokusy s vodou Vodní kufřík