Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Advertisements

Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Bankovnictví Banka je instituce, která poskytuje finanční služby. Její základní činností je shromažďování dočasně volných peněžních prostředků, které formou.
Aktivní obchody bank Bankovníctvo a finančníctvo
Systém bank v ČR.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH PRODUKTŮ. AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Majetek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Bankovní operace.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Vkladové služby.
Rozvaha banky.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C3 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vypracovala Nelly Bočková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Bankovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Platební / obchodní bilance
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akceptační úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Eskontní (směnečný) úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Obchodní banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Banky a jejich funkce – Pracovní list
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Bankovnictví Banka je instituce, která poskytuje finanční služby. Její základní činností je shromažďování dočasně volných peněžních prostředků, které formou.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Otevření a vedení účtu Je založeno na smluvním základu. Smlouva musí být písemná. Banka požaduje na komitentovi podpisový vzor osob pověřených vlastníkem disponování účtem. O provedených platbách, starém a novém zůstatku účtu zasílá banka svému komitentu výpisy z účtu.

Zprostředkování platebního styku Zprostředkování platebního styku je nejmasovějším obchodem bank. Probíhá hlavně bezhotovostně.

Úvěrové obchody Vzhledem k tomu, že pro banku jsou peníze předmětem podnikání, jsou z pohledu banky poskytnuté úvěry v postavení aktiv a přijaté vklady v postavení pasiv. Proto rozdělujeme úvěrové obchody bank na aktivní a pasivní

Úvěrové obchody A) Pasivní úvěrové obchody nákup různých vkladů, které banka musí dříve nebo později vrátit majitelům při těchto obchodech se banka stává dlužníkem, proto se označují jako pasivní

Úvěrové obchody vklady na požádání termínované vklady depozitní certifikáty úsporné vklady bankovní obligace nákup vkladů a půjček od jiných bank

Úvěrové obchody B) Aktivní úvěrové obchody – banka nakoupené peníze prodává jiným komitentům ve formě různých půjček, je tedy v aktivním postavení

Úvěrové obchody-druhy kontokorentní úvěr lombardní úvěr odkup pohledávek spotřební půjčky hypotekární úvěr konsorciální (syndikátní) úvěr veřejný úvěr směnečné úvěry – eskontní, akceptační, avalový úvěr avalový úvěr

Devizové obchody Časté je, že pro platby do zahraničí musí dovozce mít k dispozici měnu, v níž má hradit vývozci (obchodnímu partnerovi). Tuto měnu zakoupí u banky. Obdobně vývozce zpravidla inkasuje svou pohledávku vzniklou jeho fakturací v cizí měně a nabízí ji bance k odkupu při kursu cizí měny za měnu domácí.

Devizové obchody Devizové obchody jsou činností, jíž banky případně jiné subjekty provádějí financování obchodů se zbožím a službami a jiných operací do zahraničí.

Směnárenské obchody Směnárenské obchody se uskutečňují hlavně v rámci turistického styku s fyzickými osobami. Banka vyplatí občanu, který cestuje do zahraničí, zahraniční měny podle prodejního kursu pro valuty, který je odlišný od kursu pro devizy.

Směnárenské obchody Při cestách do zahraničí je bezpečnější použít cestovní šeky (nespadají do šekového zákona). To jsou například eurošeky, k nimž patří průkazní karty (zabraňují zneužití šeku a umožňují okamžitou akceptaci šeku bez nutnosti ověřování krytí. Platební karty umožňují cestujícímu provádět v zahraničí platby bez toho, že by potřeboval hotové peníze nebo cestovní šeky.

Obchody s cennými papíry Pro klienty, kteří si přejí zakoupit cenné papíry, je banky poskytují buď ze své zásoby nebo je odkoupí od jiných bank. Pokud banka neumístí všechny své peněžní zdroje do půjček, provádí obchodování s cennými papíry na vlastní účet.

Zakládání a správa investičních fondů Jejich prostřednictvím umožňují klientům účast na investování do cenných papírů a jiného majetku.

Finanční služby Například hodnocení finanční situace. Finanční služby bank se dnes využívají hlavně při zpracování podnikatelských projektů.

Depozitní obchody Banka přijímá cenné papíry, cennosti a jiné hodnoty do úschovy a správy. Specifickým druhem úschovy jsou bezpečností schránky, které peněžní ústavy dávají do užívání komitentům pro úschovu listin (osobních dokumentů a korespondence), cenných papírů, klenotů…

Ostatní služby bank Poradenská a konzultační činnost (způsob investování kapitálu, volba vhodné měny a formy placení při vývozu), informace o obchodních partnerech apod.

Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí