Bariéry v knihovnách, bariéry v nás

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivizační programy pro seniory
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Bytové domy ČSN Obytne budovy ČSN Zařizování bytů
Alternativní zdroje podpůrných opatření
Finanční možností svépomocných skupin
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Fondy EHP 2004 – 2009 (2011) Finanční mechanismy (FM) 1 a Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Školení pro hodnotitele 30/7/2014 Odbor.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Koncepce péče o staré občany
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Vsetín – město bez bariér
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Dagmar.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Kolín bez bariér.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny Mgr. Barbora Mičicová tajemnice Řídícího výboru NRPM.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Národní dotační programy
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Michal Šperling - EUREDIS
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Ing. Stanislava Správková
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Transkript prezentace:

Bariéry v knihovnách, bariéry v nás Jana Vejsadová Krajská knihovna Vysočiny

Bariéry architektonické orientační komunikační

Rovný přístup k informacím v knihovně pro všechny Listina základních lidských práv a svobod Charta zdravotně postižených Národní plán podpory a integrace občanů se zdravotním postižením na období 2006 - 2009 Národní program přípravy na stárnutí Manifest IFLA/UNESCO o veřejných knihovnách Manifest IFLA o službě Internet Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 - 2010

Počty zdravotně znevýhodněných v ČR 300 tis. pohybově postižených 480 tis. diabetiků 150 tis. po cévní či mozkové příhodě 140 tis. epileptiků 100 tis. duševně nemocných 17,3% populace lidé nad 60 let Celkem 1,2 mil. obyvatel ČR 100 tis. zrakově postižených 17 tis. nevidomých 300 tis. sluchově postižených 150 tis. hluchých 60 tis. s poruchami řeči 1500 hluchoslepých 300 tis. mentálně postižených

Znalost legislativy : Vyhláška č.369/2001 Sb. Ministerstva pro místní rozvoj o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace novostavby musí být bezbariérové - dobré příklady řešení - nová nákupní centra, hypermarkety staré budovy - dosud chybí zákonná povinnost historické budovy a památkové objekty

Osoby s omezenou schopností pohybu a orientace osoby postižené pohybově na vozíku, používající chodítko pro invalidy nebo vysoké podpůrné hole (berle, francouzské hole), s dočasnými i trvalými pohybovými problémy osoby s omezenou funkčností horních končetin osoby pokročilého věku, těhotné ženy i osoby s dětmi v kočárku nebo s dítětem do 3 let věku osoby se smyslovým postižením zrakově postižení a nevidomí, neslyšící a nedoslýchaví, hluchoslepí, mentálně postižení

Veřejně přístupné budovy PUB+ /2003 – 2004/ mezinárodní srovnávací výzkum za podpory Evropské komise, týkající se přístupnosti veřejných budov pro zdravotně znevýhodněné z hlediska pohybu public utilities buildings veřejně přístupné budovy - školy, knihovny, státní instituce, úřady, obchody, kina, divadla, muzea, výstavní síně, sportovní centra, bankovní domy, atd. challendged people lidé, kteří zdolávají výzvy

Cíl výzkumu popsat současný stav identifikovat problémy nalézt dobré příklady řešení poskytnout informace těm, kteří se problematikou HC zabývají doporučit kroky ke zlepšení situace

Bariéry ve veřejných budovách chybí nebo jsou nedostatečné nájezdy, rampy, plošiny a výtahy nevhodný povrch a šíře nášlapných ploch schodiště úzké chodby a průchody, málo místa ve výtazích veřejné telefony, zvonky, kliky - vysoko, neúčelné špatně přizpůsobené toalety, příp. žádné kluzké podlahy, různá výška podlahy, vstupní rohože, zábradlí nedostatek židlí, laviček a odpočinkových míst málo vyhrazených parkovacích míst

Postoj veřejnosti nepovažuje problém za dostatečně vážný nevidí, nechce nebo neumí vidět problémy očima znevýhodněných a pečujících přivádí znevýhodněné do situace, kdy jsou odkázáni na pomoc druhých nezná nebo nerespektuje legislativu nabídka i poptávka jsou pohybem v kruhu

Perspektivy integrace legislativa finanční podpora výuka, výchova, osvěta informace Internet > e-government, e-banka, e-podpis, e-working, e-learning, e-obchod… > komunikace, kultura, volný čas … koncepční politika monitorování potřeb ZP

Knihovna bez bariér blind friendly web on-line služby navigace z webu i v terénu bezbariérový přístup i prostředí pro všechny dokumenty v tištěné, zvukové i elektronické podobě Internet se speciálním software základní kompenzační pomůcky alternativní komunikace asistence

Doporučené informační prameny SKOPEC, Jan. Bezbariérové řešení staveb. Praha:ABF ; Arch, 2005. DUDR, Viktor, LNĚNIČKA, Petr. Navrhování staveb pro samostatný a bezpečný pohyb nevidomých a slabozrakých osob. S.l. : ČKAIT, 2002. FILIPIOVÁ, Daniela. Projektujeme bez bariér. Praha: MPSV, 2002. ŠPINAR, David. Tvoříme přístupné webové stránky. Brno: Zoner Press, 2004.

Vysočina bez bariér Fond Vysočiny - grantový program objem finančních prostředků: 4.000.000,- Kč počet podaných projektů: 43 počet hodnocených projektů: 41 počet úspěšných projektů: 37 požadovaná výše podpory: 6.457.998,- Kč rozdělená podpora: 3.997.000,-Kč

Vysočina bez bariér Cíle podpory: odstranění architektonických bariér nájezdy do úřadů, škol, poliklinik, obecních budov tzv. měkké projekty psychoterapie, kompenzační pomůcky:Tyflo Vysočiny, Městská knihovna Třebíč nákup automobilu Speciální škola H.Brod a Svaz vozíčkářů

Vysočina bez bariér - perspektivy grantový program na podporu odstraňování bariér ve veřejných budovách i na pomoc zdravotně znevýhodněným k překonávání bariér a dosažení soběstačnosti předpokládaný termín výzvy : listopad 2005 srovnatelné podmínky i oblasti podpory

Další využitelné finanční zdroje Ministerstvo kultury ČR - Knihovna 21. století 2006 – zpřístupnění knihovních fondů občanů se ZP - Program podpory kulturních aktivit zdravotně postižených občanů – mj. podpora odstraňování architektonických a informačních bariér neinvestičními prostředky a podpora aktivit zaměřených na realizaci NPPS

Další využitelné finanční zdroje Ministerstvo zdravotnictví ČR - Program vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením - Projekty zdravého stárnutí Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - Podpora aktivit zaměřených zejména na integraci a pomoc seniorům a osobám se zdravotním postižením :

Dotace a granty na rok 2006 Informace o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v roce 2006 a grantové programy nadací - dotační podmínky ministerstev, připravované programy krajů a také většiny významných českých nadací - na stránkách Rady vlády ČR www.vlada.cz - na stránkách HELPNET www.helpnet.cz

Děkuji vám, že nejste lhostejní Jana Vejsadová Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod vejsadova@kkvysociny.cz