Peníze, měna a úloha bank

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Peníze a cena Milena Tichá
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
Hospodářská politika státu
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Důležité ekonomické ukazatele
Makroekonomie a hospodářská politika
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
Hospodaření s oběžným majetkem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Trh a jeho fungování Milena Tichá
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Peníze a měny.
Bankovní systém a trh peněz
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Základní pojmy v bankovnictví.
Bankovnictví.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_16_Měna TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zaměstnanost a nezaměstnanost
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
Banky a jejich funkce – Pracovní list
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Makroekonomie a hospodářská politika
Transkript prezentace:

Peníze, měna a úloha bank Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Peníze Mají významnou úlohu v tržním hospodářství Zprostředkují směnu zboží Usnadňují fungování trhu Doplň …

Vznik peněz Vznikají s rozvojem směny zboží naturální směna Z – Z vznik peněz Z – P – Z Z = zboží P = peníze – prostředník směny zboží

Vývoj peněz Zbožové peníze Zlaté (stříbrné) mince Papírové peníze (bankovky) za Au směnitelné Peníze nesměnitelné za Au Bezhotovostní peníze (jejich forma – elektronické peníze) Uveď jejich konkrétní podoby. Kde se s nimi setkáváš?

Definice peněz Jakýkoliv prostředek směny, který je všeobecně přijímán při placení za zboží a služby, nebo při úhradě dluhů.

Vlastnosti peněz Všeobecnost Důvěryhodnost Vysvětli výše uvedené vlastnosti peněz. Vysvětli význam uvedených vlastností peněz.

Funkce peněz Prostředek směny (Z – P – Z) Uchovatel hodnoty Zúčtovací jednotka Vysvětli tyto funkce peněz. Uveď, jak je prakticky využíváš.

Peníze – formy Podle podoby hotovostní bezhotovostní Uveď konkrétní podoby hotovostních peněz bezhotovostních peněz

Úkol Vysvětli: co jsou ochranné prvky u bankovek jakou mají úlohu

Úkol Vyhledej příklady jednotlivých ochranných prvků u bankovek emitovaných ČNB na internetových stránkách http://www.cnb.cz/platidla/ochranne- prvky/. Nejdůležitější ochranné prvky si poznamenej.

Cena Peněžní částka sjednaná při nákupu a prodeji zboží

Peněžní trh Na peněžním trhu se setkáváme s nabídkou peněz poptávkou po penězích cenou peněz – úrokem

Peněžní trh Nabídku peněz tvoří věřitelé Poptávku po penězích tvoří dlužníci Cena peněz – úrok – se tvoří pod vlivem nabídky a poptávky po penězích

Peněžní trh ‒ graf

Peněžní trh – vysvětlivky ke grafu I – úrok (cena peněz) – svislá osa M – množství peněz (nabízených, požadovaných) – vodorovná osa MS – nabídka peněz (věřitelé) křivka nabídky peněz MD – poptávka po penězích (dlužníci) křivka poptávky po penězích

Úkol – odvoď z grafu Jaký je vztah mezi úrokem a množstvím nabízených peněz? přímo úměrný, nebo nepřímo úměrný (Vysvětli proč.)

Úkol – odvoď z grafu Jaký je vztah mezi úrokem a množstvím požadovaných peněz? přímo úměrný, nebo nepřímo úměrný (vysvětli proč.)

Úkol Vyhledej definici úrokové míry. Uveď pramen (slovník, učebnice, web). Definici úrokové míry si poznamenej.

Úkol Vyhledej příklady aktuální úrokové míry. (Uveď pramen, banku a produkt.) Posuď, je-li výhodnější být dlužníkem, či věřitelem Svoje stanovisko zdůvodni.

Peněžní (finanční) trh Dělíme podle předmětu obchodů na Peněžní trh (v užším slova smyslu) trh krátkodobých úvěrů (do 1 roku) Kapitálový trh trh dlouhodobých úvěrů (nad 1 rok)

Peníze určitého státu Měna Měna – národní forma peněz

Znaky měny Název peněžní jednotky, jejích zlomků Hodnoty, ve kterých je vydávána do oběhu Kdo ji emituje Zákonem upravená pravidla emise Způsob stanovení měnového kurzu

Úkol Uveď: Příklady jednotlivých národních měn Názvy jejich zlomků Hodnoty, ve kterých jsou vydávány do oběhu

Měna může být Volně směnitelná Nesměnitelná

Směnitelnost měny Stav národní měny, kdy je možná automatická výměna této měny za jinou národní měnu. Garantem je centrální banka.

Úkol Je Kč měnou směnitelnou? Ano Ne Uveď příklady směnitelných měn.

Směnitelná měna Její použití v mezinárodním platebním styku není nijak omezeno.

Úkol Uveď příklady praktického použití směnitelných měn v mezinárodním platebním styku.

