FLAMING GUMMY BEAR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Cola + mentos.
Organická chemie.
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Opakovací otázky na uhlovodíky
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Alkany –definice, příklady
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
sp2 ARENY cyklické aromatické uhlovodíky
Alkany = uhlovodíky s jednoduchými vazbami (nasycené uhlovodíky)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Struktura organických látek
Izomerie.
Organická chemie.
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Úvod do studia organické chemie
Struktura organických látek
STRUKTURA ORGANICKÝCH SLOUČENIN
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
CHEMICKÁ VAZBA.
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
ORGANICKÁ CHEMIE.
Písemné opakování v pond ě lí teorie pnutí vysoké pnutí nestálost vyšší reaktivita.
Úvod do studia organické chemie. Úvod do organické chemie zabývá se studiem „organických“ látek a jejich reakcemi –organická látka = (dříve) látky vyprodukované.
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Alkany.
HYDROXYSLOU Č ENINY ALKOHOLY FENOLY –OH obsahují ve své molekule –OH skupinu tzv. hydroxylová skupina O H polární charakter vazby δ-δ- δ+δ+ v ůč i silným.
CZ.1.07/1.1.10/
Písemka lineární uhlovodíky
ALKANY.
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
Mezimolekulové síly.
Alkyny.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Nejjednodušší uhlovodíky
Alkany.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
CYKLOALKANY.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09
(4S,6S)-2-Ethyl-6-hydroxy-4-chlorcyklohex-2-en-1-on
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Alkany a cykloalkany.
Mezimolekulové síly.
Organická chemie Martin Vejražka.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
A324 A324.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

FLAMING GUMMY BEAR

UHLOVODÍKY dvouprvkové sloučeniny atomů uhlíku a atomů vodíku mají hlavní uhlíkový řetězec

TŘÍDĚNÍ UHLOVODÍKŮ UHLOVODÍKY ACYKLICKÉ ALKANY ALKENY ALKYNY CYKLICKÉ NASYCENÉ ALKANY NEROZVĚTVENÉ ROZVĚTVENÉ NENASYCENÉ ALKENY ALKYNY CYKLICKÉ ALICYKLICKÉ CYKLOALKANY CYKLOALKENY CYKLOALKYNY AROMATICKÉ

ALKANY ve svých sloučeninách mají pouze jednoduché kovalentní σ vazby mezi atomy uhlíku vazby jsou nepolární – rozdíl elektronegativit vazebných partnerů je nižší než 0,4 otevřený uhlíkatý řetězec názvoslovné zakončení - an

HOMOLOGICKÁ ŘADA ALKANŮ každý následující člen se liší o tzv. homologický přírůstek -CH2- vzorce se tvoří dle obecného vzorce CnH2n+2 n = 5 pentan C5H12 CnH2n+2

METHAN ETHAN PROPAN

GEOMETRIE MOLEKUL ALKANŮ typ hybridizace sp3 elektronová konfigurace atomu C: 6C: 1s2 2s2 2p2     6C*: 1s2 2s1 2p3     

GEOMETRIE MOLEKUL ALKANŮ osy orbitalů mají symetrii pravidelného čtyřstěnu - tetraedru

IZOMERIE KONSTITUČNÍ PROSTOROVÁ jev, kdy existují sloučeniny stejného složení, ale rozdílné struktury sloučeniny se nazývají IZOMERY KONSTITUČNÍ ŘETĚZOVÁ SKUPINOVÁ POLOHOVÁ PROSTOROVÁ KONFORMAČNÍ GEOMETRICKÁ OPTICKÁ

IZOMERIE optická vznik zrcadlově stejných optických antipodů neboli enantiomerů

IZOMERIE řetězová větvení hlavního řetězce umožňuje vytvářet velké množství různých izomerů C4H10

IZOMERIE řetězová C4H10 C5H12

KONFORMACE ALKANŮ jednotlivé části molekul se mohou kolem vazeb C—C mezi sousedními uhlíky téměř volně otáčet

KONFORMACE ALKANŮ nezákrytová zákrytová je stabilnější = méně energeticky náročná

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI C1 – C4 jsou plynné látky g gas se zvyšující se molekulovou hmotností jednotlivých členů se zvyšuje teplota tání a varu a snižuje se rozpustnost ve vodě C1 – C4 jsou plynné látky g gas C5 – C15 jsou kapalné látky l liqiud od C16 výše jsou pevné látky s solid

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI se  počtem atomů C v molekule  hustota sloučenin elektrické izolanty nepolární látky, s málo polarizovanými vazbami C—H  netvoří vodíkové můstky rozpouští se v nepolárních rozpouštědlech

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI

Burning Methane from Frozen Lake

METHAN

METHAN