Měnový kurz Cena měny Cena měnové jednotky jedné země vyjádřená v měnových jednotkách jiné země.

Měnový kurz Poměr, v němž se dvě měny směňují například 1:20

Úkol Vyhledej kurzovní lístek České národní banky a urči měnové kurzy vybraných národních měn vůči Kč.

Měnové kurzy Mohou být pevné (fixní) plovoucí (flexibilní)

Pevné měnové kurzy Stanoveny pevně Změny vyhlašovány úředně centrální bankou Devalvace – pokles měnového kurzu Revalvace – vzrůst měnového kurzu

Plovoucí měnové kurzy Tvořeny volně na měnových trzích (na základě nabídky a poptávky po měně) Změny apreciace (zhodnocení) měny – vzrůst měnového kurzu depreciace (znehodnocení) měny – pokles měnového kurzu

Měnový trh Místo, kde se obchoduje s měnami různých zemí V malém měřítku – v mnoha bankách a specializovaných firmách Ve velkém měřítku – na mezinárodních měnových trzích v New Yorku, Londýně, Curychu

Plovoucí měnové kurzy Mohou ovlivnit centrální banky nákupem a prodejem měny na mezinárodních měnových trzích.

Plovoucí měnové kurzy Mají zavedeny volně směnitelné měny. Kč má plovoucí měnový kurz od roku 1997.

Valuty Peníze v cizí měně ve formě bankovek a mincí Používají je zejména soukromé osoby při turistických cestách do zahraničí.

Úkol Uveď konkrétní příklady použití valut.

Devizy Pohledávky v cizí měně splatné v zahraničí Vedeny na účtech bank, či zahraničních obchodních partnerů) Mají podobu šeků, směnek, cestovních šeků, platebních příkazů Jsou důležitým mezinárodním platebním prostředkem Mohou sloužit k úhradě zahr. závazků

Úkol Uveď konkrétní příklady použití deviz.

Banky Mají významnou úlohu na peněžním trhu. Úkol: Uveď konkrétní příklady jednotlivých bank působících v rámci naší ekonomiky.

Banka Finanční instituce zabývající se bankovními operacemi Úkol: Uveď příklady bankovních operací.

Banky Vytvářejí ve vyspělých zemích bankovní systémy Bankovní systém = soustava bankovních institucí

Bankovní systém Má zpravidla dva stupně, tvoří je Centrální banka Obchodní banky

Bankovní systém ‒ schéma

Centrální banka Zřizuje ji stát – je státní institucí. Realizuje měnovou politiku státu. Reguluje peněžní trh. Je bankou bank. Je bankou státu. Neusiluje o dosažení zisku.

Úkol Uveď konkrétní operace, které provádí centrální banka.

Úkol Uveď název centrální banky v ČR. Uveď, kým je centrální banka v ČR řízena.

Centrální banka v ČR Česká národní banka Řízená bankovní radou 7 členů v čele – guvernér Bankovní rada včetně guvernéra je jmenovaná prezidentem republiky.

Úkol Uveď jméno guvernéra České národní banky. Uveď jména některých členů bankovní rady.

Obchodní banky Soukromé podniky ‒ usilují o zisk. Podnikají v oblasti peněžnictví. Obchodují na peněžním trhu. Uskutečňují bankovní operace. pasivní aktivní Poskytují další bankovní služby.

Bankovní zisk Tvoří: Rozdíl mezi příjmy z úroků z poskytnutých úvěrů a vyplacených úroků z vkladů Platby klientů bank za bankovní služby

Úkol Uveď, s jakými bankovními službami jsi se setkal. V čem byly prospěšné pro tebe. V čem byly prospěšné pro banku.

Úkol Uveď příklady finančních produktů, které banky nabízejí svým klientům. Uveď jejich výhody a nevýhody: pro klienta banky pro banku

Úkol Porovnej úlohu centrální banky a obchodních bank.

LITERATURA KONEČNÝ, Bronislav; SOJKA, Milan. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha : Libri, 1996. ISBN 80-85983-05-2. VLČEK, Josef a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha : ASPI, 2003. ISBN 80-86395-46-4. VLČEK, Josef a kol. Ekonomie pro neekonomy. Praha : Codex Bohemia,1998. ISBN 80-85963-66-3.

LITERATURA KLÍNSKÝ, P. a kol. Finanční gramotnost: obsah a příklady z praxe škol. Praha : Národní ústav odborného vzdělávání, 2008. ISBN 978-80- 87063-13-2. KLÍNSKÝ, P. a kol. Finanční gramotnost: obsah a příklady z praxe škol. Praha : Národní ústav odborného vzdělávání [online]. 2008 [cit. 2009- 05-18]. Dostupné z WWW: <http://www.nuov.cz/uploads/Financni_gramotn ost_obsah_a_priklady_z_praxe_skol.pdf>.